Politikk

Unge Venstre håper nye koster kan redde et parti i krise

Venstre er i dyp krise og trenger ny ledelse, mener Unge Venstre-topp. Valgkomiteen må håndtere åpen strid om toppvervene rett før de skal lande sitt forslag.

Venstre-leder Trine Skei Grande (t.h.) tok inn sine utfordrere Sveinung Rotevatn (t.v.) og Abid Raja (i midten) i regjering i januar. Dermed kan hun ha styrket sin posisjon som leder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve og Kristian Skårdalsmo

– Venstre er i en dyp indre krise. Vi tror at partiet har behov for fornyelse og nye profiler, sier Unge Venstres nestleder Ane Breivik til NTB.

Valgkomiteen satt torsdag samlet på Gardermoen med den vanskelige oppgaven å lage en innstilling til hvem landsmøtet bør velge som leder og nestledere. Den må gjerne være enstemmig, mener Breivik, men tilføyer:

– Det bør være såpass stort rom i Venstre at vi kan markere uenighet og dissens.

Hun sier elendige meningsmålinger ikke er noen grunn til å legge lokk på diskusjonen.

– Vi tåler alt nå, sier hun.

Unge Venstre har foreslått Sveinung Rotevatn som leder og Guri Melby og Iselin Nybø som nestledere. De speiler bedre den store andelen unge blant partiets velgere, mener Breivik.

Elvestuen til angrep

Nestleder Ola Elvestuen har imidlertid signalisert at han tar opp kampen om plassen i ledelsen, selv om partileder Trine Skei Grande kastet ham ut av regjeringen i januar.

Breivik mener Elvestuens krasse utfall mot lederen overfor TV 2 onsdag er en konsekvens av at det er lagt lokk på en åpen debatt. Hun savner diskusjon om hva ledervalget betyr for partiets strategi og veien videre.

– Jeg tror det er positivt om vi kan få en åpen og redelig lederdebatt, framfor det vi har nå: Hvisking i gangene og hemmelige kilder i mediene. Det har vært usunt og skadelig for partiet, sier Breivik, og gjør det klart at det er ledelsen hun klandrer for at prosessen er blitt slik.

Rotevatn bekrefter at han fortsatt står til disposisjon.

– Men hva slags verv jeg eller andre skal ha, det mener jeg ikke noe om offentlig. Det er det valgkomiteen som må få vurdere, sier han til NTB.

Oppsiktsvekkende intervju

Diskusjonen om hvem som skal lede partiet, skjøt fart igjen da Elvestuen i et intervju med TV 2 gikk hardt ut mot Grande.

– Trine har nok først og fremst lyttet til seg selv for å sikre egen posisjon, sa han.

Elvestuen ble vraket som klima- og miljøminister da Frp gikk ut av regjeringen i januar. Inn i regjeringen kom både Sveinung Rotevatn og Abid Raja, som begge er foreslått inn i partiledelsen.

Grepet ble tolket som et maktgrep fra Grande.

Langvarig debatt

Bak lederdiskusjonen ligger dyp bekymring for den dårlige oppslutningen blant velgerne. Venstre har omtrent ikke vært over sperregrensen siden partiet gikk inn i regjeringen for over to år siden.

Det interne kravet om fornyelse har vokst i styrke, og mange Venstre-folk mener dagens ledelse har forspilt sin mulighet til å løfte partiet. Grande har ledet Venstre siden 2010, mens Elvestuen og hans nestlederkollega Terje Breivik har hatt sine verv siden henholdsvis 2008 og 2012.

Samtidig har opprivende personkonflikter preget Venstre. Hardest gikk det for seg da Grande for åpen mikrofon og i andres påhør for halvannet år siden skjelte ut Raja, noe hun senere måtte beklage. Nå er budskapet at de to har skværet opp, og tårene fløt da Grande overlot posten som kulturminister til nettopp Raja i januar.

Grande kan dermed ha klart å sikre sin posisjon gjennom å gi Raja og Rotevatn statsrådsposter.

Uavhengig av ledelsen

Ikke navngitte kilder sier til NRK at valgkomiteen to ganger det siste halvåret oppfordret Grande til å frivillig å kaste inn håndkleet.

Likevel regnes det nå som sannsynlig at valgkomiteen innstiller Grande som partileder, men hvem som foreslås som nestledere er langt mer åpent.

Venstre skal velge ny partiledelse på sitt landsmøte 17.–19. april.

Les også

  1. Åpen strid i Venstre: Elvestuen hardt ut mot Grande

  2. Plasseringen av Abid Raja kan skape bråk eller harmoni

  3. Frps midtlivskrise utløste et politisk generasjonsskifte | Trine Eilertsen

  4. Venstre er ute av kontroll | Trine Eilertsen