Hanne Harlem innstilt som ny sivilombudsmann

Stortingets presidentskap vil ha Hanne Harlem som ny sivilombudsmann. Presseforbundet er skeptisk, men ønsker henne lykke til.

Stortinget skal stemme over om Hanne Harlem får vervet som sivilombudsmann 22. oktober. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Harlem kommer fra stillingen som kommuneadvokat i Oslo og er tidligere justisminister i Jens Stoltenbergs første regjering.

Hun har takket ja til å overta vervet, men saken skal først stemmes over i Stortinget senere i oktober. Sivilombudsmannens oppgave er å ta vare på folks rettigheter i møte med myndighetene.

Kritikk

Det har tidligere blitt rettet kritikk mot Harlems kandidatur til stillingen. I sin lederartikkel onsdag skrev Dagbladet at Harlem som kommuneadvokat og som justisminister, har motarbeidet ombudets arbeid.

Blant annet har hun ved ett tilfelle, som justisminister, nektet å gi Sivilombudsmannen innsyn i dokumenter for å vurdere hvorvidt hemmeligholdet av dokumentene var legitimt.

I en kronikk i Aftenposten forrige uke uttrykte Tron Strand og Vegard Venli i Pressens offentlighetsutvalg seg kritisk til Harlems forhold til Sivilombudsmannen.

– Hanne Harlem er trolig den eneste kvalifiserte søkeren til jobben som sivilombudsmann. Hun har samtidig bidratt til å undergrave embetet, skrev de to.

Ønsker lykke til

Norsk Presseforbund deler skepsisen til utnevnelsen av Harlem.

– Kritikken mot henne ble tydeliggjort godt i kronikken som Tron Strand og Vegard Venli skrev. Dette mener jeg er helt reelle og viktige bekymringer å ta på alvor, sier generalsekretær Elin Floberghagen til Medier24.

– Men nå er det sånn at innstillingen er gjort, og det forholder vi oss til. Vi ønsker henne lykke til og håper på et godt samarbeid med pressens organisasjoner, legger hun til.

Harlem sier til Medier24 at det ikke er naturlig å gi noen kommentarer til saken før hun eventuelt blir utnevnt.

Dagens sivilombudsmann, Aage Thor Falkanger, skal tilbake til jobben som dommer i Høyesterett, en stilling han har hatt permisjon fra siden 2014. Han er den femte sivilombudsmannen siden 1963.