Politikk

Sendte partitoppene sms-påminnelse om «riktig» regjeringsalternativ

ÅLESUND (Aftenposten): Sentrale Venstre-politikere fikk torsdag en spesiell tekstmelding fra partilederens rådgiver: Nå er ikke tiden for å snakke mer om regjerings-taktikkeri.

Jan-Christian Kolstø (tv) er Trine Skei Grandes pressekontakt og en av hennes nærmeste rådgivere.
  • Robert Gjerde
    Journalist

«Flere av dere får henvendelser om samarbeid etter valget» begynner Sms-en fra Trine Skei Grandes nære rådgiver Jan-Christian Kolstø torsdag.

Meldingen gikk via informasjonsavdelingen til Venstres fylkesledere og stortingskandidater og fortsetter:

«Husk det viktigste for Venstre er en blågrønn regjering sammen med H og KrF. Men aller viktigst er sakene. Det handler om en bedre skole, der vi satser enda mer på lærerne. Og en bedre miljøpolitikk, som kutter utslippene og som verner Lofoten, Vesterålen, Senja og Møreflaket utenfor Ålesund»

Sms-en kom dagen etter at Trine Skei Grande selv snakket i VG om hvordan Venstre vil presse Frp ut av den blå regjeringen og overta plassen.

Tok opp VG-intervjuet på internt møte

Grandes uttalelser i VG gikk lenger enn det flere i partiet oppfattet var passende, og etter det Aftenposten får opplyst fra en kilde i partiets stortingsgruppe, beklaget Grande saken på et internt møte i partiet.

Venstre-lederen vil ikke selv si at hun «beklaget», men sier at hun forklarte stortingsgruppen hvordan intervjuet med VG ble som det ble.

– Jeg informerte om intervjuet med VG, og at jeg syntes det var veldig hardt vinklet. Men jeg kan ikke bruke mye tid på det som står i mediene, sier hun.

  • Leste du denne? Rossavik mener Venstre er klar for nedleggelse.

– Vi var på tilbudssiden

Selv om ordlyden i SMS-en torsdag ikke er veldig streng, ble den ifølge én stortingsrepresentant Aftenposten har snakket med, oppfattet som en klar beskjed: Nå må man slutte rekkene.

Kolstø selv bedyrer at meldingen kun var ment som et råd og et tilbud.

– Vi får ofte henvendelser fra våre politikere når det er mye ringing fra journalister. Da er vi på tilbudssiden og kommer med råd. Det er ikke noe dekret fra Venstre sentralt, sier Kolstø til Aftenposten.

– Det oppfattes vel fort som en beskjed?

– Det er en del som lurer på hva de skal si. Det er en service som vi i informasjonsteamet gir.

– Ble det sendt ut fordi dere ikke vil ha videre debatt om veivalg?

– Nei, vi sier det samme til dem som spør, så i stedet for å ta veldig mange telefonsamtaler, var vi på tilbudssiden.

Uenighet i partiet om veivalg

Spørsmålet om hvilken regjering Venstre skal støtte etter valget, eller hvilke partier Venstre kan samarbeide med i en regjering til høsten, har skapt splittelse i partiet.

Det har tatt lang tid å bli enige om formuleringen landsstyret legger frem under helgens landsmøte.

Enkelte vil utelukke et samarbeid med Frp, andre vil åpne døren til Ap.

Landsstyrets foreslåtte uttalelse, snakker kun om «Plan A», nemlig at man ønsker en blågrønn regjering. Det er så å si alle Venstre-delegatene på landsmøtet enige om.

Det er Plan B striden internt har stått om.

  • Podkasten Aftenpodden har med Venstres Sveinung Rotevatn denne uken, i en Venstre-spesial om blant annet landsmøtet, borgerlig uro og politisk tv. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under:

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Stortingsvalg 2017
  2. Trine Skei Grande
  3. Venstres landsmøte
  4. Venstre (V)