Politikk

Små krumspring blant velgerne

Ap holder seg godt over 30-tallet og Miljøpartiet De Grønne holder koken. Det viser siste partibarometer Respons har utført for Aftenposten.

Siste partibarometer viser at Ap og Jonas Gahr Støre ligger godt over 30-tallet, tross en ørliten tilbakegang. Høyre og Frp går litt frem, men alle endringer er innenfor mulige feilmarginer.
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

Frp har spisset motstanden mot å ta imot flere flyktninger i denne valgkampen. Men foreløpig gir ikke målingene til Respons noen entydig in

dikasjon på at det har hjulpet partiet til å øke eller stabilisere oppslutningen.

Både Høyre og Frp litt frem

Frp og Høyre har den største fremgangen på det siste partibarometeret til Respons. Men fremgangen er såpass liten at den er innenfor feilmarginene. Men dersom denne målingen er en pekepinn om valgresultatet, vil Høyre kunne fremstå som en større taper enn Frp. Det skyldes at Frp gjorde et svært dårlig lokalvalg etter 22. juli-terroren i 2011. Partiet fikk den gang sitt laveste valgresultat på mange år, men resultatet er identisk med Frps oppslutning på denne målingen: 11, 4.

Høyre derimot ligger nesten tre prosentpoeng under oppslutningen fra forrige kommunevalg.

Aftenpostens partibarometer er utført av Respons. Barometeret er basert på 1001 telefonintervjuer fra mandag til onsdag denne uken (uke 23). 72 prosent har avgitt svar om partipreferanse. Følgende spørsmål ble stilt: Dersom det var kommunevalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?"

Frp beskyldt for å dra "innvandringskortet"

Det ble brukt karakteristikker som at Siv Jensen "dro innvandringskortet", da hun i august åpnet valgkampen med å oppfordre kommunene til å si nei til Syria-flyktninger. Senere har både nestleder Per Sandberg og partinestor Carl I. Hagen fulgt opp og flagget partiets motstand mot å ta imot flyktninger.

Ser man på Frps oppslutning fra februar til september, kan det sies at partiet ligger litt høyere nå – det er færre nitall å se på målingene til Respons etter juni enn før juni, men utslagene er små, og det har gått opp og ned.

Ustabile velgere i KrF

Målingen gir KrF en nedtur, men fra et litt uforklarlig utgangspunkt. Forrige uke fikk partiet en overraskende høy oppslutning på 7,1 prosent – et resultat partiet ikke har vært i nærheten ved valg de ti siste årene.

Bakgrunnstallene gir imidlertid en pekepinn om at Knut Arild Hareide kanskje bør være litt bekymret før valgnatten. Velgerne hans er ustabile. Andelen lojale KrF-velgere synker og er på denne målingen nede i 57 prosent. Det betyr at bare 57 prosent av dem som sier de stemte KrF i forrige stortingsvalg, sier de vi stemme på KrF ved årets kommunevalg.

De grønne fortsatt over 5-tallet

Selv om Venstre igjen passer Miljøpartiet De grønne, og selv om sistnevnte har en ørliten tilbakegang, opprettholder MDG en oppslutning godt over SV i denne målingen.

Meningsmålingen er tatt fra mandag til onsdag i denne uken, og basert på drøyt 1000 intervjuer der 72 prosent har svart på hvilket parti de vil stemme på.

Dersom du også er interessert i vår forrige måling, kan du lese den her :

Les også

  1. Tidenes beste måling for Miljøpartiet De Grønne

Les mer om

  1. Politikk
  2. Kommunevalg 2015