Politikk

Stortingsenighet om homoterapi

Regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre får støtte fra opposisjonen til å utrede forbud mot homoterapi. KrF står utenfor enigheten.

– Det blir flertall for å utrede et forbud mot konverteringsterapi. KrF står utenfor enigheten, etter å ha tapt saken i regjeringen, sier Høyres Kristin Ørmen Johnsen, som leder Stortingets familie- og kulturkomité
 • Kjetil Magne Sørenes
  Journalist

Seksuell reorientering, også omtalt som homoterapi eller konversjonsterapi, går ut på å forsøke å endre en persons seksuelle legning fra homofil eller bifil.

Den såkalte behandlingen fikk mye oppmerksomhet i januar da det ble kjent i Klassekampen at et kristent nettverk som tilbød den, hadde vært tilknyttet Misjonskirken Norge, som igjen var tilknyttet menigheten til KrF-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad. Ropstad tok avstand fra seksuell reorientering, mens Misjonskirken poengterte at den ikke lenger var tilknyttet nettverket.

Ikke uventet får Høyre, Frp og Venstre støtte fra opposisjonen til å utrede forbud mot homoterapi.

Stortingets familie- og kulturkomité avgir innstilling i saken i dag, etter å ha hatt forslag fra henholdsvis Arbeiderpartiet og MDG til behandling. Disse forslagene faller, men opposisjonen og de tre regjeringspartiene har i komiteen samlet seg om enighet om utredning, får Aftenposten bekreftet.

De tre regjeringspartiene trenger opposisjonens støtte, fordi det fjerde regjeringspartiet, KrF, er imot utredning.

– Det blir flertall for å utrede et forbud mot konverteringsterapi. KrF står utenfor enigheten, etter å ha tapt saken i regjeringen, sier Høyres Kristin Ørmen Johnsen, som leder familiekomiteen.

SV: Vi ville gå enda lenger

Hun forklarer at utredningen skal ta for seg «alle sider ved et forbud», blant annet hvordan et forbud skal hjemles, og hvordan det praktiseres i andre land.

SVs Freddy André Øvstegård bekrefter overfor Aftenposten at SV støtter de tre regjeringspartiene i sine merknader.

– Men vi ville egentlig gå enda lenger og vedta et forbud med en gang, sier han.

Venstre: Det blir forbud

Venstres Grunde Almeland sier til Aftenposten at en viktig del av utredningen blir å «tette hull» i dagens lovverk. Han viser til at en del bransjer, som psykologibransjen, allerede praktiserer forbud som følge av selvregulering.

– Det vi er enige om, er det som statsråden har sendt brev til Stortinget om tidligere, sier han.

I forrige måneden sendte kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) brev til Stortinget og varslet at hun ville igangsette en utredning om hvordan praksis som har til formål å endre personers seksuelle orientering eller kjønnsidentitet forholder seg til nasjonal lovgivning og menneskerettigheter, herunder diskrimineringsvern og trosfrihet.

«Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte med oppfølging av disse spørsmålene og eventuelt ytterlige lovendring for å forhindre denne type praksis, hvordan et slikt regelverk vil se ut og hvike begrensninger som bær være i det», skrev Grande til Stortinget.

– Det vi nå setter i gang, er en utredning med sikte om forbud. Det siste er viktig. Dette er ikke en utredning for å avdekke om det er behov for et forbud, sier Almeland.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5