Politikk

Valgkomiteen i Høyre innstiller Tina Bru som nestleder

33 år gamle Tina Bru ble utnevnt til olje- og energiminister 24. januar. Nå er hun på vei inn i Høyres toppledelse. Foto: Morten Uglum

Olje- og energiministeren erstatter Bent Høie i Høyres toppledelse.

  • Nina Selbo Torset
    Journalist
  • NTB

Bru er blitt hyppig nevnt som kandidat til å ta over etter nestleder Bent Høie, som takker av på vårens landsmøte. Onsdag formiddag skrev NTB og Aftenbladet at valgkomiteen har innstilt 33-åringen som nestleder. Dette ble siden bekreftet av Høyre selv.

Hun har i lang tid vært ansett som ett av Høyres største politiske talenter. I dag er hun leder av Høyres Kvinneforum.

Bru ble innvalgt på Stortinget i 2013 og representerer Rogaland.

I slutten av januar ble hun utnevnt til ny olje- og energiminister i statsminister Erna Solbergs (H) regjering.

Høie har vært partiets 2. nestleder siden 2010. Høsten 2021 blir han ny fylkesmann i Rogaland og tar derfor ikke gjenvalg.

– Jeg er utrolig takknemlig for å ha fått muligheten til å være en del av Høyres ledelse i så mange år og er veldig glad for å se at det er så mange flinke folk i partiet som kan overta, sa Høie, som også er helseminister, til NTB før jul.

Sanner ønsker gjenvalg

Den andre nestlederen, Jan Tore Sanner, har sagt at han ønsker gjenvalg. Han har vært nestleder siden 2004. Det er ikke bekreftet om valgkomiteen innstiller på at Sanner skal gjenvelges. Aftenposten har tidligere skrevet at komiteen har fått innspill om å vrake ham av hensyn til behov for fornyelse i ledelsen.

Også Torbjørn Røe Isaksen og Gunn Cecilie Ringdal ønsker gjenvalg i Høyres arbeidsutvalg. Erna Solberg ønsker en ny periode som leder av partiet.

Det samme gjør tre av de landsmøtevalgte medlemmene av sentralstyret, nemlig Erling Kagge, Mudassar Kapur og Hanne Alstrup Velure. Janne Fardal Kristoffersen ønsker derimot ikke gjenvalg. Det er ikke kjent hvem som erstatter Kristoffersen.

Les også

Intervju med Tina Bru: «Jeg er mye redd. Redd for å si noe feil. For å drite meg ut politisk.»

Les mer om

  1. Bent Høie
  2. Tina Bru
  3. Høyre (H)