Politikk

Stoltenberg vil ikke ha nasjonalt niqab-forbud

<div style="text-align:center;width:800px;height:500px"><script type="text/javascript">flashObject.write("http://media.aftenposten.no/archive/01216/FLA00170-Hijab_v2_1216062a.swf", { width:"800px", height:"500px", version:"9.0.0", params: {wmode:"opaque", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#FFFFFF"}, flashvars: {}, alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"ollangrennswf01"}); </script></div><br clear="all"></br> Mener det er best å la det være opp til den enkelte skole.

 • Mari Torsdotter Hauge

I et intervju i NRK P2s Politisk kvarter onsdag morgen, ble statsminister Jens Stoltenberg utfordret til å legge sitt syn på bordet når det gjelder burka-forbud som har blitt

Les også

Ap støtter Frps burka-forbud

.

Stoltenberg fikk kritikk for ikke å ha vært tydelig i integreringsspørsmål, og måtte svare på spørsmål om forbud av religiøse klesplagg.

— Når det gjelder forbud mot hijab eller burka, så vil jeg si følgende: Vi må skille mellom de to. Jeg mener at det er ganske stor forskjell på noe som dekker ansiktet, og noe som ikke gjør det, men som er et hodeplagg. Jeg tror at vi har en ganske god løsning, og det er at vi overlater til den enkelte skole og den enkelte kommune å vurdere om det er behov for regler eller forbud, sier statsministeren til NRK P2.

Jeg tror at vi har en ganske god løsning, og det er at vi overlater til den enkelte skole og den enkelte kommune å vurdere om det er behov for regler eller forbud
Jens Stoltenberg, statsminister

Frp og Ap vil forby burka

Lørdag fikk Siv Jensen og Fremskrittspartiet mye oppmerksomhet da det ble klart at hun

Les også

Frp foreslår forbud mot burka og niqab på offentlig sted

i Norge.

– Vi vil neste uke legge fram et forslag i Stortinget om å forby bruk av heldekkende hodeplagg i det offentlige rom for å frigjøre kvinnene fra undertrykkelse og totalitære tanker, sa partileder Siv Jensen i sin tale til partiets landsstyre lørdag.

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talskvinne, Lise Christoffersen, har tidligere tatt til orde for et forbud. Hun mener bruk av heldekkende hodeplagg er kvinneundertrykkende og misbruk av religion.

Kan få hijabfrie barneskoler

Fremskrittspartiet har også foreslått forbud mot hijab i norske skoler.

Ap-nestleder Helga Pedersen og Oslo SV-leder Heikki Holmås har begge åpnet døren på gløtt for et forbud, ved at de har tatt til orde for en utredning om et forbud vil skape bedre læringsmiljø i barneskolene.

I Politisk kvarter snakket også Jens Stoltenberg om barneskolene. Han viste blant annet til at det ved skolene i Oslo er innført et forbud mot plagg som dekker ansiktet, og ser det som en god løsning.

— I Oslo har man innført forbud mot plagg som dekker ansiktet. Det tror jeg er en klok tilnærming i Oslo, men jeg er skeptisk til at vi skal innføre nasjonale forbud ved lov, simpelthen fordi jeg mener man skal ha en høy terskel for å regulere hvordan mennesker går kledd, sa statsministeren til NRK P2 onsdag.

Stoltenberg la likevel vekt på at han mener både skoler og kommuner er skikket til å selv vurdere å regulere bruk av slike plagg, som ifølge statsministeren kan være til hinder for undervisning eller hindrer identifisering av elever i skolegården.

— Jeg tror man skal legge vekt på at det finnes mye sunn fornuft rundt omkring i de enkelte skoler og kommuner og se at der det er behov for det, så innføres det regler. Det har skjedd i en del kommuner, sa Stoltenberg.

I Oslo har man innført forbud mot plagg som dekker ansiktet. Det tror jeg er en klok tilnærming i Oslo, men jeg er skeptisk til at vi skal innføre nasjonale forbud ved lov.
Jens Stoltenberg, statsminister

Skoler skeptiske til hijabforbud

Fire av skolene med høyest andel minoritetsspråklige elever ønsker ikke at politikerne skal innføre forbud mot hijab, melder NTB onsdag.

Dagsavisen har vært i kontakt med rektorene ved fire av de fem skolene i Oslo med høyest andel fremmedspråklige elever. Ingen av dem ønsker noe forbud mot hijab.

- Jeg tror tvang har lite for seg. En åpen debatt om temaet er bedre enn et forbud. Hijab skaper ikke noen problemer for oss, sier rektor Anne Myhrvold ved Gran skole, hvor ni av ti elever har minoritetsbakgrunn.

Ingen av rektorene sier det har oppstått noen diskusjoner eller problemer rundt det omstridte hodeplagget ved deres skoler. Myhrvold vil heller se an saken fra person til person fremfor å innføre et generelt forbud.

– Vi kan ikke bestemme hvordan barna skal gå kledd. Men hvis en elev hadde sagt at «mor og far tvinger meg til å gå med hijab», ville vi tatt en samtale med foreldrene for å komme frem til en løsning til det beste for barnet, sier hun.

 1. Les også

  Ap støtter Frps burka-forbud

 2. Les også

  Frp foreslår forbud mot burka og niqab på offentlig sted

 3. Les også

  Fransk politiker vil ha burkakontrakt

 4. Les også

  Burkadiskusjon i ny partilederdebatt i Sverige

Jens Stoltenberg vil ikke gå inn for et nasjonalt forbud mot religiøse hodeplagg. FOTO: MORTEN HOLM/SCANPIX Holm, Morten

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. NORGE

  Regjeringen og Sylvi Listhaug: Sier nei til nasjonalt niqab-forbud

 2. NORGE

  Frp vil forby heldekkende plagg på videregående

 3. VERDEN

  Over hele Europa forbys nikab. Nå kommer FN med kraftig kritikk.

 4. POLITIKK

  Hege Storhaug: – Islamnet, Profetens Ummah og Sylvi Listhaug er i dag på samme side

 5. VERDEN

  Marokko forbyr all produksjon og salg av burka

 6. NORGE

  Vil forby burka og nikab på norskkurs