Politikk

Tre ting Norge vil kjempe for under klimatoppmøtet i Paris

Tine Sundtoft truer med å la være å undertegne en klimaavtale i Paris om den ikke er god nok.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft i Paris tidligere i november da hun ledet forberedene samtaler i forkant av klimatoppmøtet som starter 30. november.
  • Arild Færaas

Høyres klima— og miljøminister Tine Sundtoft møtte pressen mandag formiddag i forkant av klimatoppmøtet som begynner i Paris i neste uke.

Hun la frem tre punkter som er de viktigste for Norge i forhandlingene.

  • 1. Jobbe for at verden skal bli klimanøytral innen 2050. Det betyr altså at verden ikke slipper ut mer klimagasser enn den greier å ta opp selv.
  • 2. At alle land skal ha en plan for å oppjustere sine klimamål, helst hvert femte år. Sundtoft viste til at dersom landene oppfyller sine foreløpige krav vil verden bli mellom 2,7 og 3,6 grader varmere enn hva den før den industrielle revolusjonen – noe som er langt unna togradersmålet.
  • 3. At det skal være et forpliktende rapporteringssystem.
    Målet er også at det skal bli en juridisk bindende avtale i Paris, men det er lite sannsynlig at de enkelte utslippsmålene blir juridisk bindende, påpekte statsråden.

— Land som USA, Kina og India ønsker ikke at andre skal bestemme over deres innenrikspolitikk.

Ole Mathismoen vil skrive nyheter både frem mot og i Paris de neste ukene. Her kan du se hva han har skrevet på nyhetsbloggen Oles klode de siste ukene.

— Langt igjen til avtale

Norges forhandlingsleder, Aslak Brun, fortalte på pressemøtet at den foreløpige avtalen er på 54 sider, noe som er altfor langt.

— Det er mange spor igjen etter det Norge vil i den foreløpige avtalen. Problemet er at det gjelder de fleste andre land også. Vi har langt igjen til en endelig avtale, sier Brun, og fortalte at ved forrige store klimamøte ble det gjort mer de siste to timene på overtid enn resten av dagene.

Noen stridsspørsmål

Verdens land skal forhandle om hvordan avtalen blir, og dette blir trolig noen av de vanskeligste punktene mener Brun og Sundtoft:

*** Hvor stor andel skal u-landene ta i forhold til hva i-landene gjør.**

*** Hvordan skal klimakampen finansieres.**

*** Hva skal man gjøre med dem som får tap og skader som følge av klimaendringene uten at de selv er skyld i dem.**

- Godtar ikke hvilken som helst avtale

Statsråd Tine Sundtoft presiserte at det er ikke slik at Norge vil si ja til hvilken som helst avtale.

— Vi må stille oss spørsmålet om det er verdt å låse seg til de landene som vil minst.

- Hva er alternativet for Norge og verden om vi sier nei?

— Jeg vil ikke si for mye om det, men da må vi se om det er noen alternativer utenfor FN-systemet. Men jeg må presisere at jeg tror det blir en avtale.

Er du interessert i klimaet og hvordan det skal gå med kloden vår? Da har du masse godt lesestoff her.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Klima