Politikk

KrF-krav om kabinettsspørsmål fra Regjeringen

KrF-leder Knut Arild Hareide kan får Solberg-regjeringens skjebne i fanget mandag. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix

Mandag kan Erna Solberg bli tvunget til å stille det første kabinettsspørsmålet fra Stortingets talerstol på 15 år.

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Robert Gjerde
  Journalist

Sentrale KrF-ere har mer eller mindre gitt opp å få til en avtale med Regjeringen om neste års budsjett. Det er rett og slett for liten tid igjen, mener sentrale kilder.

Nå forbereder de seg på det som kan bli en dag for historiebøkene i norsk politikk: Mandag 5. desember.

Mandag klokken 08.30 går fristen ut for å legge frem budsjettforslag for Stortinget.

Klokken 10 samme dag går Stortinget i gang med finansdebatten om neste års budsjett.

Senere samme dag kan statsminister Erna Solberg komme til å stille et kabinettsspørsmål, det vil si at hun gjør det klart at hun og hennes regjering går av om den ikke får stortingsflertallet med seg på å vedta neste års budsjett.

 • Slik var veien mot krisen: Setningen som reddet budsjettet i fjor, ble Solbergs snubletråd i år.

Må ha nytt gruppemøte i helgen

Da blir det opp til KrFog Venstre å avgjøre om Solberg-regjeringen overlever eller ikke.

Erna Solberg håper å få både Venstre og KrF med seg på en løsning, selv om mange i regjeringspartiene nå tenker at det kan bli KrF alene som redder Regjeringen.

Selv om også KrF valgte å bryte budsjettforhandlingene denne uken, etter at Venstre gjorde det først, så er det ingen tvil om at KrF var mindre misfornøyd med Regjeringens siste skisse enn det Venstre var.

Ingen beslutning tatt

KrF var, på sitt ekstraordinære gruppemøte onsdag, så vidt inne på spørsmålet om hvordan partiet skal stille seg i en slik situasjon, men ingen beslutninger ble tatt.

Det må derfor kalles inn til et nytt møte i stortingsgruppen – trolig søndag – om det fortsatt ikke foreligger noen avtale innen den tid.

Hvilken konklusjon KrF lander på i en slik situasjon, er dermed uavklart.

Kilder Aftenposten har snakket med mener det finnes argumenter som veier både for og imot å redde regjeringen.

– Ødeleggende for borgerlig samarbeid

I Høyre tenkes det mye og hardt for tiden, bl.a. rundt om det er mulig å unngå å stille kabinettsspørsmål under finansdebatten – hvis det frem til søndag ikke er oppnådd en budsjettenighet.

Regjeringen ønsker å unngå å sette saken «på spissen», slik et kabinettsspørsmål vil gjøre, hvis det overhodet kan unngås.

Det vurderes nå om man kan «komme unna» med kun å legge frem sitt siste budsjettforslag, eventuelt påplusset noen godbiter til KrF, og så ha en forståelse med KrF om at partiet vil støtte forslaget.

«Gro-metoden»

Gro Harlem Brundtland brukte en lignende fremgangsmåte da hennes Ap – regjering slet med å få flertall for statsbudsjettet før jul i 1986. Regjeringen fikk heller ikke flertall under finansdebatten. Fordi hun da ikke hadde stilt kabinettsspørsmål, så bare fortsatte Regjeringen å regjere, men da på en fullmakt fra Stortinget.

Vil ha kabinettsspørsmål

Sentrale KrF-kilder mener at «Gros metode» ikke duger nå.

Hvis Regjeringen på mandag ønsker støtte til sitt budsjettforslag, og det ikke er inngått noen avtale på forhånd, så statsministeren stille kabinettsspørsmål. Det sier sentrale KrF-kilder.

KrF-erne tenker slik: Gjennom et kabinettsspørsmål endrer saken seg fra å være et spørsmål om budsjett, til et spørsmål om Regjeringens fremtid, hvem som skal styre landet og å unngå politisk kaos.

KrF-politikere mener dette alvoret understrekes gjennom et formelt kabinettsspørsmål, fremfor et ordinært budsjettvedtak.

Venstre ikke opptatt av kabinettsspørsmål

I Venstre påpeker sentrale kilder at det ikke vil utgjøre noe forskjell om Regjeringen stiller kabinettsspørsmål eller ei.

– For Venstre handler dette om å oppfylle løftet fra budsjettet i fjor om betydelige klimakutt. Om det skjer gjennom et kabinettsspørsmål eller et ordinært budsjettforslag, er likegyldig, sier sentrale Venstre-kilder.

Stortingspresident Olemic Thommessen sier det uansett ikke er aktuelt å utsette eller skyve på datoen for finansdebatten som er satt til 5. desember.

– Vi jobber ut fra at det blir et flertall for statsbudsjettet 5. desember, men er rede til å gjøre det som er nødvendig gjennom, bl.a. en fullmakt dersom det blir behov for det.

Advarer statsministeren

Samtidig advarer en sentral KrF-kilde Solberg-regjeringen mot å tro at det kan bli «business as usual» etter at Regjeringen eventuelt er blitt reddet av KrF etter et kabinettsspørsmål.

– Det vil være helt ødeleggende for samarbeidet på borgerlig side, mener kilden.

Det er uavklart hva som vil skje med samarbeidsavtalen på borgerlig side om og hvis avtalen overlever et kabinettsspørsmål.

En annen kilde peker på at det kan være avgjørende for fremtidig samarbeid på borgerlig side om KrF og Venstre sammen redder Regjeringen, eller om KrF må gjøre dette alene.

Frp-kilde: – KrF er i en drømmeposisjon

Sentrale Frp-kilder har tidligere beskrevet hvordan de i et slikt scenario ser for seg å nappe ut alle Venstres klimaseire fra budsjettet, og heller bruker disse pengene til å drysse millioner over KrFs hjertesaker for å lokke til seg deres stemmer.

– KrF er i en drømmesituasjon og kan kreve nesten hva de vil, sa en kilde tirsdag kveld.

Men sentrale KrF-ere mener det ville være helt ødeleggende om Solberg-regjeringen legger seg på en linje der de forsøker å splitte KrF og Venstre, og tror ikke dette er en strategi Høyre og statsministeren vil stille seg bak.

Les mer om

 1. Statsbudsjettet 2017
 2. Erna Solberg
 3. Statsbudsjettet
 4. Stortinget
 5. Politikk
 6. Kristelig Folkeparti (KrF)