Politikk

Trondheims Ap-ordfører: – Vi må ha en havarikommisjon

I dette intervjuet forteller ordfører Rita Ottervik hvorfor hun tror det gikk så galt for Ap i dette valget. Men Trondheims-ordføreren freder Jonas Gahr Støre.

Rita Ottervik sammen med stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen og fylkesleder Karianne Tung da de begynte å forstå hvilken vei det bar valgnatten.
  • Lajla Ellingsen
  • Mari K. By Rise
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

Når Adresseavisen ringer dagen etter valgnederlaget, har Trondheims-ordføreren vasket flere vaskemaskiner med klær og er i gang med å rydde skuffene på kjøkkenet.

– Slik får jeg ut frustrasjonen, forklarer hun.

Ottervik hadde 51-årsdag på valgdagen og sier hun kunne ønsket seg en helt annen gave enn dette. Ottervik har selv vunnet tre valg med overbevisende margin. I dette intervjuet peker hun på tre viktige ting som gikk galt under valgkampen. Og hun har en klar anbefaling om at sentralstyret i dag setter ned en havarikommisjon for å evaluere hva som gikk galt.

  • Les Harald Stanghelles kommentar om Aps valgnederlag: Velgerne har rett og slett ikke trodd på Aps fortelling om Norge.
Jonas Gahr Støre på vei til jobb dagen etter en lang valgnatt.

– Har rett leder

– Det er naturlig å sette i gang dette med én gang, og jeg regner med at de allerede i dag lager en tidsplan for dette. Det er viktig at hele organisasjonen blir tatt med og hørt på, men samtidig er det viktig at dette ikke drar ut. Man må konkludere på hva som gikk galt, for så å gå videre etterpå.

– Vil en evaluering av ledelsen være en naturlig del av det man må gå gjennom?

– Selvfølgelig skal også ledelsen evalueres. Men det betyr ikke at jeg mener vi er moden for endringer, nødvendigvis. Jeg mener vi har den rette lederen, og jeg tror ikke vi har tid eller godt av noen personstrid nå. Da mister vi oppmerksomheten på sakene våre, og det er det folk har savnet.

– Men kan ikke også lederspørsmålet være en nødvendig diskusjon å ta?

– Se på Erna Solberg, det går an å reise seg. Jeg opplever at vi er et parti som er veldig samlet.

– Er Jonas Gahr Støre Aps statsministerkandidat om fire år?

– Ja, det tror jeg.

– En stor tabbe

Ottervik peker på tre årsaker til at valgnederlaget ble så stort: Den aller viktigste er skattebommerten:

– Jeg er ikke redd for å være ærlig og fortelle folk at man kan komme til å øke skattene. Her i Trondheim har vi vært kjempetydelige på at eiendomsskatten er kommet for å bli. Men samtidig har vi sagt: Den går til flere lærere, flere sykepleiere, skoler og eldrehjem. Vi fortalte ikke hva pengene skulle brukes til før helt på tampen av valgkampen. Det var en tabbe, en stor tabbe.

– Ble for mye finansdepartement

– Var dere for ansvarlige i opposisjon?

– Jeg er veldig for å være ansvarlig og holde det man lover. Men nå ble det litt for mye finansdepartement over hele valgkampanjen. Det er litt sent å komme med en brosjyre med ti punkter for hva man skal gjennomføre de 100 første dagene siste uken før valget. Da rekker ikke velgerne å få det med seg.

– Hvorfor kom det så sent?

– Jeg sitter ikke i de innerste kroker på Youngstorget, så det vet jeg ikke. Men sett fra Trondheim hadde det vært en fordel om man hadde vært tidligere på banen. Selv løftet om 3000 lærere kom lovlig sent. Det å spare godbitene til siste slutt, er kanskje en strategi som fungerte tidligere, men ikke nå.

Dette er valgresultatet i Trondheim.

Feil Venstre-invitt

Ottervik legger heller ikke skjul på at hun likte dårlig at Ap lenge tilnærmet seg Venstre.

– Det har vært ganske klart ganske lenge at Venstre ikke ville nærme seg oss. Jeg vil ikke se bort fra at Venstre-invitten var med på å demobilisere enkelte av våre velgergrupper. Venstre på Stortinget har stått for en svekkelse av arbeiderrettigheter, og det harmonerer dårlig med våre verdier. De tingene der er viktige for folk, det ble undervurdert. Så får velgeranalyser vise hvor viktig det var.

– Jonas-sak tok fokus

– Jonas Gahr Støres forvaltning av egen formue ble et viktig tema i slutten av valgkampen. Overrasket det deg at dette ikke var avklart?

– I møte med folk var ikke dette et stort tema, tvert imot. Men slike saker får fokuset vekk fra det vi vil snakke om, politikken vår. Når det er sagt, er jeg usikker på hvor mye kritikkverdig som er gjort, jeg hørte Trine Skei Grande si at sakene om Jonas' personlige forhold ikke skulle vært tema i valgkampen, fordi det var ikke noen sak.

– Det han er blitt kritisert for, er vel om han som statsministerkandidat ikke satte like strenge krav til seg selv som til Norge i forvaltningen av formuen?

– Men det blir jo veldig tøft hvis man som politiker skal være veldig mye bedre enn alle andre. Hvem skal da bli politikere? Men det tar åpenbart plass og fokus, og det er ikke bra.

– Tror du Aps tilbakegang også handler om internasjonale strømninger, at sosialdemokratiet sliter i hele Europa?

– Det vet jeg ikke. Jeg registrerer at velgerne her i Trøndelag har flyttet seg til venstre. Vi har tapt, men det er våre kamerater på venstresiden som har vokst. Det er ikke noe grunnleggende rop om mer Høyre og Frp herfra, kan vi trygt si, sier Rita Ottervik og går videre på nye oppgaver i hjemmet.

Les mer om

  1. Stortingsvalg 2017
  2. Stortingsvalg 2017
  3. Rita Ottervik
  4. Trondheim
  5. Arbeiderpartiet (Ap)