Politikk

Per Sandberg gjorde avtale med Siv Jensen om å sitte til etter valget

Frp-leder Siv Jensen og FpUs Himanshu Gulati la tungt press på Per Sandberg for å få ham til å fortsette etter oppvaskmøtet i mai.

Per Sandberg skriver i sin nye bok at han flere ganger i løpet av det siste året har bestemt seg for å trekke seg, men at han hadde en muntlig avtale med Siv Jensen om å sitte til etter valget. Heiko Junge/NTB Scanpix

 • Marie Melgård
 • Karen Tjernshaugen
 • Lars Molteberg Glomnes

Aftenposten har fått tilgang på Per Sandbergs nye bok «Mot min vilje» som utgis onsdag. I boken omtaler Sandberg en uformell avtale han og Siv Jensen inngikk høsten 2012 om at han skulle bli sittende som nestleder til etter stortingsvalget.

«Jeg hadde nok også vært ute for lenge siden, hadde det ikke vært for en muntlig avtale jeg inngikk med Siv høsten 2012 om å stå løpet ut i vervene mine til regjeringsvalget 2013 var i havn.» , skriver Sandberg.

Oppvaskmøte

Aftenposten har tidligere omtalt oppvaskmøtet i styret i Frps stortingsgruppe i mai, som førte til at Per Sandberg i etterkant sendte en SMS til møtedeltagerne og skrev at han trakk seg som partiets nestleder, bare tre dager før Frps landsmøte skulle åpne i mai.

Denne episoden er gjengitt i detalj i boken. Sandberg letter også på sløret om hva som gjorde at han endret mening og likevel lot seg gjenvelge som nestleder.

«Det ble satt i gang et enormt apparat fra Siv og de andre for å få meg til å forandre mening. Selv kona mi hadde Siv en lang prat med, for å få henne på sin side» , skriver Sandberg.

Flytte til India

Det som til syvende og sist skal ha fått Per Sandberg til å bestemme seg for likevel bestemme seg for å fortsette, var et langt og personlig overtalelsesbrev fra FpUs leder Himanshu Gulati.

«Partiet trenger deg. Du må bli statsråd. Og mine barn trenger deg om jeg og de skal leve i dette landet om 20-30 år, hvis ikke blir jeg nødt til å flytte til India for å kunne leve i et fritt demokrati», skrev Gulati i brevet.

Gulati ønsker ikke å utdype hva som skjedde. Han skriver i en SMS til Aftenposten:

— Jeg ønsker ikke å kommentere hendelsen. Det var en veldig følelsesladd sms fra meg til Per i en spesiell situasjon».

Ville trekke seg i februar

Sandberg omtaler han også en episode i februar der han hadde bestemt seg for å trekke seg som nestleder, blant annet på grunn av konfliktene i Troms Frp. Under et møte med partiets ledelse i februar fortalte Sandberg «nærmest med tårer i øynene» at han ville trekke seg. «Våren 2013 var som en eneste såpeopera, med interne maktkamper og mye baksnakking, og flere ganger var det bare så vidt at jeg ikke hoppet av karusellen» skriver Sandberg.

Nestleder Ketil Solvik-Olsen skal ha reagert sterkt på budskapet om at Sandberg ville trekke seg på dette møtet.

Les også

Sandberg trekker seg som Frp-nestleder

Kritiserer eget parti

Sandberg advarer tydelig partifellene mot å "glemme" Fremskrittspartiets politikk og rolle.

Han gir også flere eksempler på hvordan han mener partiet og partifeller har blitt for glatte.

"Vi var blitt så skyggeredde for debatt om kontroversielle tema at det var en skam for et parti som vårt", skriver Sandberg om debatten i forkant av partiets landsmøte i vår.

Der forteller han om stadig kritikk fra partifeller som mener han er for kontroversiell.

Han sier partifellene Christian Tybring-Gjedde og Ingebjørg Godesken var blant dem som argumenterte for at stortingsgruppen skulle "kvalitetssikre" Sandbergs utspill i media i forbindelse med programprosessen.

Frp-nestlederen forteller hvordan 20 av representanten i stortingsgruppen høsten 2012 lå an til å miste plassene sine. Målingene antydet en solid Frp-nedtur.

"De var villige til å ofre hva det skulle være for å bli gjenvalgt og hadde ingen skrupler. Selv partiet kunne de kaste på båten bare de fikk fire nye år, skriver Sandberg.

Han skriver videre om hvordan flere i partiet nektet å stille i debatter om innvandring, i frykt for å møte gamle uttalelser fra Christian Tybring-Gjedde.

 1. Les også

  Sandberg kraftig ut mot eget parti

 2. Les også

  Per Sandberg: - Har mistet lappen flere ganger

 3. Les også

  - Frp må representere vanlige folk

 4. Les også

  Juritzen: Sandberg begynte på biografien for over ett år siden

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Jensen: Listhaug sterk kandidat til å overta som nestleder

 2. POLITIKK

  Fylkesleder mener at Sandbergs Iran-reise er skadelig for partiet

 3. POLITIKK

  Listhaug høyaktuell som nestleder, men sentrale Frp-politikere vil vente

 4. POLITIKK

  Per Sandberg mener han måtte gå fordi mediene fremstilte Bahareh Letnes som spion

 5. POLITIKK

  Frp-opprørerne invitert til regjeringsforhandlingene

 6. POLITIKK

  Disse toppene trekker seg fra Stortinget neste høst - og disse fortsetter