Nå skroter Rødt betegnelsen «pampevelde». De får likevel ikke en krone fra LO.
Mens LO-millionene ruller inn i valgkampkassene til Ap, SV og Sp, får Rødt null kroner fra fagbevegelsen sentralt. Selv ikke vraking av pampeformuleringer ser ut til å hjelpe.
Mens LO-familien pøser ut millioner til de tre rødgrønne partiene foran årets valgkamp, lever Rødt fra hånd til munn.
Partisekretær Benedikte Pryneid Hansen vedgår at Rødt knapt har penger til å drive valgkamp.
– Men vi har et fantastisk bakkemannskap som står på, selv om vi ikke engang når de andre partiene til knærne når det gjelder økonomiske muskler.
– Ikke naturlig å støtte Rødt
Et enstemmig styre i Fagforbundet, det største forbundet i LO, bevilget i april 10,5 millioner kroner til Ap, SV og Sp.
Ap får om lag halvparten av pengene, 5 millioner kroner. I tillegg får Ap en årlig «aktivitetsstøtte» fra Fagforbundet på 1 million. Dermed gir Fagforbundet totalt 6 millioner til Ap i 2019.
SV får 1,25 millioner kroner og 1 million i «aktivitetsstøtte» – totalt 2,25 millioner for inneværende år. Sp får det samme som SV – 2,25 millioner.
– Vi fant det ikke naturlig å støtte Rødt, sa leder i Fagforbundet, Mette Nord til Aftenposten.
Sp samarbeider med Høyre i mange kommuner. I Trøndelag ligger det an til et formalisert samarbeid mellom Sp og Høyre, både i det nye fylkestinget og i Trondheim.
- Les også Halvor Hegtuns kommentar om Rødt
Rødt gjør seg lekker
Samtidig fosser Rødt frem på målingene. Siste halvår har partiet ligget godt over sperregrensen. I Oslo har partiet vært nær 10 prosent på flere målinger. Bakgrunnstall viser at Rødt stjeler mange misfornøyde Ap-velgere, men partiet får også velgere fra SV og Sp.
Flere tillitsvalgte og lokale ledere i fagbevegelsen er også Rødt-medlemmer.
På helgens landsmøte gjøres det et iherdig forsøk fra partiledelsen på å gjøre seg lekker overfor fagbevegelsen.
Dagens kritikk i partiprogrammet mot «pampeveldet» foreslås strøket. Det er likevel mange delegater som mener «pampevelde» gir en god beskrivelse av realitetene og at ledelsen i deler av fagbevegelsen har for høy lønn og for mange goder.
Programkomiteens enstemmige uttalelse om å fjerne pampekritikken skal opp til votering søndag.
Er du en ekte Rødt-velger?
– Rødt kjemper hardest for LOs krav
Hansen sier hun skjønner at formuleringene om pampevelde kanskje skremmer toppene i fagbevegelsen.
– Men det burde vært uproblematisk. De burde heller se at vi jobber helt i tråd med fagbevegelsens krav. Og på dette landsmøtet fjerner vi også disse formuleringene.
– Rødt er det partiet som kjemper hardest for LOs krav. Vi får alltid full score i LOs undersøkelser når de spør om partienes syn på LOs saker, sier Hansen.
Hun viser til at «Rødts 100 folkevalgte landet rundt, i Kragerø, Bodø, Gjøvik og Oslo» jobber beinhardt for anstendige arbeidsvilkår, for rekommunalisering og mot velferdsprofitører.
– Dette er helt i tråd med fagbevegelsens krav.
– LO-lederen bør gå foran
Rødts profilerte ordførerkandidat i Stavanger, Mímir Kristjánsson, sier partiet ikke er vant til å ha penger og at «vi klarer oss nok uten, nå også».
– Men det som er dumt, er at mange i Rødt som gjør en kjempejobb i Fagforbundet og i LO, får et ikke-godkjent-stempel i pannen av Mette Nord og LO-lederen. Det er uheldig.
Mange i Rødt, som gjør en kjempejobb i Fagforbundet og i LO, får et ikke-godkjent-stempel i pannen av Mette Nord og LO-lederen. Det er uheldig.
– Rødt kan ikke lenger behandles som et B-parti på venstresiden av LO-ledelsen. Jeg synes det er en selvfølge at fagbevegelsen i 2021 behandler Rødt akkurat slik de behandler de andre rødgrønne partiene og fordeler støtte etter partienes oppslutning. LO-lederen bør gå foran, sier han.
LO sentralt pleier ikke gi pengestøtte til lokalvalgkampen. Slik blir det også i år.
Rødt har fått «småpenger» fra lokale klubber. I 2017 fikk de 50.000 kroner fra Fagforbundets Oslo-avdeling. Samme år fikk Rødt 50.000 kroner fra Norsk Nærings- og nytelsesarbeiderforbund (NNN).
I 2019 har ikke Rødt mottatt en eneste krone fra organisasjoner, bare fra privatpersoner som Bjørnar Moxnes (27.000 kroner), Torstein Dahle (39.000 kroner) og Sigurd Allern (12.000 kroner).
Mette Nord i Fagforbundet sier de har hatt et samarbeid med de tre rødgrønne partiene siden 2005.
– Men hvorfor gir dere penger til Sp, og ikke til Rødt?
– Landsmøtet i Fagforbundet i 2017 vedtok å videreføre samarbeidet fra 2005. Et forslag om samarbeid og pengestøtte til Rødt falt.
Hun sier bærebjelkene i samarbeidet med Ap, SV og Sp er «trepartssamarbeidet og en tydelig markering mot sentralisering».
– Men Rødt er tydelig imot sentralisering og klar på faglige rettigheter?
– Vi har ikke hatt et samarbeid med Rødt om politikkutvikling. Vi har heller ikke vært invitert til det, sier Nord.
– Har Rødts formuleringer om pampevelde hatt betydning?
– Rødt har skapt noen fiendebilder mot fagbevegelsen, ja. Det må sies.
– Men har det hatt betydning?
– Det er nok en side av det hele, ja.
– Tror du dette kan endre seg og at Fagforbundet kan snu?
– Nå får vi se hva som skjer lokalt og nasjonalt. Det er lenge til 2021. Vi vil også avvente og se hvilke programmer partiene går til valg på da.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen vil ikke stille til intervju. Han vil ikke svare på spørsmål om hva han synes om at Rødt får null kroner og om han vil ta initiativ til å endre dette på foran LO-kongressen i 2021.
Info-avdelingen i LO opplyser i en e-post at Gabrielsen stiller seg bak kongressens vedtak og at han ikke forskutterer hva som skjer om to år.
Leder for samfunnskontakt og strategisk arbeid i LO, Wegard Harsvik, sier dette om hvorfor ikke Rødt får støtte.
– Dette ble bestemt av LO-kongressen. Det ble ikke gitt noen særskilt begrunnelse for hvorfor Rødt ikke fikk.
– Men mange reagerer på at Sp, som lokalt også samarbeider mye med høyresiden, får støtte, mens Rødt ikke får. Hvorfor er det slik?
– Dette er det altså kongressen som har bestemt. Jeg kan ikke spekulere i hva kongressen her har tenkt.
– Rødt stjeler misfornøyde Ap-velgere og velgere fra SV og Sp. Vil det være naturlig at LO-kongressen snur foran stortingsvalget?
– Det må kongressen i 2021 ta stilling til, sier Harsvik.