Politikk

Ute eller inne?

<preform><div style="text-align:center;width:800px;height:600px"><script type="text/javascript">flashObject.write("http://valgflash.ntb.no/aftenposten/Valg09.swf", { width:"800px", height:"600px", version:"9.0.0", params: {wmode:"opaque", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#869ca7"}, flashvars: {LogoUrl:"http://valgflash.ntb.no/aftenposten/logo/aftenposten.png", ResultUrl:"http://valgflash.ntb.no/aftenposten/data/"}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutt.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid_tittel"});</script></div><br /></preform>Inga Marte Torkildsen (SV) risikerer å miste stortingsplassen sin, mens Knut Arild Hareides henger i en tynn tråd. Abid Raja er langt unna.

  • Stine Barstad
    Journalist
Les også

Hva mener de egentlig?

Knapt to uker før valget ser det ut til at det går mot en skikkelig thriller for flere av de unge, profilerte stortingskandidatene.

Stor spenning blir det blant annet i Akershus, der tidligere miljøvernminister Knut Arild Hareide (Krf) foreløpig ser ut til å ha størst sjanse til å karre til seg et utjevningsmandat, og dermed kapre tilbake stortingsplassen partiet tapte i valget 2005.

Siste sjanse

Ifølge NTB og Aftenpostens valgbarometer (klikk på "representanter" i grafikken over) viser snittet av meningsmålingene for august at mandatet går til Hareide. Men sikker kan han ikke være — ifølge dagens måling i VG mister han mandatet til Dagfinn Sundsbø i Sp.

— Det er hyggelig å høre at jeg ligger inne på snittet av meningsmålingene, og jeg tror jeg har gode muligheter til å ta det utjevningsmandatet. Jeg tror at det har vært en fordel for meg at det har vært relativt mye fokus på saker som fattigdom og miljø, sier Hareide til Aftenposten.no.

Han bruker nå all sin tid på å drive valgkamp i Akershus, og lørdag får han drahjelp fra tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hareide har tidligere sagt at han gir seg i rikspolitikken hvis han ikke blir valgt inn på Stortinget ved dette valget.

— Står du vet det, eller har valgkampen gitt mersmak?

— Det er veldig hyggelig å drive valgkamp, og jeg kommer sikkert til å drive valgkamp for Krf også senere. Jeg ønsker ikke å kombinere jobb i næringslivet med et like stort politisk engasjement som jeg har hatt i det siste. Jeg vil gjøre et valg. Hvis jeg skal tilbake for fullt i politikken, er dette siste muligheten, så det er et veldig spennende valg for meg, sier han.

Raja tvilsom

Venstres andrekandidat i fylket, Abid Raja, ligger imidlertid foreløpig langt unna stortingsplass. Valganalytiker Svein Tore Martinsen sa forrige uke til Romerikes Blad at Raja mangler rundt 12000 stemmer for å komme inn på tinget, og understreket at det ikke har skjedd før at Venstre har fått inn to kandidater fra Akerhus.

— Burde greie det

I Oslo ligger Høyres fjerdekandidat, Nikolai Astrup, an til å sikre seg utjevningsmandatet. Astrup danket ut veteranen Inge Lønning i kampen om den usikre fjerdeplassen på partiets Oslo-liste.

— Ingen ting er avgjort før valglokalene stenger. Men magefølelsen er at Høyre er i vekst, og at dette skal vi greie, sier Astrup til Aftenposten.no.Høyre fikk inn tre representanter fra Oslo ved Stortingsvalget 2005, men Astrup mener likevel at Høyre har gjort et dårlig valg om partiet ikke får inn én mer på Oslobenken i år.

— I forrige periode hadde vi fem, så vi burde normalt sett ikke ha noe problem med å få inn fire. Oslo er der vi gjør det best i landet, så hvis vi ikke får inn fire fra Oslo har vi gjort et dårlig valg nasjonalt, sier Astrup.

Kjønnsbalanse

I Telemark ser Høyres Thorbjørn Røe Isaksen ut til å sikre seg utjevningsmandatet, mens i Vestfold kan Inga Marte Thorkildsen se ut til å miste plassen sin på Stortinget. Ifølge gjennomsnittet av de nasjonale målingene for agust går utjevningsmadatet her til Venstre, men ifølge Thorkildsen er hun på ingen måte ute av kampen om utjevningsmandatet.

— Håp er det - er du gæren, sier Inga Marte Thorkildsen.Hun peker på at hun i enkelte målinger i det siste til og med har vært inne på fast plass. Men målingene sviner. I kampen om utjevningsmandatet kjemper hun blant annet mot Kfs nestleder Inger Lise Hansen. Krf hadde ingen representanter på Vestfold-benken i denne perioden.

— Kjønnssammensetningen på Vestfoldbenken er også interessant - vi risikerer å få kun én kvinne blant syv representanter. Frp har tre menn på topp, og det er bare SV og Krf som har kvinner på førsteplass. Dette handler ikke bare om mitt eget kandidatur, men også om representasjon og om demokratiet vårt, sier Thorkildsen.

Hun har ikke bestemt seg for hva hun vil gjøre dersom stortingsplassen ryker.

— Jeg tenker at jeg skal jobbe til siste slutt med å få fornyet tillit, så jeg har ikke lagt planer om hva jeg skal gjøre før jeg eventuelt står der og ser at jeg må forte meg å legge de planene, sier hun.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk