Kristian Tonning Riise snakker ut for første gang etter #metoo

Onsdag møter Kristian Tonning Riise på Stortinget for første gang etter metoo-skandalen. Nå ber han om unnskylding på nytt.

Kristian Tonning Riise er tilbake på Stortinget onsdag etter å ha vært sykmeldt etter metoo-saken.

– Jeg ber nok en gang om uforbeholden unnskyldning for dem som har båret på tunge og ubehagelige historier med meg. Men jeg kjenner meg ikke igjen som monster, jeg håper at bildet kan bli mer nyansert, sier Tonning Riise i et større intervju med Østlendingen.

Den nå 29 år gamle stortingsrepresentanten fra Hedmark var leder i Unge Høyre fra juni 2014 frem til han trakk seg i januar i år. Siden har han vært sykmeldt, men nå er sykmeldingsperioden over og onsdag møter han på Stortinget igjen.

– Alle som har vært nær meg de siste månedene, kan bekrefte at sjukmeldingen har vært helt reell. Men nå føler jeg meg mentalt rigget til å møte på jobb igjen.

Han sier han gleder seg til å komme tilbake til stortingsjobben han er valgt til.

– Mange har med god grunn vært skuffet og sinte på meg. Nå er det tid for å rette ryggen, se folk i øynene igjen – og kunne si unnskyld ansikt til ansikt, sier han.

Stortingsrepresentanten tror tiden fremover blir tøff.

– Jeg har et maratonløp foran meg. Det er et ordtak som sier at tillit bygges millimeter for millimeter og rives ned i kilometer. Jeg har rykket tilbake mange mil nå, og må nok bruke resten av stortingsperioden til å bygge opp tilliten igjen. Jeg skylder Hedmark Høyre og Innlandet Høyre å gjøre så godt jeg kan, sier Tonning Riise.

Høyre har mottatt elleve varsler om oppførselen til Tonning Riise.

Generalsekretæren i Høyre beskrev hans adferd i flere sammenhenger med høyt alkoholforbruk, aggressiv sjekking og manglende rolleforståelse. Det alvorligste varselet gjaldt seksuell omgang med en svært beruset 16-åring under et fylkesårsmøte i 2014.

Senere kom det frem at enkelte fylkeslag i Unge Høyre ikke ønsket besøk av Tonning Riise på grunn av oppførselen hans.

Les også: Politiet etterforsker ikke Riise. «Det er etter politidistriktets vurdering ikke mulig å forklare grunnlaget for vedtaket uten å gå inn i sakens realiteter. En begrunnelse for vårt vedtak vil derfor ikke bli gitt.»