Politikk

Knut Arild Hareide om regjeringssamarbeidet: - Jeg gløder litt mindre for KrF i dag

Ett år etter at han ba partiet ta et veivalg, er Knut Arild Hareide sikker på at partiet er på feil lag når det sitter i regjering med Frp.

Knut Arild Hareide har holdt en forholdsvis lav profil i partipolitikken etter at han gikk av som partileder.
  • NTB

Hareide har holdt lav profil siden han gikk av som partileder etter partiets ekstraordinære landsmøte i fjor. Mens han mente KrF burde søke mot venstre og Arbeiderpartiet for fremtidig samarbeid, gikk flertallet med nåværende partileder Kjell Ingolf Ropstad i motsatt retning og inn i Erna Solbergs regjering.

Nå, på dagen ett år etter at han tok initiativ til linjeskiftet i partiet, gir Hareide omfattende intervjuer både i Klassekampen og i Vårt Land. Der gir han uttrykk for sin mening med hvordan han synes det går for partiet.

– På mange måter opplever jeg at de rådene jeg ga KrF, står seg minst like godt i september 2019 som i september 2018, sier Hareide til Klassekampen.

28. SEPTEMBER 2018: Sjelden har KrF fått så mye oppmerksomhet som under den ekstraordinære prosessen i fjor høst. Landsmøtet ble holdt i starten av november, men det hele startet på landsstyremøtet i partiet fem uker tidligere.

Burde ikke akseptert Sylvi

– Jeg må innrømme at jeg gløder nok litt mindre for det KrF jeg ser i dag enn for det jeg kunne fått opplevd. Likevel støtter jeg KrF, men brenner på en annen måte, svarer han i Vårt Land.

Hareide er i dag vanlig stortingsrepresentant for partiet, og han har holdt en lav profil. Han oppfatter at retningen partiet går i, er feil. Han viser til at KrF må samarbeide med klimaskeptikere, han peker på Frps bruk av begrep «snikislamisering» og at partikollegene aksepterte at Sylvi Listhaug (Frp) fikk vende tilbake til regjeringen.

– Jeg mener definitivt at KrF ikke burde akseptert det, sier Hareide.

2. NOVEMBER 2018: Knut Arild Hareide (t.h.) gamblet - og tapte. Flertallet på partiets ekstraordinære landsmøte var uenige, de ønsket ikke et sentrum-venstre-samarbeid i norsk politikk. I stedet tok Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) over som partileder - og tok partiet inn i regjering.

Bør følge Venstre

I striden rundt Venstre og Abid Rajas oppgjør med språkbruken til Frp-politikere, har Hareide gått åpent ut og støttet Raja.

Hareide kommenterer regjeringssamarbeidet og sier at dersom Venstre går ut vil det være vanskelig for KrF å bli sittende i regjeringen. Han viser til diskusjonen fra i fjor da argumentet for å gå inn i den sittende regjeringen var at de da ville være en del av en flertallsregjering.

– Ut fra argumentasjonen i fjor høst, vil det bli veldig vanskelig å bli sittende om Venstre går ut, sier han og legger til at partiets retningsvalg ikke låst for all framtid. Han sier at KrF etter valget i 2021 står fritt til å ta andre retninger.

Les mer om

  1. Knut Arild Hareide
  2. Kristelig Folkeparti (KrF)