Politikk

Nav-skandalen kunne ha blitt oppdaget i januar

I januar besluttet Nav å tilbakebetale 200.000 kroner til en kvinne fordi de hadde tolket EØS-reglene feil. Likevel fortsatte Nav å bruke loven feil.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

 • NTB

Hun fikk penger tilbake. Andre fikk straff.

Nav betalte en 56 år gammel kvinne fra Stavanger tilbake etter at Trygderetten slo fast at de hadde tolket regelverket feil, og at kvinnen var i sin fulle rett til å være i Spania mens hun fikk arbeidsavklaringspenger, skriver Klassekampen.

I slutten av april 2016 slo Nav fast at kvinnen fire ganger i perioden 2010 til 2013 hadde opptrådt «grovt uaktsomt» ved å reise til utlandet uten å søke om forhåndsgodkjennelse.

Departementet fikk vite om saken

Ifølge Klassekampen ble Arbeids- og sosialdepartementet gjort oppmerksom på 56-åringens sak. Det var i forbindelse med at Nav vurderte å ta ut søksmål etter Trygderettens kjennelse i saken.

Selv om Nav innrømmet feilen og betalte tilbake pengene til kvinnen, fortsatte Nav å politianmelde brukere som hadde tatt med seg AAP, sykepenger eller pleiepenger til utlandet. Den siste anmeldelsen ble levert i april, tre måneder etter at Nav besluttet å betale tilbake pengene.

«På generelt grunnlag kan vi si at alle ankesaker der brukere får medhold av Trygderetten innretter Nav seg etter dette og tilbakebetaler stønad i h.h.t. til Trygderettens avgjørelser. Dette er vanlig praksis dersom staten ikke tar ut søksmål for lagmannsrett for å prøve Trygderettens avgjørelse i høyere rettsinstans. Det er satt i gang en intern gjennomgang i Nav, og det skal settes i gang en ekstern granskning som vil gi oss en mer detaljert oversikt», skriver en seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen i Nav til Klassekampen.

«Den konkrete enkeltsaken ble ikke drøftet i dialogen mellom direktoratet og departementet. Formålet var å avklare prinsipielt hvordan kortvarige opphold skal praktiseres, skriver statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet til avisen, som i likhet med Nav viser til granskningen som er satt i gang.

 1. Les også

  Nav ville ikke orientere Riksadvokaten i brev. Årsak: Han praktiserer «full offentlighet»

 2. Les også

  To personer feilaktig fengslet etter at statsråd Hauglie ble varslet om Nav-skandalen

 3. Les også

  Skolelederen ble dømt til fengsel. Nå har Nav beklaget. Men usikkerheten er ikke over.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Nav
 2. Arbeids- og sosialdepartementet
 3. Spania

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Det blir åpen høring om Nav-skandalen i Stortinget i januar

 2. POLITIKK

  Antall feilaktige Nav-anmeldelser tredoblet på ett år

 3. POLITIKK

  Rødts mistillitsforslag mot arbeidsministeren legges frem i Stortinget onsdag

 4. POLITIKK

  Hauglie sier hun ikke visste om Nav tillot opphold i EU eller ikke

 5. POLITIKK

  Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning

 6. POLITIKK

  Skandaleofre har fått 1 million kroner av Nav