Støre stempler Listhaug som «omstillingsfornekter»

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug er ikke den partneren industrien trenger, advarer Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre (Ap) oppsummerte torsdag det politiske halvåret.

Opposisjonslederen kom med flere skarpe utfall mot den nye olje- og energiministeren da han torsdag holdt sin oppsummerende pressekonferanse før jul.

Støre viste blant annet til hvordan Listhaug tidligere har sagt at havvind vil bidra til «forsøpling av vårt havrom».

– Det er ikke den partneren den industrien trenger, sa Støre.

– Jeg mener at det å si at havvind er forsøpling av havrommet, er å gå med ryggen inn i fremtiden.

Les også

Listhaug pepret med spørsmål om klima: – Jeg hører at dere bare skal kjøre på med dette med klimaendringer.

Stor omstilling i vente

Støre viste til at norsk industri skal gjennom en stor omstilling i årene som kommer.

Han trekker spesielt frem havvind, hydrogen og fangst og lagring av CO₂, såkalt CCS, som viktig for å skape nye, grønne arbeidsplasser i Norge.

– Det er et stort politisk prosjekt. Og jeg opplever at Sylvi Listhaug ikke er den som leverer på det prosjektet. Hun har vært klimafornekter, og dermed blir hun egentlig en omstillingsfornekter, for hun vil ikke gå offensivt inn i å bidra til å utvikle industrien vår slik at den kutter utslipp og skaper arbeidsplasser, utdyper Støre overfor NTB.

Han sier han ikke har møtt én klimafornekter blant dem som arbeider i sektoren.

– De er fullt klar over hvilke utfordringer som kommer.

Les også

Det svarte skiftet: Frps plan er at Sylvi Listhaug skal kapre oljearbeidere fra Ap og Høyre

Ikke lettet

Under pressekonferansen fremhevet Støre også at Listhaug er en klar stemme som opposisjonen kan argumentere mot, og at det kan være opplysende for debatten.

Listhaug har vært kjent for sin ofte uforsonlige tone i asyl- og innvandringspolitikken, og i fjor måtte hun gå av som justisminister etter å ha anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

Er du egentlig litt lettet over utnevnelsen? ville en av journalistene på Støres juleavslutning vite. Men det mente Støre ville være en grov feilbruk av ordet lettelse.

– Hun er jo medlem av denne regjeringens ambulerende vikarbyrå, sa han og viste til at Listhaug nå er på sin femte post som statsråd.

– Jeg er ikke lettet for det. Jeg tror det er et bidrag til feil politikk.

Listhaug: Støre ikke komfortabel– Uklare signaler fra Ap

Listhaug mener at Støre er ukomfortabel med at hun ønsker å snakke om den positive utviklingen som olje- og gassnæringen skal ha i årene fremover.

– Det er kanskje ikke så rart, når det kommer så mange uklare signaler fra hans eget parti. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier han foretrekker å snakke om utvikling av olje- og gass næringen, framfor omstilling. Det er jeg enig i, skriver Listhaug i en epost til NTB.

Hun avviser også Støres anklager om at regjeringen satser for lite på nye teknologier.

– Olje- og energidepartementet bruker nær 800 millioner kroner årlig på forskning som bidrar til utvikling av energinæringene. Av dette 300 millioner som bidrar til økt utvinningsgrad og lavere utslipp fra produksjon av olje og gass, samt teknologioverføring til andre næringer, påpeker Listhaug.