Politikk

Giskes «sersjanter» mener han ville vunnet kampvotering

STJØRDAL (Aftenposten): Flertallet på årsmøtet i Trøndelag sto klar til å velge kontroversielle Trond Giske til arbeidsutvalget i Trøndelag Ap, ifølge noen av Giskes støttespillere.

– Her er mange jeg har kjent i 30 år, sier Trond Giske, det store midtpunktet under åpningen av årsmøtet i Trøndelag Ap.
 • Thomas Spence
Trond Giskes støttespillere talte stemmer og mener han ville vunnet en kampavstemning på årsmøtet. Til venstre fylkesordfører Tore O. Sandvig og til høyre valgkomiteens leder Jorodd Asphjell.

– Jeg har ikke hørt om noe benkeforslag på meg, og tror ikke det blir aktuelt, sa Trond Giske til Aftenposten ved åpningen av årsmøtet.

Og det ble det heller ikke. Valgkomiteens innstilling ble klappet gjennom uten motkandidater.

Men Aftenposten kjenner til at sentrale personer i Trondheim Ap talte antall sympatisører og nøye vurderte stemningen på årsmøtet. De kom frem til at Giske ville hatt klart flertall i salen bak seg hvis han stilte opp til kampvotering mot valgkomiteens innstilling. Selv vil ikke Giske kommentere opptellingen.

Det som til syvende og sist avgjorde at Giske-tilhengerne lot saken ligge, er at Giske i tilfelle måte ha utfordret stortingskollega Eva Kristin Hansen. Det ville ha revet opp gamle sår og sannsynligvis skapt noen nye i det hardt prøvede fylkeslaget.

I den formelle, politiske debatten forbigikk representantene i stillhet alt som forbindes med Giske og bråket siden han trakk seg om nestleder i Ap i januar i fjor til han trakk seg som kandidat til arbeidsutvalget i Trøndelag Ap for en uke siden.

Giskes navn diskutert utenfor møtesalen

Kun noen få talere sneiet indirekte innom bråket og temaet seksuell trakassering.

Men spørsmålet om Giske likevel skulle renomineres, levde sitt liv utenfor møtesalen.

Ordfører Kirsti Johanne Welander i Oppdal satt i valgkomiteen som først enstemmig innstilte Giske til en plass i styret og arbeidsutvalget i Trøndelag Ap, og senere endret mening etter en selfie-dansevideo av den tidligere Ap-nestlederen på byen i Oslo.

Hun sier til Adressa at hun hadde gjort ting annerledes dersom hun visste det hun nå vet: At kvinnen på videoen mente hendelsen var uproblematisk, og at bekymringsmeldingen som ble sendt til partiledelsen ikke kom fra dem, men fra en tillitsvalgt i Oslo som handlet på eget initiativ.

– Et kjempefint møte, kommenterer Giske etter at dagens debatt er avsluttet.

Valgkomiteens leder Jorodd Asphjell orienterte årsmøtet om at det hadde vært «sterke meninger» innad i valgkomiteen, og at det var viktig å komme frem til et resultat som var samlende i stedet for splittende.

En milepæl etter #metoo

Dermed ble årets valg til styret i Trøndelag Ap historiens mest forhåndsomtalte. Men det endte i enstemmighet og et ukontroversielt styre. Per Olav Hopsø ble valgt til leder.

For Giske skulle årsmøtet være en milepæl etter #metoo hvor han gjorde comeback og ble fullt rehabilitert. Barbesøket og danse-videoen utsatte det eventuelle comebacket på ubestemt tid.

Det ser ikke ut til å plage Giske nevneverdig. Omkranset av politiske venner og støttespillere gjennom 30 år, blant dem sentrale Ap-politikere som fylkesordfører Tore O. Sandvik og Trondheim-ordfører Rita Ottervik, var han midtpunktet og hele tiden tett fulgt av lokale, regionale og nasjonale medier.

– Dette er godt, det er som å komme hjem. Her er mange folk jeg har kjent i over 30 år, sier Giske. Og han understreker hvor viktig meningsmålingen i Adressa fredag betyr for ham.

Hele 74 prosent av Ap-velgere i Trøndelag har stor eller noen grad av tillit til at Trond Giske kan gjøre en god jobb som politiker for Ap.

– Tillitserklæringen fra velgerne i Trøndelag betyr alt for meg, sier Trond Giske, her sammen med Trondheims ordfører Rita Ottervik og John Stene, leder i Ap-laget Byåsen.
 • Les også: Slik vil Giske fornye Trøndelag Ap

– Betyr alt for meg

– Den tillitserklæringen betyr alt for meg. Valget til fylkesstyret er overdimensjonert. Jeg er jo likevel medlem av styret som stortingsrepresentant.

– Jeg har fått en tillitserklæring fra velgerne som jeg ikke kunne drømt om. Det rører meg inn til hjerteroten, sier Giske, og ser en gammel kjenning gå forbi:

– Hei kamerat, takk for sist. Jeg fikk ikke svart deg på spørsmålet om antibiotika. Jeg er enig, sier Giske i forbifarten.

– Flott, svarer kameraten fra Steinkjer.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik, venn og støttespiller av Giske i flere tiår, sier at han håper «vi nå er ferdig med Giske-saken», og at sakene nå kommer i fokus.

– Folk er sultne på å diskutere politikk. Vi er et verktøy for vanlige folk, og må få oppmerksomhet om saker folk er opptatt av i hverdagen, sier han.

På spørsmål om Giske vil komme tilbake i Ap-ledelsen, svarer han:

– Det er ikke tema nå. Det er jeg som er foreslått til sentralstyret, og jeg håper å bli en kraftfull røst fra denne kanten av landet, sier han.

– Håper vi er uenig så busta fyker

– Det har vært hektisk og krevende for oss alle sammen, åpnet fylkesleder Per Olav Hopsø årsmøtet.

Mer sa han ikke om bråket rundt Giske, men vendte blikket fremover.

– Nå skal vi sette partiet først og diskutere politikk. Derfor tar vi på samme drakten og spiller for samme laget. Etter denne helgen legger vi bak oss det som har skjedd og ser fremover, mot et sterkt Ap ved kommune og fylkestingsvalget i høst, sa han.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Ekspert om at broen er knekt flere steder: – Virker litt underlig

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5