Politikk

Nye regler kan hindre dobbeltverv à la Jaglands i Nobelkomiteen

Stortinget skal utrede om man kan sitte i Nobelkomiteen og samtidig ha internasjonale lederverv. Thorbjørn Jagland har dette, men er trolig ute av Europarådet neste gang han er på valg.

Espedal, Jan Tomas

 • Solveig Ruud
  Journalist

Det er ikke bare Carl I. Hagen som berøres av de regelendringene Stortinget kommer til å vedta om hvem som er valgbare til Nobelkomiteen.

Det skal også settes i gang en utredning som kan ende med at Jagland ikke vil kunne bli gjenvalgt, hvis han fortsetter som generalsekretær i Europarådet.

Avgrensninger til internasjonale lederverv

Stortinget ber nemlig presidentskapet utrede om det er andre forhold det «bør tas hensyn til i vurderingen av hvem som ikke skal velges til medlemmer av Nobelkomiteen, herunder hvilke avgrensninger som bør gjøres knyttet til lederverv i internasjonale organisasjoner.»

– For nye valg vil de reglene gjelde, hvis de blir vedtatt, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi.

Da Aftenposten mandag spurte Ap-leder Jonas Gahr Støre om dette kan bety at «generalsekretærer i Europarådet» i fremtiden ikke vil kunne bli valgt, svarte Støre følgende:

– Det vil jeg ikke ha sagt noe om.

Jaglands pressetalsmann: Gir seg i Europarådet

Jagland ble valgt som generalsekretær i Europarådet høsten 2009, et drøyt halvår etter at han ble medlem av – og leder i – Nobelkomiteen. Han sitter fortsatt som generalsekretær i Europarådet og er gjenvalgt som medlem av Nobelkomiteen frem til utgangen av 2020.

Selv om han ønsker å stille til gjenvalg i Nobelkomiteen enda en gang, tyder alt nå på at han likevel ikke vil bli rammet av eventuelle nye regler. Det skyldes signaler om at han ikke vil ta gjenvalg i Europarådet.

– Jagland stiller ikke til et tredje valg, opplyser hans pressetalsmann i Europarådet, Daniel Holtgen, til Nettavisen.

Jaglands andre periode i Europarådet går ut i 2019.

 • – Tidligere stats- og utenriksministre ikke bør sitte i komiteen, uttalte avtroppende direktør ved Nobelinstituttet, Geir Lundestad, i et oppsiktsvekkende intervju med Aftenposten i 2014. Han mente videre at det måtte være et minimumskrav at komitémedlemmene hadde interessert seg for internasjonal politikk før de kommer inn i komiteen.

Frp: Jagland sitter trygt til 2020

Den utredningen Stortinget setter i gang, skal bli ferdig i løpet av 2018. Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi, understreker at Jagland sitter trygt med sine dobbeltroller inntil neste gang han eventuelt skal gjenvelges.

– Nye regler gjelder for fremtidige valg og skal ikke ha tilbakevirkende kraft, sier Limi.

Han gjentar at han synes Stortingets behandling av forslaget som har til hensikt å stikke kjepper i hjulene for valg av vararepresentant Carl I. Hagen er uryddig, fordi det kommer etter at prosessen er igangsatt.

Limi sier det er å endre spillereglene underveis.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Carl I. Hagen
 2. Nobels Fredspris
 3. Hans Andreas Limi
 4. Thorbjørn Jagland

Relevante artikler

 1. NORGE

  – Vil ikke be Jagland trekke seg, sier Ap

 2. NORGE

  Kan få følger for flere enn Hagen

 3. POLITIKK

  Hagens nobeldrøm er knust for godt

 4. POLITIKK

  Frps stortingsgruppe vil ha Hagen i Nobelkomiteen. Men det kan bli mer bråk i Stortinget.

 5. POLITIKK

  Her er forslaget som stanser Carl I. Hagen

 6. POLITIKK

  Frp krever Hagen-avstemning likevel – avgjøres i Stortinget fredag