Stortingspolitikere kan spare penger ved å bruke bonuspoeng - mange vet ikke at det er mulig

Bare en fjerdedel av stortingsrepresentantene sparer fellesskapet for penger ved å fly for bonuspoengene i stedet for å bruke skattekroner.

Anniken Huitfeldt (Ap) har spart Stortinget for mange tusen kroner ved å bruke bonuspoeng på tjenestereiser.

Mange er ikke klar over at det er mulig.

Stortingets retningslinjer om reisedekning slår fast at slike bonuspoeng kun skal brukes til å betale for nye tjeneste- eller pendlerreiser.

Som Aftenposten skrev torsdag, har tre representanter brutt dette regelverket ved å bruke Stortingets poeng til private reiser.

Kartleggingen viser også at:

  • bare 45 av de 176 spurte oppgir å ha brukt poengene til tjenestereiser, slik regelverket tilsier.
  • representanter fra nesten alle partier har brukt poengene på denne måten. Unntak er representantene fra Rødt og MDG, som enten flyr svært lite eller ikke opptjener poeng.
  • poengene brukes både til å kjøpe flyreiser, til å oppgradere eller til å kjøpe mat om bord i flyet for dem som velger å reise på billige billetter.
Les også

Ap-politikere brøt regelverk og skatteloven – brukte Stortingets bonuspoeng til private reiser

Slik gjør de det

Anniken Huitfeldt og Åsmund Grøver Aukrust, som begge sitter i utenrikskomiteen for Ap, oppgir at de har brukt bonuspoeng opptjent på tjenestereiser til å betale for en studietur til Kasakhstan i april i år og en studietur til Kosovo og Makedonia i desember 2015.

– Jeg søkte Arbeiderpartiets stortingsgruppe om å få dekket skatter og avgifter og overnatting. Reisen til Kazakhstan bestilte jeg på telefon, mens den andre mener jeg å ha bestilt elektronisk, forteller Huitfeldt.

– Hvorfor bruker du bonuspoeng når det er lov å bestille vanlige billetter?

– Det var en mye billigere måte å reise på.

– Opplever du dette som mer tidkrevende enn å bestille på vanlig måte?

– Det vanskeligste er egentlig å finne ledige bonusbilletter på et tidspunkt som passer både for meg og dem jeg skal besøke, mener Huitfeldt.

Lite kjent

I den senere tid har det også blitt mulig å delbetale alle typer billetter hos SAS med poeng. Aftenpostens kartlegging viser at muligheten er lite kjent blant representantene. Mange henviser til regelverket. Men regelverket forteller at bonuspoeng fra tjenestereiser ikke skal brukes til annet enn nettopp nye tjenestereiser.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) har brukt tilsammen 72.000 poeng på tjenestereiser de siste fire årene.

Erlend Wiborg (Frp) hadde en billigere klasse enn det som er tillatt og vanlig da han skulle hjem fra et FN-opphold i 2015. Poeng fra andre tjenestereiser ble brukt til å oppgradere.

Dette er reiser som ellers ville kostet Stortingets administrasjon mange tusen skattekroner.

Torstein Tvedt Solberg (Ap) skriver i sitt svar til Aftenposten at han har brukt poeng til å kjøpe flybilletter og mat om bord dersom han har reist på billigste klasse. «Dette gjør reisen vesentlig billigere for Stortinget», skriver Solberg.

93 representanter har svart eksplisitt «nei» på spørsmålet om de har brukt Stortingets bonuspoeng til å betale for tjeneste- eller pendlerreiser. Enkelte av disse oppgir at de ikke har bonuskort, og dermed ikke samler poeng.

Les også

Politikerne skal bruke bonuspoengene på tjenestereiser. Men Stortinget har ingen oversikt over hva poengene brukes til.

Fire har ikke besvart spørsmålene

Tor André Johnsen (Frp) og Gisle Meininger Saudland (Frp) hadde etter gjentatte henvendelser i halvannen uke fortsatt ikke svart på Aftenpostens spørsmål.

Men Aftenposten møtte Tor André Johnsen i Stortinget onsdag ettermiddag. Han nektet å svare på om han hadde brukt bonuspoeng i tjenesten eller privat.

– Ingen kommentar, sier Johnsen.

Johnsen er oppført med rundt 20 flyturer i Norge og Europa det siste året, ifølge reiseregning-materialet Aftenposten har fått innsyn i.

Saudland har vært i Indonesia og rundt ti turer i Norge og Europa.

Åshild Bruun-Gundersen og Dagfinn Henrik Olsen (begge Frp) har svart, men unnlatt å svare på spørsmålene.

Alle de andre, med unntak av et par sykmeldte representanter som ikke har fått spørsmålene, har svart.