Politikk

Regjeringen har ikke flertall på Stortinget for den økonomiske krisepakken

Arbeiderpartiet kan ikke gi støtte til krisepakken «uten forbedringer» for vanlige arbeidstagere, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Regjeringen får heller ikke støtte fra Frp, og må dermed belage seg på forhandlinger i Stortinget.

Arbeiderpartiet vil kreve klare forbedringer for vanlige arbeidstagere i regjeringens økonomiske korona-pakke.
  • Kjetil Magne Sørenes
    Journalist

I dag la regjeringen frem en omfattende krisepakke for den norske økonomien.

Tiltakene vil i alt koste staten 6,5 milliarder kroner, varslet finansminister Jan Tore Sanner (H) på en pressekonferanse tidligere i dag.

Samtidig var både han og statsminister Erna Solberg (H) tydelig på at dette bare er begynnelsen.

Regjeringen er beredt på å legge frem nye tiltak ettersom korona-epidemien tiltar.

Men allerede nå er det klart at det ikke ligger an til flertall for regjeringens krisepakke slik den ble lagt frem av statsministeren og finansministeren.

– Det trengs flere tiltak raskt, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid.

Arbeiderpartiet og Frp støtter ikke krisepakken

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Aftenposten at det viktigste nå er å bekjempe smitten og stille opp for dem som blir syke. Samtidig sier han at han er glad for at regjeringen kommer med tiltak for bedrifter som rammes av krisen.

Men Ap-lederen etterlyser flere tiltak for arbeidstagerne, og sier at partiet vil søke å samle flertall for for disse når Stortingets finanskomité møtes gjennom helgen.

– Vi kan ikke støtte denne pakken uten forbedringer. Vi vil arbeide med regjeringspartiene på Stortinget for å få til forbedringer, sier Støre til Aftenposten.

Støre legger til at han registrerer «at det er sammenfallene syn på spørsmålet om bedre vilkår for vanlige arbeidsfolk» blant de andre opposisjonspartiene på Stortinget.

Ap-lederen viser til at regjeringen vil kutte bedriftenes lønnsplikt for permitterte arbeidstagere fra femten til to dager. Etter denne perioden må arbeidstakerne gå over til dagpenger, noe som vil gi et stort inntektstap.

I regjeringens opplegg tar også staten regningen for de tre ventedagene i overgangen fra permittering til dagpenger.

– Regjeringen dytter den økonomiske byrden over på arbeidstagerne i permitteringer. Det må endres, sier Støre.

Ap vil derfor foreslå at staten dekker den tapte lønnen for arbeidstagerne i den perioden arbeidsgiverne får sine lettelser.

Arbeiderpartiet har også en rekke andre forslag til endringer i pakken. Blant annet ønsker partiet at dem som blir rammet av krisen, skal kunne utsette betaling av strømregninger og andre kommunale avgifter.

Heller ikke Frp vil støtte regjeringens krisepakke. Dermed ligger det ikke an til flertall på Stortinget for pakken slik den foreligger.

LO: Urimelig at arbeidsfolk må ta regningen

Samtidig er både LO og NHO er tydelige på at regjeringen må gjøre mer.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er helt på linje med Støre og sier at krisepakken mangler «en sosial dimensjon». Også han sier regningen skyves over på arbeidsfolk og viser til endringen i permitteringsregelverket.

– Det er helt urimelig at arbeidsfolk skal ta regningen. Mange mister nesten 40 prosent av inntekten på kort varsel i en tid med stor uro og hvor hus og hjem er truet.

– Jeg forventer at Stortinget rydder opp. Myndighetene må stille opp slik at folks økonomi ivaretas og de kan forholde seg til de strenge påleggene fra nasjonale myndigheter, sier han.

LO har en rekke andre forslag til å forbedre tiltakspakken. Blant annet vil LO at staten skal øke antall dager med omsorgspenger så lenge skoler og barnehager er stengt. Ap foreslår å øke disse «hjemme med sykt barn-dagene» fra 10 til 20 dager.

NHO: En god start

Heller ikke NHO er helt fornøyd. NHO-sjef Ole Erik Almlid sier til Aftenposten at krisepakken «var en god start, men at det må mere til i løpet av få dager».

– Bedriftene trenger flere konkrete tiltak i løpet av å få dager, sier han.

– Hindrer dette konkurs og oppsigelser?

– Vi skal være forberedt på konkurs og nedleggelser. Vi ser at mange sliter. Det blir verre. Vi må gjøre alt vi kan for å berge bedriftene og sikre jobbene.

– Hva må skje fremover?

– Det er veldig bra at regjeringen har sørget for reduksjon i arbeidsgiveres ansvar ved permitteringer. Vi må få samme regler for øvrig fravær som følge av koronasmitten: Foreldre som er sendt hjem på grunn av stengte skoler og barnehager, og ansatte som må være hjemme i karantene.

– Vi ringes ned av bedrifter som mister ansatte, og som i tillegg må betale for at de er hjemme. Skal vi sikre disse jobbene, må staten stille opp med tilsvarende ordninger som med permitteringer, hvor arbeidsgivers ansvar er redusert til to dager.

– Hvordan er stemningen i norsk næringsliv akkurat nå?

– I noen bransjer er det dramatisk, virkelig. Det er litt desperasjon. I andre bransjer er det mer avventende, men totalinntrykket er veldig alvorlig.

– Næringslivet forbereder seg på tunge dager og måneder. Mange er redd for at de ikke skal komme gjennom det.

– Hvor mange arbeidsplasser må vi realistisk sett regne med vil forsvinne som følge av koronasmitten?

– Det klarer jeg ikke å gi noe svar på. Jeg håper så få som mulig.

– Statsministeren sa at «Vi ser at dere sliter, og vi vil komme med tiltak for å unngå oppsigelser og konkurser». Holder hun ord?

– Jeg synes at statsministeren var tydelig på at de ser næringslivets behov. Men det må mere til i løpet av få dager.

Høyres finanspolitiske talsmann Mudassar Kapur advarer mot å gjøre krisen til partipolitikk:

– Regjeringen kommet med tiltak som har vært sterkt ønsket fra næringslivet, organisasjoner og andre partier. De er det viktig at vi raskt får vedtatt på Stortinget. Regjeringen har varslet at de om ikke lenge vil komme med ytterligere tiltak.

– Høyre vil lytte på de innspillene til ytterligere tiltak som kommer, og vi vil samtale med partiene på Stortinget. Jeg vil imidlertid advare mot å gjøre dette til partipolitikk. Til det er situasjonen alt for alvorlig, sier Kapur.

Les også

Regjeringen legger milliarder på bordet for å redde arbeidsplasser og bedrifter

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Erna Solberg
  3. Jan Tore Sanner
  4. Økonomi
  5. Koronaviruset