Politikk

Der er den. Men kan du se den?

Nå kommer film om Hardanger-mastene og aksjonene. Men hvor ødeleggende ble kraftlinjen?

Torunn Klyve Soldal peker på mastene oppe på Simlenuten ved Fyksesund og mener skadevirkningene er ubotelige. Geir Salvesen

 • Geir Salvesen

Tettere på: Her kan vi skjelne mastene Torunn peker på. Geir Salvesen

-Den betyr lite for turismen, mener Nonnie Oldham fra Sydney i Australia og peker på ledningen over Granvinfjorden som forsvinner i motlyset. Geir Salvesen

De ble kalte monstermaster, men sett fra riksveien ved Granvin ser de noe mer beskjedne ut. Geir Salvesen

Fyksesundbrua med master i fjellsiden oppe til venstre. Om ledningen ses skikkelig, er avhengig av lysforholdene. Geir Salvesen

Noen av mastene og deler av kraftledningen kommer ganske nær hytter og støler. Men stort sett er ledningen lagt et stykke unna bebyggede områder. Reidun Sleire

De rød- og hvitmalte mastene ble ikke fargekamuflert, slik planen var opprinnelig. Her fotografert i kveldslys. Reidun Sleire

Hardanger.

— Jo da. Hvis jeg ser etter, kan jeg jo se den. Men jeg bryr meg ikke noe om den. Sagbruket her er jo mye styggere, sier Nonnie Oldham fra Sydney i Australia. Sammen med to andre australske venninner er de på Norden-turné. Nonnie sitter og spiser et smørbrød nede ved fjordbunnen i Granvin i Hardanger. Det var blant annet her slaget om Hardangerledningen og de såkalte monstermastene raste for nøyaktig fire år siden. Jeg dekket de lokale aksjonene, striden om ledningens berettigelse, sjøkabelutredninger og det politiske spillet for Aftenposten. Tilbake i Granvin har jeg først problemer med å få øye på den. Jeg må kikke opp i åsen, finne de fire mastene på østsiden av Granvinfjorden og følge noen ledninger over fjordarmen. Uten de røde sperreballongene, er det i motlyset vanskelig å få øye på kablene overhodet. På digitalbildene jeg tar, forsvinner de helt.

Si din mening i kommentarfeltet

Fjordkrysningene

Fjordkrysningene var de mest omstridte punktene. Osafjorden. Granvinfjorden og Fyksesund. Oppe på Simlenuten ved Fyksesund står det 6 master og fordeler ledningene i to delspenn fordi avstanden over fjorden er så lang at det ville blitt for tungt å ha enkeltmaster. Under Simlenuten, på Klyve, bor Torunn Klyve Soldal.

Hun er spesialpedagog, førskolelærer og har sammen med mannen drevet gård her i over 30 år. En augustdag for tre år siden ble hun hentet av politiet etter en lokal aksjon, fraktet i politibil helt til Bergen og satt i glattcelle. Iført bunad. Sårene fra denne striden har ikke så lett for å gro:

— Denne saken er et overgrep av mange grunner. Dette dreier seg ikke først og fremst om turistestetikk, men om hvordan lokalbefolkningen ble overkjørt i saksprosessen, og om hvordan verdien av natur ble satt til null. Alternativet med å legge kabel i fjorden tapte dermed. Ett av utvalgene som regjeringen satte ned, konkluderte med at det var fullt mulig med sjøkabel, men at det ville bli forsinkelser og et dyrere alternativ. Nå har det likevel vist seg at utbyggingen i luftlinjen ble overskredet kraftig.

- Mange har slike ledninger mye nærmere enn dere. Overdrev dere ikke skadevirkningene på naturopplevelsen?

— Slett ikke. Skadevirkningene på uberørt natur og gamle naturlandskap er ubotelige, langt utover det tilfeldige turister kan forstå. Her har folk levd av og med naturen i generasjoner. Det er en jordbrukskultur med lange tradisjoner som blir angrepet. Entusiasmen har vært stor for å leve her og kultivere dette landskapet, og også for å dele det vakre landskapet med andre. En kan ikke oppsummere skadevirkningene ut fra hva en kan se fra en bilvei.

Et sår

Reidun Sleire i Granvin var også aksjonist og rev boten hun fikk i fillebiter. Hun kaller det et "sår som aldri vil gro" og forteller om at hun unngår områdene med master:

— Det blir til at man setter seg i bilen og drar lenger vekk når en skal koble av fra mastene, for i Granvin står de og hånflirer mot oss. Det stikker ennå så sårt. Prosessen, løgnene alt.

Hans og Gro Uglenes på Syse gård i Ulvik har en støl oppe i fjellet. Jonstølen. Der går linjen med master.

— Det er liten tvil om at naturopplevelsen er forringet, sier Hans. Han lurer på om han skal godta erstatningsbeløpet eller om han skal ta det til retten. Han har noen uker til for å finne ut av det.

Både i Granvin og Ulvik ble partilaget til Arbeiderpartiet lagt ned. Men gjenoppsto i Ulvik med mastemotstander Hans Petter Thorbjørnsen som ny ordfører etter kommunevalget i 2011.

— De aller fleste er ferdig med det nå, sier han.

- Ble det i virkeligheten mindre inngrep enn dere motstandere fryktet?

— Vel. I Osa må man vel legge seg på ryggen for å se linjen. Nå er det slik at vi tapte kampen, ledningen er oppe og vi må gå videre, sier han.

Mastealternativer? Det ble også diskutert.

Begrepene

Makten i et ord? Stor. Hovedordet under striden ble monstermaster. Monster. Mast. Sett fra bunnen av Granvinfjorden, eller innkjøringen til Ulvik eller i Fyksesund ser de mer ut som fyrstikkonstruksjoner enn som noe truende. Men står man helt inntil en, er master ingen mast pryd for øyet. I siste instans er det følelser mot kaldt metall.

Per Sanderud er Vassdrags- og energidirektør. NVE-sjef. Konsesjonsgiveren. Men han jobbet ikke i NVE da.

— Hva man lærte? Jeg tror at alle lærte at det er ekstra viktig å ha en god dialog med alle berørte. Og en erkjennelse av at kraftlinjer i høyeste grad er en miljøsak. Samtidig er det viktig for oss å formidle budskapet om at dersom det skal være strøm i kontakten du har hjemme hele tiden, trengs det strøm. Toleransen for avvik er ikke blitt større. Nye kraftledninger vil komme og noen vil få det i nærheten av seg.

Jeg spør Nonnie Oldham fra Australia om hun tror det blir færre turister av disse ledningene?

— Nei. Det betyr lite. Vi har også debatt om ledninger og master i Australia. Men alle trenger elektrisitet. Sånn er det bare.

geir.salvesen@aftenposten.no

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. NORGE

  Her kan kraftmastene bli dobbelt så høye. Dét skaper storm i Oslo og Bærum.

 2. POLITIKK

  Beveget Støre til Ap-toppene: Angrepene på min rikdom vil fortsette

 3. POLITIKK

  Mener bompengestriden har stjålet fokuset fra lokalpolitikken

 4. POLITIKK

  Slik blir kampen om makten i de syv største byene

 5. POLITIKK

  Forvirret om mulig budsjettkaos? Vi guider deg gjennom budsjettflokene

 6. POLITIKK

  Ledelsen klippet motstand mot privat omsorg ut av programmet. Etter at Aftenposten omtalte det, ble det limt inn igjen