Bare Sundtoft gikk frivillig

Avgått klimaminister Tine Sundtoft hadde fått nok av livet som toppolitiker, og ønsket å gå av. Eks-statsrådene Robert Eriksson og Thorhild Widvey gikk av motvillig.

På statsministerens pressekonferanse i statsministerboligen fikk mange inntrykk av at tidligere kulturminister Thorhild Widvey gikk av etter eget ønske. Men i et intervju med Aftenposten etterpå, sa Solberg følgende:

— Det er nødvendig med nytt og friskt blod av og til. I tillegg var det et par statsråder som følte de hadde fått gjort det de ønsket å gjennomføre, særlig Sundtoft som har jobbet døgnet rundt for å få til en klimaavtale.

- Var det bare Sundtoft som ba om avløsning?

- Widvey har vært veldig klar, siden hun begynte, på at vi på et tidspunkt må slippe til yngre krefter, men det er ikke slik at hun har bedt om avløsning akkurat nå, sier Solberg til Aftenposten.

— Men hun vært helt innforstått at vi må bygge et lag for 2017. Så Torhild er kanskje den i Høyre som har vært den største eksponenten for at vi må tørre å gjøre nye valg. Hun har tatt det med godt humør, sier statsministeren.

Les også:

Eriksson måtte gå fordi Høyre overtok

Solberg sier at tidligere arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) måtte gå, fordi Høyre skulle ta over arbeids— og sosialdepartementet som frem til nå har vært styrt av Frp.

— Robert må gå fordi vi bytter departement, sa Solberg.

Det innebærer at heller ikke Eriksson hadde bedt om å få avløsning.

Les også om den nye statsråden som er gift med Høyres parlamentariske leder:

Sundtoft ba selv om å gå

Det gjorde derimot miljøvernminister Tine Sundtoft.

-Tine Sundtoft har selv bedt om avløsing etter Paris-toppmøtet, fordi det har vært så dominerende og krevende, sier statsminister Erna Solberg.

Etter det Aftenposten erfarer skal Sundtoft i god tid før klimatoppmøtet ha gitt Solberg beskjed om at hun ønsket avløsning.

Sentralt plasserte kilder sier til Aftenposten at Sundtoft en stund har gitt uttrykk for at hun ikke så for seg et langt liv i toppolitikken.

Med små barn hadde statsråden rett og slett fått nok av det travle livet med hektisk reisevirksomhet.

Få med deg hele oversikten over Solbergs regjeringsskifter:

Hadde en tøff start

Sundtoft fikk en tøff start som klima— og miljøminister, med sterk kritikk fra miljøbevegelsen og samarbeidspartiene Venstre og KrF for for dårlig gjennomslag internt i Regjeringen.

Illustrerende nok, satte statsministeren selv ord på hvilke motbakker Sundtoft sto overfor – også internt i Regjeringen – i et intervju med Aftenposten, på Regjeringens ettårsdag, 16. oktober 2014. Da gikk Solberg ut og forsvarte Sundtoft mot kritikken, før hun la til:

— Og så er det klart tøffere å stå på for klimaet i en regjering hvor noen ikke er så opptatt av det, for å si det sånn, sa Solberg.

Men de siste månedene, og særlig etter lederrollen Sundt og Norge inntok i Paris, er hun blitt hyllet i deler av miljøbevegelsen.

— Hun har vært med på å utvikle en god klimaavtale. sier Solberg.

— Hun har bidratt på vegne av Norge, og resultatene høstet vi på lørdag med enigheten i Paris. Jeg vil takke henne, hun kommer til å stå som en som tok Norge og verden videre i klimaarbeidet sa Solberg om byttet av Tine Sundtoft som klimaminister på pressekonferansen onsdag formiddag.

Etter det Aftenposten erfarer startet prosessen med å sette sammen en ny regjeringskabal for to-tre uker siden, og var ikke avsluttet før mandag.

Les også:

Podcasten Aftenpodden har statsrådsspesial. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: