Politikk

SV vil forkorte Stortingets sommerferie

For bedre å kunne holde regjeringen i ørene foreslår SV nå å kutte ned Stortingets møtefrie periode om sommeren med én måned.

SVs Freddy André Øvstegård (t.v.) og partileder Audun Lysbakken fremmer fredag et grunnlovsforslag om kortere møtefri på Stortinget. Terje Pedersen, NTB scanpix

 • NTB-Kristian Skårdalsmo

SV fremmer grunnlovsforslaget fredag, på Stortingets siste dag i denne sesjonen.

– Koronakrisen og regjeringens utstrakte bruk av hastelover og forskrifter viser svakheten med den altfor lange perioden med møtefri for stortingsrepresentantene, sier SVs Freddy André Øvstegård.

– I nesten 15 uker møtes ikke Stortinget for å drive kontroll med regjeringen eller behandle saker som haster, konstaterer han.

– Svakhet

Øvstegård mener den lange møtefrie perioden er en svakhet ved det norske parlamentariske systemet.

Adgangen i Grunnloven til å kalle sammen Stortinget ekstraordinært i den møtefrie perioden er i praksis vanskelig å bruke, og den løpende kontrollen med regjeringen forsvinner uansett, mener SV-politikeren.

– Stortinget bør samles igjen i starten av september, ikke oktober som i dag. Det vil gjøre Stortinget bedre rustet til å møte regjeringen med politisk debatt og kontroll på likere fot, sier Øvstegård, som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

I tillegg til kontrollfunksjonen mener han dagens system skaper utfordringer med å få til nødvendig stortingsbehandling av saker som haster.

Les også

14 måneder siden anmeldelse: Politiet kan ikke svare på når de er ferdige med etterforskning av Ap-stortingsrepresentant

I beredskap

Utbruddet av koronasmitte i Norge i vår aktualiserte problemstillinger rundt Stortingets kontrollfunksjon og evne til å agere raskt. En egen koronalov under krisehåndteringen ga regjeringen utvidede fullmakter, men brakte samtidig opp spørsmål om Stortingets rolle og møtefri.

Det har vært diskutert å forlenge vårsesjonen på grunn av koronakrisen, men det ble ikke noe av. Den avsluttes fredag, men Stortinget vil tre sammen om nødvendig.

– Det vil være en beredskap gjennom hele sommeren for å møte hvis det er behov. Da vil representantene bli kalt inn på noen dagers varsel, sa stortingspresident Tone W. Trøen til NTB i mai.

Grunnlovsforslag må fremmes innen 30. september året før et stortingsvalg og vil først bli behandlet av det kommende storting, altså i dette tilfellet det som blir valgt for perioden 2021–2025.

Kortere sommerferie for de folkevalgte ligger dermed uansett noen år frem i tid.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  – Flere justismord, uskyldige som fengsles, kunne vært hindret

 2. POLITIKK

  Stortingsflertallet kan gå for å innlemme allemannsretten i Grunnloven

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Smittevernloven trenger en demokratisk nødbrems

 4. POLITIKK

  Nav-direktøren med bredside mot Stortinget for koronavedtakene

 5. ØKONOMI

  Stortinget kan måtte bruke sommerferien på Tangen-saken

 6. POLITIKK

  Moria-barna: KrF og Venstre vil prøve å overkjøre Høyre i Stortinget