- Jeg liker ikke at barn bruker hijab

Høyre i Nord-Trøndelag tok omkamp om hijabforbud. Landsmøtet stilte seg bak partilederen og sa nei til «at barn i grunnskolen skal skjermes fra bruk av hijab i skoletiden».

OPT__E4A8268_doc6p7cu0gsyn61ghycr118_doc6p7fvvbt505vpyvm117-bJmoCJPzza.jpg

Blant de 88 opprinnelige resolusjonene innsendt til Høyre-landsmøtet på Gardermoen denne helgen, lå det inne et forslag fra Nord-Trøndelag om å forby hijab i grunnskolen.

OPT_Hyres_landsmote_doc6p6cevqfu6u124qezy_doc6p6w8d2c0x01ed071zy-INaTvmyXuf.jpg

Da resolusjonskomiteen, ledet av stortingsrepresentant Henrik Asheim, samlet alle inspill om integrering i én resolusjon om «hverdagsintegrering», var imidlertid hijab-forslaget strøket.

— Vi må stille sterkere krav og tydligere forventninger om viljen til å la seg integrere, sa Agdestein til Aftenposten.

— Spørsmålet er hvordan vi skal integrere de som ikke vil la seg integrere. Vi må diskutere viljen til integrering. Det ligger mange gode integreringsforslag på bordet, men vi tar ikke de virkelig vanskelige debattene, sa Kjær.

Solberg sier nei til forbud

I det opprinnelige forslaget som Nord-Trøndelag kom til landsmøtet med, heter det: «Barnehijab som brukes i den hensikt å dekke til et barns seksualitet, er et tegn på alvorlige bengensninger i barn og unges frihet».

— Det er snakk om hvilke verdier som skal prege det norske samfunnet fremover. Barn ned i seksårsalderen tar ikke disse avgjørelsene selv, mener Agdestein, som mener hijab på barn er «ren intoleranse».

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Fremst i rekken av motstandere sto altså statsminister og partileder Erna Solberg.— Jeg liker ikke at barn bruker hijab. Foreldre burde ikke tillate barn å bruke hijab. Det har jeg ment lenge, helt siden jeg satt tett på denne problemstillingen som kommunalminister, sa hun til Adressa.

Men noe lovforbud ville ikke partilederen være med på.

— Vi kan ikke forby alt vi ikke liker, sa Solberg.

Og hun fikk landsmøtet med seg lørdag ettermiddag.

- Støtter ikke at vi skal forby

Stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsperson, Ingjerd Schou.

Partiets sentrale politikere på innvandrings— og integreringsfeltet var også motstandere av et forbud.Høyres innvandringspolitiske talsperson, Ingjerd Schou, gjør det klart overfor Aftenposten:

— Jeg støtter ikke at vi skal forby.

Årets landsmøte ble innledet fredag, og sentralt sto begrepet «hverdagsintegrering» - et begrep Solberg gjentok en rekke ganger i sin tale.

Stortingsrepresentant Mudassar Kapur ledet senere et timelangt innslag som tematiserte innvandring og integrering.

Stortingsrepresentant Mudassar Kapur.

— Fordi jeg er liberal mener jeg man ikke skal tvinge noen til å gå med hijab. Og nettopp fordi jeg er liberal, vil jeg ikke tvinge den av noen heller. For meg handler denne debatten om alt fra valgfrihet og liberalisme, til integrering, sosial kontroll, æresbegrep og religionsfrihet. Disse temaene må kunne adresseres uten at man skal hoppe rett til et forbud, sier han til Aftenposten.