Politikk

Ny krisemåling for Ap – nå er partiet under 20 prosent

Arbeiderpartiet får en oppslutning på bare 19,4 prosent på TV 2s partimåling for januar. Så dårlig har partiet bare gjort det én gang siden 1964.

Det er lite å glede seg over i den siste meningsmålingen for Ap-leder Jonas Gahr Støre.
  • og NTB

Ap straffes hardt av velgerne. Det skjer i kjølvannet av bråket rundt nestleder Trond Giske, som til slutt trakk seg etter anklager om seksuell trakassering.

Ap faller hele 6,6 prosentpoeng på målingen, som er gjort av Kantar TNS for TV 2. Målingen ble offentliggjort torsdag morgen, men er tatt opp i dagene før og etter at Giske trakk seg.

– Det er et fryktelig dårlig tall for Arbeiderpartiet. Det forteller oss at vi har en krevende tid foran oss, sier nestleder Hadia Tajik til kanalen.

Målingen er den andre på kort tid som viser Ap rundt 20-tallet. Den forrige ble offentliggjort av NRK for tirsdag for to dager siden. Der ble Ap målt til 20,1 prosent (Norstat).

Les også

LES OGSÅ: – Påfallende lite debatt om pressens fremstilling av Giske, mener mediekritiker

Rekordlav måling

Sist partiet gjorde det så dårlig var i 2002, midt i lederstriden mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. Da var oppslutningen nede på 19 prosent, det svakeste resultatet siden Kantar TNS begynte å lage politiske meningsmålinger i Norge i 1964.

Høyre ender i TV 2-målingen på 30,5 prosent, en fremgang på 3,9 prosentpoeng. Regjeringspartner Frp står stille på 14,8 prosent.

Målingen gir de to regjeringspartiene og Venstre flertall sammen på Stortinget med 88 mandater. Kristelig Folkeparti, som peker på Erna Solberg som fortsatt statsminister, ville fått 8. Venstresiden ville samlet fått 73 mandater.

Les også

LES OGSÅ: Jonas Gahr Støre med oppsiktsvekkende Trond Giske-spark til Jens Stoltenberg

Bare Ap og MDG går tilbake

Aps tidligere rødgrønne regjeringspartnere går begge frem. Sp måler 10,9 prosent (opp 1,2), mens SV måler 8,6 prosent (opp 1,7).

Får de resterende partiene er det små endringer. Venstre står stille på 4,3 prosent. KrF går frem til 4,5 prosent (+0,4). Rødt får 3 prosent (+0,2), mens MDG faller til 2,6 prosent (-0,9).

986 personer er telefonintervjuet mellom 3. og 9. januar, og 80,6 prosent av dem oppga partipreferanse. Feilmarginene i målingen er på mellom 1,5 og 3,2 prosentpoeng.

Les også

  1. LES OGSÅ: Her er ministerpostene Venstre håper å få - og disse politikerne kan få dem

Les mer om

  1. Varslersaken i Ap
  2. Arbeiderpartiet (Ap)