Frp-veteran ønsker gjenvalg til Nobelkomiteen

Drømmen om en plass i Nobelkomiteen henger i en tynn tråd for Carl I. Hagen. – Jeg har vært med i 18 år og synes fortsatt det er fantastisk interessant og spennende, sier Frps Inger-Marie Ytterhorn, som ønsker gjenvalg.

Frps Inger-Marie Ytterhorn (nummer tre fra høyre) ønsker gjenvalg til Nobelkomiteen og kan dermed nok en gang kanskje knuse Carl I. Hagens drøm om en plass i komiteen.
  • Thomas Spence

Dermed blåser det opp til ny Nobel-strid i Frp om plass i komiteen som utdeler verdens mest kjente fredspris.

– Jeg har sagt at jeg er kandidat til en periode til i Nobelkomiteen. Hvis jeg får en periode til, så takker jeg ja til det, sier Ytterhorn (76) til Aftenposten.

Hun har vært medlem av komiteen i 18 år. Hagen ønsket seg inn i Nobelkomiteen også i 2011, men ble vraket etter avstemningen i Frps stortingsgruppe. Det førte til at han trakk seg som partiets eldregeneral. Konflikten satte forholdet til partileder Siv Jensen på store prøvelser.

– Snakker ikke med Carl I. Hagen

Også i år har Hagen sagt tydelig fra om at han ønsker seg plass i komiteen.

– Hva tror du Carl I. Hagen tenker om ditt kandidatur, Inger-Marie Ytterhorn?

– Det får du spørre ham om.

– Har du snakket med Carl I. Hagen om komitéplassen?

– Jeg snakker ikke med Carl I. Hagen. Eller rettere: Han snakker ikke med meg, sier hun.

– Ingen kommentar, sier Carl I. Hagen, her med kona Eli under valgvaken.

Liker å være menig medlem

– Hvorfor ønsker du gjenvalg?

– Jeg treffer masse spennende mennesker. Og det er fremdeles et spennende arbeide.

Den norske Nobelkomite består av fem personer som utdeler Nobels fredspris. I henhold til Alfred Nobels testamente velger det norske Stortinget medlemmene av komiteen. Komiteen velger selv leder og nestleder.

– Ønsker du opprykk til leder eller nestleder?

– Jeg synes det er veldig kjekt å være menig medlem. Vi har to fantastiske kapasiteter i dagens leder (Aps Berit Reiss-Andersen) og nestleder (Høyres Henrik Syse).

– Men det er ikke gitt at jeg får en periode til, selv om jeg ønsker det, sier Ytterhorn.

Hagen: Ingen kommentar

Hun satt på Stortinget for Hordaland fra 1989–1993 og har hatt en rekke verv i partiet både sentralt og lokalt. Nobelkomiteen oppnevnes av Stortinget etter innstilling fra partigruppene.

– Jeg har svart at jeg er kandidat og har ingen ytterligere kommentarer, sier Carl I. Hagen.

– Ytterhorn sier at du ikke snakker med henne?

– Heller ingen kommentar, sier Hagen.

Komitéleder: Åpent hvem vi lander på

I 2014 gikk Per Sandberg og flere sentrale personer i Fremskrittspartiet inn for at Carl I. Hagen skulle overta som Nobelkomiteens leder etter Thorbjørn Jagland.

– Carl I. Hagens navn er et aktuelt navn å diskutere til Nobelkomiteen. Det er helt åpent hvem vi lander på, sier Ulf Leirstein, leder i Frps valgkomité.

– Jeg har spurt vårt nåværende medlem av komiteen om hun ønsker å fortsette. Hun har svart at hun ønsker gjenvalg. Det blir opp til valgkomiteen om vi skal spørre andre kandidater. Vi står helt fritt. Det er ikke noen selvfølge at den som har veldig lyst på vervet, får det, sier han.

– Vi står fritt til å velge den vi ønsker. Vi har spurt hun som sitter nå, og det kan bli flere, legger han til.

– Er Carl I. Hagen aktuell?

– Jeg har registrert at Carl I. Hagen gjerne kan tenke seg å sitte i Nobelkomiteen. Det er et naturlig navn å diskutere i valgkomiteen. Og det kan komme opp andre navn, sier Leirstein.

Valgkomiteen møtes først i neste uke og har ifølge Leirstein «god tid» med arbeidet.