Politikk

Frp-kabal kan gi signal om arverekken etter Siv Jensen

Frps utenrikspolitiske talsmann, Christian Tybring-Gjedde, åpner for at Siv Jensen gjenvelges som partileder, og at Hans Andreas Limi fortsetter som parlamentarisk leder.

Frps ledelse jobber nå med å plassere Siv Jensen og lederkandidatene Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale i nye posisjoner.
  • Thomas Spence
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

Frps leder Siv Jensen, første nestleder Sylvi Listhaug, andre nestleder Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi er i full gang med å legge den vanskelige personkabalen i stortingsgruppen.

Tre av Frps statsråder har plass på Stortinget. Etter at Frp gikk ut av regjering, skal Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale tilbake. Vara-representane deres går ut av Stortinget.

I personkabalen som nå legges står politiske holdninger og personlige ambisjoner til dels mot hverandre. Og som uungåelig må ende med nederlag og skuffelse for noen.

– En løsning er å gjøre som Sp, og å splitte vervet som partileder og parlamentarisk leder, sier Christian Tybring-Gjedde.

Alle partier med erfaring fra personforflytninger etter en regjeringsendring, vet hvor smertefullt det kan oppleves for en politiker å måtte rykke ned i hierarkiet og overlate plassen og oppmerksomheten til en eks-statsråd.

For Frp har rokeringen en ekstra dimensjon: Både Sylvi Listhaug og avtroppende samferdselsminister Jon Georg Dale regnes som sterke kandidater til å bli Frps neste leder. Listhaug vil i kraft av nestledervervet langt på vei bestemme selv hvilken rolle og saksfelt hun skal overta.

Kabalen tolkes inn i langsiktig strategi

  • Les også Siv Jensen: Derfor går vi ut av regjeringen

En tredje kandidat er sentralstyremedlem og tidligere statsråd Ketil Solvik-Olsen, som for tiden befinner seg i USA. Han deltok ikke på partiets exit-konferanse mandag. Han må gjøre comeback på Stortinget i 2021 hvis han skal bli aktuell.

– Det blir spennende å følge med på hva som nå skjer i Frps stortingsgruppe. Hvem som får de ulike verv og om det kan tolkes inn i en langsiktig strategi, sier en sentral Frp-er.

Første nestleder Sylvi Listhaug står

De neste dagene må Frp-ledelsen legge en kabal som gir føringer for partiet i lang tid fremover.

Siv Jensen sier at hun «gleder seg til å lede» partiet fremover og varsler ønske om gjenvalg. Enkelte, som tidligere partileder Carl I. Hagen, mener likevel at overgangen fra regjeringsparti til opposisjonsparti bør åpne for debatt om partiledelsen.

– Det er ikke unaturlig med debatt om partiledelsen, sier Hagen, på telefon fra Solkysten i Spania.

– Siv virker kampklar

Ingen tror imidlertid at ikke Jensen gjenvelges når hun ønsker seg det. Et mer aktuelt spørsmål er derfor om hun også ønsker vervet som parlamentarisk leder.

– Siv virker energisk og kampklar. Så det er det eneste naturlige, sier innvandringspolitisk talsmann Jon Engen-Helgheim.

Tybring-Gjedde og enkelte andre i gruppen ønsker derimot at Limi skal fortsette.

Men flere er i tvil om hun egentlig ser for seg en ny karriere som opposisjonspolitiker. Hun er 50 år, har hatt sete på Stortinget i 23 år siden 1997 og vært finansminister i vel seks år.

Mulighetene for en kremjobb utenlands i organisajsoner som Verdensbanken eller OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) i Paris er en realistisk mulighet.

Neste år kan lederjobben i OECD bli ledig. I Frps gruppe spør flere seg om Siv Jensen er interessert i stillingen.

Praksis er representanter får permisjon for å ta en en ledende internasjonal stilling.

Blåser til kamp mot vindmøller på land

I dag leder Frps Erlend Wiborg Arbeids- og sosialkomiteen og Roy Steffensen Utdannings- og forskningskomiteen. Men her kan det også bli rokeringer avhengig av regjeringskabalen.

Siv Jensen vil etter alt å dømme ta plass i utenrikskomiteen. For Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale står det antagelig om en plass i finans-, helse- og sosial eller energikomiteen. Den siste seiler opp som en viktig komite for Frp som nå utenfor regjeringen blåser til kamp mot vindmøller på land og strømkabel til Skottland (NorthConnect).

Leder i Frps valgkomite, Morten Wold, arbeider med kabalen som skal vedtas av stortingsgruppen neste onsdag.

– Det er den krevende prosess med mange hensyn å ta. Vi får tre særdeles dyktige politikere tilbake i Stortinget og som må få interessante oppgaver. Det betyr at vi må endre litt på lagoppstillingen, sier Wold diplomatisk.

Bård Holsrud, nestleder i stortingsgruppen, vil ikke kommentere kabalen.

– Dette er en intern diskusjon. Og de foregår internt, sier Hoksrud.

Les mer om

  1. Frp ut av regjeringen
  2. Siv Jensen
  3. Sylvi Listhaug
  4. Jon Georg Dale
  5. Carl I. Hagen