Politikk

MDG-Hansson takker ja til Venstres invitasjon

Trine Skei Grande ønsker seg et regjeringssamarbeid i 2017 med Høyre, KrF - og Miljøpartiet De Grønne. Rasmus Hansson er positiv til invitten.

OPT_grande_18_doc6p9v4pnriow3l3azd0d-w6eylzmNBv.jpg
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

– Vi ønsker frem mot 2017 å synliggjøre at det finnes et alternativ både til dagens regjering og en regjering med Arbeiderpartiet. Det blir en mindretallsregjering i 2017. Det beste ville være med Høyre, KrF og Venstre, og vi vil gjerne invitere MDG inn, sa Venstre-leder Trine Skei Grande i sin tale til Venstres landsmøte i Tønsberg i dag.

OPT_Venstres_landsmote_doc6p6cf3krs3c12wbigzy-gglbeV5XKG.jpg

Det var imidlertid et lite «men» i invitasjonen til MDG:

— Dersom de viser oss at de vil være så blokkuavhengige som de sier, sa hun.

— Vi har uavhengighet nok i massevis, sier Rasmus Hansson, talsperson i Miljøpartiet De Grønne, til Aftenposten.

- Hyggelig og konstruktivt av Grande

Han karakteriserer Skei Grandes invitasjon som hyggelig og konstruktiv, og opplyser at MDG lenge har vært åpen for en slik mulighet. Men han tar sine forbehold.

— Så får vi se hvem som leverer best, av en slik konstellasjon eller en annen, sier han – for å understreke Grandes poeng: Hansson mener MDG er blokkuavhengig.

Hansson legger også til at «Høyre ikke har imponert oss i regjering, men at alle kan forbedre seg.»

— Vi kommer til å fortsette å se i begge retninger, sier han, men understreker at han mener de mindre og grønne partiene bør slå sine krefter sammen for å «presse mer miljø ut av de store.»

Grande satte også som en forutsetning for et slikt nytt regjeringssamarbeid at Venstre blir et større parti.

— Vi har 500 dager på å vise at det er sannsynlig, sa hun om et slikt alternativ, og la til at det bare er sannsynlig hvis «vi klarer å gjøre Venstre større.»

Vil konkretisere strategien frem mot valget

Venstre kommer til å bruke tiden frem mot valget neste høst til å drøfte hvordan partiet skal forholde seg til både Frp og andre partier.

Da Aftenposten etter talen spurte Skei Grande om hun er fristet til å fortsette som i dag: med en samarbeidsavtale med en H/Frp-regjering, svarte hun slik:

— Det har jeg ikke behov for å konkludere om nå.

Hun poengterer at det viktigste med utspillet om MDG i talen, var å vise at debatten om regjeringssamarbeid ikke er en "svart-hvitt"-debatt, men en debatt der det finnes flere alternativer.

— Jeg ønsker å bryte litt med innarbeidede tankemønster, sier hun og sikter til de to blokkene.

- Vil Venstre gjenta løftet om at partiet vil bidra til at det blir en borgerlig regjering hvis det blir et borgerlig flertall på Stortinget?

— Jeg vil ikke dra alle konklusjoner nå. Hvordan vi skal formulere oss, skal vi ha en debatt om, sier hun og legger til at velgerne i tide skal få vite hva de lover og står for.

Høyre og Frp avviser rollebytte

Reaksjonene på Skei Grandes MDG-invitt tas ikke særlig godt imot i hverken Høyre eller Frp.

— Selv om Venstre ikke elsker oss, elsker de Ap enda mindre. Også etter valget i 2017 vil den politiske tyngdekraften trekke Venstre i vår retning, sier Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen til NTB.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner understreker overfor Venstre at det ikke er aktuelt å "velge blant samarbeidspartiene våre".

— Vi har tre gode venner i Frp, KrF og Venstre. MDG har ikke akkurat vist seg som et borgerlig parti, sier han.

Hardt ut mot Listhaug og Sandberg

I talen sin kom Venstre-lederen med flere stikk til Frp.

Frp-statsrådene Sylvi Listhaug og Per Sandberg fikk så hatten passer av Grande – som viste til hvor viktig kunnskap og forskning er.

– Det er politikernes ansvar å ha respekt for kunnskap og forskning. Da kan vi ikke ha en Sylvi Listhaug som finner på forskning for at det skal passe inn i hennes virkelighetsbilde, eller en Per Sandberg som vil styre forskningen for at den skal passe inn i hans næringspolitikk, sa hun.

