Politikk

- Det er ikke så mange barn som tør si noe, de er redde for å såre foreldrene

_E5A7871-TB0G2_Lze5.jpg
  • Det kan bli feil hvis farsrollen skal komme foran barnas beste, sier Susanne Borch i diskusjon med bestevenninnen. En 50/50-løsning kan være lurt hvis far får ny familie, mener begge to.
Susanne Borch (17) og Juni Eurora Breian Herdal (17) har skilte foreldre, og mener det må være barnas beste som står i sentrum. I dag la barneminister Solveig Horne frem forslag om å gjøre 50/50 til normal brøk ved samlivsbrudd.
  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

— Det er ikke så mange barn som tør si noe, de er redde for å såre foreldrene, sier Susanne Borch før bestevenninnen Juni Eurora Breian Herdal stemmer i: - Den samvittigheten tror jeg alle skilsmissebarn har kjent på.

Aftenposten møtte de to ute i parken nederst i Bygdøy Allé, i nærheten av der de to 17-åringene går på skole. Med solen i øynene diskuterer de seg frem til at familieminster Solveig Hornes forslag om at delt omsorg bør være hovedregelen, ikke passer for alle. Og at det er viktig at barnas behov alltid settes først.

— Om 50/50 virker, kommer veldig an på familiene. Og skilsmissen. Hvis det er mye krangling, er det ikke så enkelt å ha 50/50. Jeg er redd mange glemmer å se på barnas behov først, og det kan bli feil hvis farsrollen skal komme foran barnas beste, sier Susanne.

Hun har et godt forhold til begge sine foreldre, som skilte lag da hun var 2-3 år gammel. Hun har hele tiden bor fast hos moren, men er hos faren fra onsdag til mandag. Eurora har bodd 50/50 hos mor og far.

LES OGSÅ:

Les også

Slik vil Horne styrke fedrene etter samlivsbrudd

— Tenk på hva som er best for barna

— Jeg tror det er bra at barna bor like mye hos begge, så kan de bestemme selv senere. Når de er så små, vil de bare være sammen med begge, sier Eurora, mens Susanne er mer skeptisk:

— Det er viktig å se hva som er best for barna. Jeg er veldig glad i pappaen min og vi har et utrolig bra forhold. Selv om han bor 5-10 minutter unna med bussen, er det veldig langt når man er liten. Da betyr nærhet til venner mye, selv om pappa har vært veldig flink til å kjøre søsteren min og meg dit vi har lyst. 50 prosent tror jeg hadde vært for mye for meg. Hadde vi startet med det, tror jeg det ville være vanskelig å si at «nå vil jeg være mer hos mamma og mindre hos pappa», sier hun og henviser til at flere av venninnene opplever det på samme måte.

Avstanden betyr mindre nå, men likevel kommer hun til å fortsette med den ordningen de har.

— Jeg veldig glad for at jeg har hatt en fast base mesteparten av tiden. Når jeg først er hos pappa, tar han masse initiativ og vi gjør mye sammen. Da får vi skikkelig kvalitetstid når vi først er sammen, sier Susanne.

Venner i nærheten betyr mye

Eurora tenker seg om, den dårlige samvittigheten kjenner hun seg godt igjen i. Hun er også enig i at det bør være veldig lite avstand mellom bostedene til foreldrene for at 50/50 skal fungere. Hennes foreldre ble skilt da hun var rundt seks år, de bor rett i nærheten av hverandre og hun opplever at de er gode venner.

— For meg er det bare å bytte seng - og forelder, da. Om de hadde bodd langt fra hverandre, hadde det vært krise da jeg var yngre. Venner i nærheten betyr så mye, sier hun.

Hun er i midlertid opptatt at det er likestilling i Norge og at det også skal gjelde foreldre.

— Når barna er små, har de bare lyst til å være like mye sammen med begge foreldrene, tror Eurora.

Med ny familie kan 50/50 bli veldig viktig

De to kommer imidlertid frem til et punkt der de er helt enig. Hvis far får seg ny familie er det ekstra viktig å bli en naturlig del av den.

— Da tror jeg det er lurt å være 50 prosent hos den nye familien for å finne en rolle der, sier Susanne.

— Ja, det er jeg helt enig i. Det er så lett å havne utenfor den nye familien, da tror jeg 50/50 kan hjelpe alle, sier Eurora.

Fire forslag fra Horne

- Jeg håper vi i 2015 er kommet dit at vi kan anerkjenne at far er en like viktig person som mor i barnas liv, sa barne- og familieminister Solveig Horne til Aftenposten tirsdag formiddag.

Horne er i ferd med å sluttføre flere lovforslag som etter planen skal sendes ut på høring i sommer.

Dette er hovedtrekkene for å sikre det statsråden kaller et «likestilt foreldreskap»:

  • Foreldre oppfordres til å velge delt bosted etter samlivsbrudd
  • Det skal bli vanskeligere å flytte med barnet uten samtykke
  • Mor og far skal få felles foreldreansvar, selv om de ikke bor sammen
  • Strengere sanksjoner ved samværssabotasje

Les mer om forslagene her.

Barneombud Anne Lindboe advarer sterkt mot å innføre delt fast bosted som det foretrukne alternativet i Barneloven når foreldre skiller lag. Hun mener loven fungerer bra som den er i dag.

– Den er nøytral og lar det som utgangspunkt være opp til foreldrene selv å avtale hvor barna skal bo fast og hvilket omfang samværet skal ha.

KrF skeptiske til delt bosted

KrFs familiepolitiske talsperson, Geir Bekkevold, er også kritisk til Hornes forslag om at delt bosted skal løftes frem som et anbefalt alternativ for foreldrene, uansett hvilken modell Regjeringen velger å gå for.

I likhet med Barneombudet mener han forslagene ikke på en god nok måte ivaretar barneperspektivet.

Fra Foreningen 2 Foreldre får derimot Horne ros.

— Vi synes det er et veldig viktig signal at barnet i utgangspunktet skal bo hos begge foreldre når de går fra hverandre, sier mediekontakt Erik Mørch.

Mørch er helt uenig i Barneombudets påstand om at forslaget om delt bosted er sett fra et foreldreperspektiv og ikke et barneperspektiv.

— Barneombudet frykter økt konflikt. Men i dag er det saker der hver av foreldrene ønsker å ha barnet mest mulig som fører til de største konfliktene og havner i rettsapparatet, sier Mørch, som også er advokat.

Han tror forslaget vil føre til færre rettssaker.

Les mer om

  1. Politikk