Politikk

Stortingsrepresentant oppfordrer til boikott av Aftenposten

La Aftenposten dø i fred. Det skriver Christian Tybring-Gjedde (Frp) på Facebook. – Problematisk, svarer Espen Egil Hansen, Aftenpostens sjefredaktør.

Christian Tybring-Gjedde representerer Fremskrittspartiet i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.
 • Erik Waatland
  Medier24
 • Eira Lie Jor
  Medier24

Aftenposten i samarbeid med Medier24. Les mer om samarbeidet her.

Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde går hardt ut mot Aftenposten på Facebook.

– La Aftenposten og andre MSM (mainstream media, tradisjonelle medier red.anm.) dø i fred, skriver han, og oppfordrer til boikott av avisen.

Fremskrittspartiet stiller seg ikke bak uttalelsene hans.

Tybring-Gjedde sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Han mener at Aftenposten har utspilt sin rolle. Årsaken til utfallet mot avisen er at han reagerer negativt på Aftenpostens leder onsdag om barn som bruker hijab.

Blant annet skriver han (se hele innlegget nederst i saken):

Aftenposten er et skrikende eksempel på MSM og tilhører fortiden. Min oppfordring er at folk flest søker nyheter andre steder hvor refleksjonene over samfunnsutviklingen er dypere. La Aftenposten og andre MSM dø i fred. De forstår ikke verdien av våre sekulære frihetsverdier og har utspilt sin rolle.

Stortingsrepresentanten er svært kritisk til Aftenpostens leder med overskriften: «Aftenposten mener: Hijab i barneskolen bør ikke forbys».

På lederplass onsdag skriver Aftenposten blant annet at «hijab i barneskolen er en dårlig idé. Det er et forbud også».

Mer fra Medier24:

 • Aftenposten vet hvem som sprer rykter i Arbeiderpartiet. Men avisen beskytter ryktemakerne.
 • Aftenposten beskyldes for konspirasjons­teorier og makkverk. Slik forsvarer avisen dagens hovedsak.

– Aftenposten blir representant for islams mørkemenn

I en SMS til Medier24 viser Tybring-Gjedde til sin egen Facebook-side. I tillegg skriver han:

– Aftenposten nekter å innse hva hijaben symboliserer. En slik innrømmelse ville bety at avisen måtte revurdere sine standpunkter på flere områder knyttet til islam, innvandring og integrering. Det vil gjøre avisen til en samfunnspolitisk pådriver istedenfor en elitistisk rapportør. Derfor finner avisen det opportunt å sammenligne tildekningen av jenter og kvinner med bruken av skinnvester. En sammenligning så blottet for kunnskap og intellektuell refleksjon at det skremmer. Aftenposten tviholder på en fortelling som snart ingen tror på. Og som heller ikke muslimer vil slutte seg til.

På spørsmål om hvorfor Tybring-Gjedde mener boikott av avisen er riktig virkemiddel, svarer han at han i et likestillingsperspektiv mener at færrest mulig bør få med seg det avisen skriver.

– Aftenposten bringer kampen for kvinners frigjøring og selvstendighet flere tiår tilbake og blir en representant for islams mørkemenn. Derfor bør færrest mulig lese og la seg påvirke av avisen.

Parlamentarisk leder Hans Andreas Limi i Frp skriver i en SMS til Medier24 at «Vi snakker godt med alle medier. Utspillet til Christian Tybring-Gjedde på Facebook, er hans eget».

Aftenpostens sjefredaktør, Espen Egil Hansen, har tro på debatt og at ulike syn møtes – ikke boikott.

Aftenposten: – Problematisk

Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, sier til Medier24 at de som leser lederartikkelen i dag, vil se at Aftenposten mener at det er høyst problematisk at barn bruker hijab. Men avisen tror ikke at et forbud er riktig vei å gå.

– Hva tenker du om at en stortingsrepresentant oppfordrer til boikott av dere?

– Jeg synes det er problematisk. Det er en styrke i den norske debatten at man kan være uenig. Aftenposten har en grunnleggende tro på debatt og på at ulike syn møtes. Det at Tybring-Gjedde luker ut ting han er uenig i og oppfordrer til boikott, det kler ikke en stortingsrepresentant, sier han.

Hansen er opptatt av å få frem at det er helt greit at Tybring-Gjedde er uenig med Aftenposten, men at virkemiddelet ikke er spesielt gunstig for debatten.

– Jeg tror at Stortinget og vårt demokrati står seg på at vi har en debatt hvor vi ikke ønsker hverandre død, men hvor vi fører debatten på sak.

– Er du overrasket over at en politiker skriver slikt?

– Jeg er ikke overrasket, for det er en polarisering som vi ser i Sverige og USA og i mange andre land, og nå også tendenser her.

– Hva vil du si til Tybring-Gjedde etter dette?

– Han er hjertelig velkommen til å argumentere mot vår leder med ett innlegg til Aftenposten. Så får vi håpe at altfor mange ikke boikotter oss, så innlegget blir lest.

Debatt og monopol

I etterkant av publiseringen av denne saken skriver Tybring-Gjedde følgende i en ny tekstmelding til Medier24:

Hansens respons er et klassisk elitistisk hvor han utviser nedlatenhet og forsøker å heve seg over det saken faktisk dreier. Derfor trekker han inn polarisering i andre land (!). Igjen uten å berøre det saken gjelder. Ja, jeg er for debatt. Aftenposten bruker sitt monopol (og premisser) og jeg bruker den beste muligheten jeg har. Det står Aftenposten fritt å kommentere og forsvare avisens ståsted i mitt kommentarfelt (følges av 25 000). Hansens «er overrasket over at en politiker» ... Det som skremmer er Aftenpostens manglende vilje til å støtte muslimske kvinners selvstendighet og frigjøring. Da er ikke avisen verdt å lese.»

Mer fra Medier24:

Kvinne varslet mot TV 2-topp etter hendelse på fest. Det endte med at mannen fikk hjemmekontor frem til han pensjonerer seg.

Journalister reagerer med forskrekkelse på alternative medier som Resett og Document. Men vi trenger dem mer enn noen gang, skriver Lars Akerhaug.

Les mer om

 1. Medier24
 2. Aftenposten
 3. Hijab