Aps glideflukt i oljepolitikken skal bli drahjelp for Høyre på Vestlandet i høstens valg

Høyres parlamentariske leder mener at Ap taler med to tunger i oljepolitikken og håper at Jonas Gahr Støre lykkes med å ta kontroll.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.
  • Alf Ole Ask

Det var i en tale til Høyres sentralstyre søndag at parlamentarisk leder Trond Helleland advarte mot det han oppfatter som glideflukt i oljepolitikken.

Helleland viste til at Høyre og Ap historisk har utgjort en allianse som har sikret langsiktighet i petroleumspolitikken, men at dette nå er truet.

Han nevnte særlig to saker: Muligheten for at Aps landsmøte verner Lofoten, Vesterålen og Senja (LOVESE) mot oljevirksomhet, og debatten om leterefusjonsordningen, som blant annet energipolitisk talsperson Espen Barth Eide har tatt til orde for.

– Jonas Gahr Støre har sagt at Aps linje ligger fast. Jeg håper han lykkes med å bevare Ap som et ansvarlig parti i oljepolitikken, men det er sterke krefter i Ap som vil rive grunnlaget vekk under den vellykkede oljepolitikken vi har hatt. En politikk som fortsatt gir enorme verdier til Norge, sa Helleland.

Hellelands kritikk kommer dagen etter at flere av Høyres toppkandidater på Vestlandet i Bergens Tidende advarer Arbeiderpartiet mot å svikte oljenæringen og Vestlandet.

Lær av Lykkeland

– Alle som har sett «Lykkeland» vet at Stavanger ble Norges oljehovedstad ved hjelp av en Høyre-politiker som støttet en Ap-ordfører den gangen. Ap har sin del av æren for oljeeventyret, sammen med Høyre. Det samarbeidet forvitrer hvis Ap velger en linje som sier nei til olje- og gassindustrien, sier Høyres toppkandidat i Stavanger, John Petter Hernes, til Bergens Tidende.

Han opplever at Ap «er på glideflukt vekk fra å tenke verdiskapning» og viser blant annet til det nylige vedtaket i Bergen Ap om å si nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Høyre og Frp ønsker oljevirksomhet i LOVESE, mens Ap har programfestet et kompromiss med delvis konsekvensutredning. Men støtten for å stenge oljeindustrien ute fra LOVESE er økende i Ap. Et flertall av fylkeslagene har slått døren igjen.

Ap slites i to i oljepolitikken

– Det ser ut til at Ap er delt i to, sa Helleland til partiets sentralstyre.

– Men Solberg-regjeringen har heller ikke gjort noe for å åpne LOVESE?

– Nei, sier Helleland og viser indirekte til at KrF og Venstre har fått gjennomslag for å frede dette området i denne stortingsperioden.

AUF vedtok nylig på sitt landsmøte at de vil fase ut oljeindustrien innen 2035. Barth Eides utspill om leterefusjonsordningens som gjør det lettere for små selskaper å komme inn på sokkelen, er konkrete saker Helleland peker på som eksempel på glideflukt.

Overfor Aftenposten bekrefter Helleland at oljepolitikken blir en viktig sak i før kommunevalget i kampen om velgerne på Vestlandet.

Tar klima på alvor

Aps toppkandidat i det nye fylket Vestland, Anne Gine Hestetun, har følgende reaksjon på utspillet fra Høyre-toppene.

– Dette er tull. Vi vet at oljeindustrien og leverandørindustrien er viktig. Å si at Ap ikke har fokus på næringsutvikling, er bare tull. Men vi kan ikke bare se på én bransje. Vi har mange, store bransjer i vest. Det er så viktig å få til det grønne skiftet og ta klimaspørsmålet på alvor, sier hun til BT.