Venstre-lederen viste til Listhaugs NRK-kronikk om innstramminger i asylpolitikken og Sandbergs møte med Havforskningsinstituttet tidligere i april. Hun la forøvrig inn litt forskningskritikk også av tidligere rødgrønne statsråder.

Flyktningstrømmen: hemninger kastes på båten

Venstre-lederen startet talen sin med å ta opp flyktningkrisen og de mange flyktningene som land som Hellas og byer som München og Istanbul har tatt imot.

Samtidig påpekte Trine Skei Grande at vi i Norge nå har laveste asylanttilstrømningen til Norge på tyve år.

— Likevel er alt lov, sa hun og ramset opp "alle hemninger som nå kastes på båten".

— Rettsstatsprinsipper skal ikke gjelde lenger, og internasjonale konvensjoner skal ikke lenger gjelde. Hva er det som går av oss? Hvor er det blitt av solidariteten? spurte hun og la til at det hun mener vi nå burde var å diskutere hvordan vi skal hjelpe Hellas.

I stedet påpekte hun at vi hatt direktesendt TV om hvordan man skulle sende 82 flyktninger tilbake til Russland – på buss eller sykkel?

— Hvor er det blitt av dugnadsånden? spurte hun og la til at venstre setter folk først – "og det stopper ikke ved grensen".

Må ikke stoppe de ekstreme med deres virkemidler

Skei Grande kom innpå fremveksten av ekstreme og totalitære krefter og beklaget at hun ser mindre til samarbeid og solidaritet i Europa.

— Jeg kjenner ferten av det totalitære, av Putin som dyrker nasjonalisme og innfører noe han kaller russisk demokrati, sa hun og la til at hun kjenner en som mener det å putte russisk foran demokrati er som å putte elektrisk foran stol.

Hun advarte mot å bruke de ekstremes virkemidler for å bekjempe ekstreme krefter.

— Skal du bekjempe terrorisme, må du ha et åpent og inkluderende samfunn og god etterretning som følger rettsstatens prinsipper, sa hun.

Venstre-lederen mener at å vise politisk mot i dag er ikke å nøre oppunder frykt og feighet. Hun sa hun ikke forsto folks kraftige vrede i sosiale medier over hverken dyrere diesel, 50 kroner dyrere flybilleter eller flyktninger.

— Det er tegn på at fellesskap, demokrati, dugnad og deltagelse svekkes, sa hun.

Tydelige krav til miljøbudsjett

Hun brukte store deler av talen sin til å minne om viktige Venstre-seiere: bl.a. om verning av Lofoten, Vesterålen og Senja og det grønne skatteskiftet. I klimapolitikken kom hun med tydelige spark til Ap og sammenlignet deres klimapolitikk med en "klimapolitisk harrytur til utlandet".

Samtidig kom hun med en tydelig beskjed til Regjeringen, og stilte nærmest et budsjettultimatum:

— Det budsjettet Regjeringen jobber med nå, må bli tidenes klima- og miljøbudsjett. Ellers har ikke denne Regjeringen noen fremtid, sa hun og la til at hun forventer både "skatter, avgifter, subsidier og tilskudd" som går i klimavennlig retning.

— Det er politikk som bærer samarbeid, Erna, sa hun og siktet til statsminister Solberg.

Oppvekstpolitikk blir det store temaet på Venstres landsmøte. Partiets gruppeleder i Oslo ønsker radikale familiepolitiske grep:

Les også

Venstre-politiker vil dele foreldrepermisjonen likt mellom mor og far

Ingen signaler om tilnærming til Ap

Skei Grande sai landsmøtetalen sin i Tønsberg i dag at hun hadde hørt det hun karakteriserte som halvhjertede invitasjoner fra Ap-leder Jonas Gahr Støre, men gjentok det hun nylig sa til Aftenposten om at Ap ikke hadde strukket ut noen hånd til Venstre hverken når det gjelder giftdeponi i Førdefjorden, det grønne skatteskiftet eller i andre viktige V-saker.

— De er for det grønne skiftet, men mot alle forslagene. De er ikke bare mot, men harselerte mot og drev kampanje mot våre lokallag, sa hun.

Les også

  1. Grande om Listhaugs asylforslag: Slikt som kommer fra regimer vi vanligvis ikke sammenligner oss med

  2. Ber Regjeringen kvitte seg med KrF

  3. Skei Grande: Vi har aldri innsatt Listhaug. Hun er ikke min statsråd

  4. Erna Solberg ga Stortinget feilaktige flyktningtall

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk