Rødt kan doble oppslutningen – men vil uansett ikke ha makt

Rødt ligger an til å gjøre brakvalg i Oslo og andre steder til høsten. Og ligger trygt plassert over sperregrensen i stortingsmålinger. Men Rødt vil uansett være i opposisjon.

Rødt fosser frem på målingene både i Oslo og i landet for øvrig. Men hverken partileder Bjørnar Moxnes eller gruppeleder for Rødt i Oslo, Eivor Evenrud, vil ha maktposisjoner.

– Det er faktisk helt uaktuelt, sier Rødt-leder Bjørnar Moksnes når vi spør om det er aktuelt for Rødt å bli del av en rødgrønn regjering – hvis partiet kommer på vippen i Stortinget om to år.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har for lenge siden avvist regjeringssamarbeid med Rødt. Men siden da har Rødt etablert seg tilsynelatende trygt og godt over sperregrensen. I Oslo har partiet vært nær 10 prosent I Oslo på flere målinger. I 2015 fikk Rødt 5 prosent av stemmene i Oslo.

– Vi skal ikke sitte ved Kongens bord og nikke

Moxnes sier Rødt uansett ikke vil kreve regjeringsmakt, selv om oppslutningen dobles og partiet kan kreve posisjoner i bytte for støtte.

Hvis dagens målinger slår til, vil Rødt kunne komme inn på Stortinget med 10–16 stortingsrepresentanter.

– Hvorfor vil det være helt uaktuelt med et regjeringssamarbeid også i en slik situasjon?

– Vi er ikke sterke nok. Vi er langt unna å gå i regjering. Det kan vi ikke gjøre før vi er sterke nok.

– Venstre og KrF har bare åtte stortingsrepresentanter, men er med i Solberg-regjeringen. Hvorfor kan ikke en Rødt-gruppe på 10 eller flere være nok til å gå i regjering?

Bjørnar Moxnes

– I en slik situasjon vil vi ni av ti Rødt-representanter ha null erfaring fra Stortinget. Skal vi i regjering så er ikke det for å være lett match for Støre. Vi ska ikke sitte ved Kongens bord og nikke til det Ap foreslår.

– Men bedriver dere da en ren Frp-strategi fra Carl I. Hagens tid som leder, da det viktigste var å være i opposisjon og få størst mulig oppslutning?

– Dette er en maktstrategi. Går man inn i regjering uten tilstrekkelig styrke, så vil du sitte der og utøve avmakt og bli diktert, sier Moxnes.

Les også

Nå skroter Rødt betegnelsen «pampevelde». De får likevel ikke en krone fra LO.

– For å si det slik: Jeg og Raymond har ikke et felles politisk prosjekt.

I Oslo er holdningen den samme. Eivor Evenrud, gruppeleder for Rødt, sier det ikke er sannsynlig at Rødt går inn i en «byregjering» – gitt fortsatt rødgrønt flertall med Rødt på vippen.

I dag sikrer Rødt flertall for byrådet i Oslo gjennom en samarbeidsavtale med partiene Ap, SV og MDG. Raymond Johansen (Ap) er byrådsleder

– Det er ganske uaktuelt for oss å stå sammen med de andre partiene og utgjøre et flertall for en politikk vi er grunnleggende uenig i, sier Evenrud.

Hun sier det tok «himla lang tid» i 2015 å bli enige om samarbeidsavtalen som ble inngått da. Hun tror det er «svært usannsynlig» at Rødt blir enige om en helhetlig politikk på alle områder med Raymond Johansens Ap.

– I avtalen fikk vi gjennomslag for innmari viktige saker for Rødt. Jeg mener det er politikk som de andre byrådspartiene i dag ser at også de har dratt god nytte av, særlig det med nei til velferdsprofitører i barnehagesektoren og sykehjemmene.

– Denne avtalen har fungert veldig bra for Rødt, sier hun.

Les også

Er du en ekte Rødt-velger?

I dag møtes Johansen og Evenrud «av og til» for å snakke om saker som kan berøre samarbeidsavtalen. For øvrig er det liten kontakt.

– Er dagens modell, med en samarbeidsavtale, egentlig perfekt for både Raymond Johansen og deg? Du slipper å se Raymond hver dag, og han slipper å se seg. Og så møtes dere en sjelden gang. Er det en vinn-vinn-situasjon?

– Både for meg som gruppeleder og for Raymond så er det helt fint at vi slipper å snakke med hverandre hver dag.

– Fordi?

– Fordi vi tilhører to helt forskjellige partier. Det er store skillelinjer mellom oss. For å si det slik: Jeg og Raymond har ikke et felles politisk prosjekt. Vi deler en del, men det er veldig mye vi ikke deler. Så at vi slipper å sitte sammen hver dag er helt greit, for oss begge, tror jeg.

Eivor Evenrud

– Så da ligger det litt i kortene at det kan fortsette slik?

– Ja, det kan det, hvis det fortsatt blir rødgrønt flertall med Rødt på vippen.

– Men er det ikke uansvarlig ikke å søke makt gjennom å være i posisjon, og heller søke opposisjon? Gjør dere det for å unngå velgerlekkasje?

– Nei. Vårt største prosjekt er å få gjennomslag for vår politikk. Det gjør vi fra den posisjonen som vi mener er best egnet til det. Det har til nå vært en samarbeidsavtale. Det kan det godt hende at vi fortsetter med.

Samtidig sier Evenrud at hvis Rødt dobler dagens oppslutning i Oslo og får en oppslutning på cirka 10 prosent, slik målingene antyder, så må Rødt Oslo sette seg ned og sammen finne ut hva de gjør.

– Rødt Oslos årsmøte har vedtatt at det er aktuelt med en samarbeidsavtale, men om det blir slik, vet vi først i september.

Les også

På barrikadene for kommunismen – i Rødt

Raymond Johansen holder døren åpen

Raymond Johansen sier han går til valg for et fortsatt byrådssamarbeid mellom Ap, MDG og SV. Altså et byråd uten Rødt.

– Rødt har selv ikke ønsket å være en del av byrådet, men vi har en samarbeidsavtale og har samarbeidet godt i denne perioden.

Raymond Johansen

Han sier samtidig at han ikke vil «lukke dører» for noen rødgrønne partier.

– Jeg er mer tilhenger av å åpne dører. Hvordan vi skal samarbeide kommer selvsagt an på valgresultatet og eventuelle forhandlinger.

Han sier han er «veldig stolt» over at den rødgrønne koalisjonen har greid å holde sammen og at «vi har samarbeidet så godt».

– Jeg opplever at vi spiller hverandre gode. Etter oppslutningen å dømme virker det som velgerne opplever at Oslo tas i riktig retning og at folk bare ønsker mer rødgrønn storbypolitikk.

Les også

Moxnes tapte «kommunisme»-kampen – begrepet beholdes i Rødts prinsipprogram