Jonas Gahr Støre presenterer nye statsråder

Endringene skjer etter at Hadia Tajik onsdag trakk seg fra stillingen som arbeids- og inkluderingsminister.

Terje Lien Aasland (til venstre) blir ny olje- og energiminister. Han tar over for Marte Mjøs Persen (til høyre) som blir ny arbeidsminister.

Terje Lien Aasland blir ny olje- og energiminister. Han tar over for Marte Mjøs Persen som blir ny arbeidsminister.

– Hun har egenskapene, erfaringen og personligheten til å bli arbeidsminister, sier Støre om Persen på en pressekonferanse mandag.

Han forklarte at han ønsket noen som allerede hadde erfaring som minister i regjeringen til å fylle posisjonen som arbeids og inkluderingsminister.

Rokeringene i regjeringen kommer etter at Hadia Tajik onsdag trakk seg fra stillingen som arbeids- og inkluderingsminister etter medieoppslag om at hun fikk tildelt skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 – basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet.

Støre brukte også pressekonferansen til å takke Hadia Tajik for hennes innsats som minister og roset henne for jobbet hun har gjort.

– Det er viktig å si at Hadia har gjennomført en historisk innsats med opprydning i arbeidslivet.

Søndag trakk Tajik seg også som nestleder i Arbeiderpartiet, meldte DN.

I et brev til Arbeiderpartiets sentralstyre, skrev Tajik:

«Onsdag gjorde jeg det kjent at jeg ville gå av som Arbeids- og inkluderingsminister. Da var min vurdering at jeg skulle fortsette som nestleder i partiet. Siden da har jeg spurt meg selv om det var en riktig vurdering. Jeg erkjenner og ser at mine handlinger også påfører mine partifeller og partiorganisasjonen både en belastning og skuffelse. Det er mitt ansvar. Jeg ber om unnskyldning for det. Og jeg er kommet til at jeg vil trekke meg som nestleder», heter det i brevet.

Ap-statsråd Bjørnar Skjæran overtok midlertidig ansvaret for Arbeids- og inkluderingsdepartementet etter at Tajik formelt gikk av fredag.

Om Aasland sa Støre at han har god kjennskap til norsk industri og kjærlighet til norsk industri, men fokuserte på at dette var «den nye industrien».

– Han har et sterkt engasjement for å nå klimamålene.

Fortsetter med en nestleder

Støre ble også spurt om hva som skjer med nestledervervet som Tajik sa fra seg. Her svarer han at den saken venter de med til neste landsmøte. Han ville ikke si om Arbeiderpartiet kommer til å sette inn en nestleder til da.

– Hvorvidt arbeiderpartiet kommer til om de skal ha to nestledere eller en, det er en diskusjon vi får ta når den kommer.

Støre var også veldig ordknapp da han fikk spørsmål om hvordan han har håndtert sakene rundt Tajik og hvor involvert han hadde vært i håndteringen.