Politikk

Frp tror på asylavklaring torsdag

Det nærmer seg slutten på det som kan bli første første etappe i asylforhandlingene.

Om det blir flertall på Stortinget om et asylforlik og hvor mange partier som eventuelt blir med, avklares trolig torsdag.

  • Ntb

Det sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til NTB.

Etter flere runder med samtaler og forhandlinger, presenterte de parlamentariske lederne en skisse til et forlik for sine respektive stortingsgrupper onsdag. Nesvik var optimistisk etter Frps møte.

— Jeg har varslet de andre parlamentariske lederne om at Frp går inn for alle forslag. Mest sannsynlig blir det klart i morgen om det blir flertall eller ikke, sier han.

Les også:

Les også

Asylkrangel gir kraftig løft for Frp

SV nøler

Senterpartiet har lenge signalisert at de trolig vil gi regjeringen det flertallet den trenger for å stramme inn norsk asylpolitikk.

— Vi har hatt en god diskusjon i gruppa. Målet er å komme til enighet i løpet av uka, sa Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB på vei ut av Sps gruppemøte.

SV-leder Audun Lysbakken sier det er for tidlig å si om SV kommer til å være med videre i forhandlingene, etter at han hadde orientert sin stortingsgruppe onsdag.

— Vi er ikke helt i mål med den diskusjonen, sier han.

Les hvilke krav som Høyre og Frp fremmet før forhandlingene begynte:

Les også

Her er Høyre og Frps forslag til innvandrings-innstramminger

.

Les også

Frp fikk bare gjennom to nye innstrammingskrav 

Bakkanaler

Asylforhandlingene pågikk på høygir på Stortinget hele onsdagen. Alle de parlamentariske lederne samlet seg til et uannonsert møte klokken 9, som foregikk i skjul for det meste av pressen. I tillegg til diskusjoner internt i de ulike partiene, pågikk det også samtaler i bakkanaler på tvers av politiske skillelinjer onsdag. I spørsmål om innvandring og integrering står SV og MDG nærmere Venstre og KrF enn hva regjeringspartiene til vanlig gjør.

Arnstad sier skissen inneholder mer enn bare de 15 opprinnelige innstrammingsforslagene som regjeringen la fram forrige uke.

— Den innebærer også en innretning som tenker mer langsiktig. Uansett hva vi blir enige om nå, så må vi også sette oss ned etter hvert og diskutere andre forhold og bredere forhold når det gjelder integrering og ressurser til kommunene, sier Arnstad.

100 forslag

Om lag 100 ulike forslag til nyorienteringer i norsk asylpraksis lå på bordet da forhandlingene startet i forrige uke. Mens Frp og Høyre insisterer på at samtalene kun skal kretse rundt innstramminger, krever opposisjonspartiene at integreringstiltak også må inngå.

— Det må bli en helhet i dette, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre etter tirsdagens forhandlingsmøter.

Kilder i flere partier antyder at en trinnvis prosess kan være en utvei. Det innebærer at partiene samler seg om et mindre sett med tiltak i første omgang.

Innstramminger

Forhandlingene om endringer i asylpolitikken foregår parallelt med regjeringens lovendringsforslag, som hastebehandles i Stortinget denne uken. Samtidig viser regjeringen til at en egen stortingsmelding om integrering skal legges fram til våren.

På spørsmål om det fortsatt er viktig for regjeringen å få til et bredt asylforlik, svarte statsminister Erna Solberg (H) følgende tirsdag:

— Det viktigste for oss er ikke hvor mange som er med, men at vi har et flertall og får det til. (©NTB)

Les også

  1. Frps ønske om kun å drøfte asylinnstramninger er nedstemt

Les mer om

  1. Politikk
  2. Asyl