Politikk

Venstre har mistet 1300 medlemmer på to år

Venstre sliter ikke bare med høylytt krangling mellom partiets toppolitikere. Regjeringspartiet mister medlemmer.

Trine Skei Grande må innse at Venstre taper både oppslutning og medlemmer.
 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist

Etter snart ett år i regjering sliter Venstre på meningsmålingene, og partiet mister medlemmer.

Det – i tillegg til en offentlig skittentøyvask mellom partileder Trine Skei Grande og partiets finanspolitiske talsmann Abid Raja – er bakteppet når Venstre samler troppene til landsstyremøte i helgen.

Les også

Friskmeldt Abid Raja om Skei Grande: Jeg er ikke ute etter jobben hennes

Har latt være å fornye medlemskapet

Etter at et splittet Venstre i desember i fjor valgte å gå inn i regjering med Høyre og Frp, kunngjorde mange at de ville melde seg ut. Men partiet sentralt kom stadig med nyheter om mange nyinnmeldte medlemmer.

Da Aftenposten foretok en kartlegging i februar i fjor, var fasit så langt at 374 hadde meldt seg inn og 306 aktivt meldt seg ut.

Det spennende var derfor hvor mange som meldte seg ut i det stille, uten å protestere høylytt og kunngjøre det offentlig, ved å la være å fornye medlemskapet.

Aftenposten har bedt Venstre om å få oversikt over antall medlemmer pr. dato og fra tilsvarende tidspunkt i fjor og året før. Oversikten viser følgende:

 • Desember 2018: 6618 medlemmer (pr. 3/12)
 • Desember 2017: 7048 medlemmer (pr. 4/12)
 • Desember 2016: 7919 medlemmer (pr. 5/12)
Les også

En rekke lokalpolitikere forlater Venstre. Mange føler seg lurt av ledelsen

Har fra før få medlemmer

Oversikten viser at partiet nå har ca. 1300 færre medlemmer enn partiet hadde på samme tid i 2016 – før partiet overhodet snakket om å danne regjering med Frp.

Venstre valgte etter valget i fjor å skille lag med KrF. Det faktiske vedtaket om å gå i regjeringsforhandlinger med Frp ble fattet på et landsstyremøte 9. desember i fjor. En tredjedel av de stemmeberettigede på møtet – inkludert nestleder Terje Breivik og partiveteran Odd Einar Dørum – stemte mot å regjere med Frp.

Medlemsflukten utgjør et forholdsvis stort innhugg i medlemsmassen siden Venstre i utgangspunktet har få medlemmer. Til sammenligning har både KrF og Sp over 20.000 medlemmer.

Les mer om

 1. Trine Skei Grande
 2. Terje Breivik
 3. Venstre (V)
 4. Odd