Listhaug på ungdomskonferanse mot ekstremisme: – Vi er fullstendig klar over at det finnes ulver i fåreklær
Sylvi Listhaug gikk hardt ut mot hovedgjesten Muhammad Tahir-ul-Qadri i sitt innlegg under åpningen av en muslimsk ungdomskonferanse mot ekstremisme i Sarpsborg.
– Dagens hovedtaler her på arrangementet fronter ett sett med holdninger i vesten, og et annet hjemme, sa innvandrings- og integreringsministeren til de rundt 450 oppmøte på Quality Hotel i Sarpsborg.
Fredag ettermiddag ble Minhaj Ungdoms helgeseminar mot ekstremisme åpnet med en pressekonferanse der flere profilerte norske politikere deltok og holdt innlegg.
Omstridt hovedgjest
Hovedgjesten var grunnleggeren av den internasjonale Minhaj al-Quran bevegelsen, den canadisk-pakistanske teologen og politikeren Muhammad Tahir-ul-Qadri. Det er hans tilknytning til Pakistans omstridte blasfemilovgivning som var bakgrunnen for Listhagus kritikk.
– Er virkelig dagens hovedtaler for steining som straffemetode? Dødsstraff for blasfemi? At islamske lover bør settes over vestlige lover? Dette er ikke forenlig med norske og vestlige verdier, sa statsråden fra talerstolen.
Fredsleir
Minhaj Ungdom er ungdomsavdelingen i Minhaj ul-Quran-moskeen i Oslo.
Trossamfunnet er en del av en global bevegelse ved samme navn, som anser seg som en moderat og progressiv kraft i Islam. Bevegelsen etablerte seg her til lands i 1990, og jobber for å fremme toleranse, fred og integrering av det muslimske trossamfunnet i Norge.
Minhaj-bevegelsen har i flere år arrangert fredskonferanser, der unge lærer om ekstremistisk ideologi og blir utrustet med verktøy for å stå imot radikale strømninger i sine egne samfunn.
Denne helgen arrangerer Minhaj Ungdom den såkalte al-Hidayah konferansen i Sarpsborg. Organisasjonen venter rundt 500 unge muslimer fra hele Europa. Det er ingen tilfeldighet at arrangementet holdes i Østfold, et av fylkene som har fostret flest norske Syria-farere.
– Vi vil sende et signal om at muslimene selv jobber aktivt for å forebygge ekstremisme blant muslimer, sa Awais Ejaz Ahmed, leder for Minhaj Ungdom, til NTB tidligere i sommer.
Flere politikere deltar
På åpningsseansen fredag ettermiddag deltok flere profilerte politikere. Blant annet holdt Pakistans ambassadør til Norge og fylkesordføreren i Østfold innlegg. Men det var altså Tahir-ul-Qadri som var dagens hovedgjest.
Han ble kjent i den vestlige verden da han i 2010 ga ut en flere hundre sider lang fatwa – en juridisk vurdering av islamsk lov – som erklærte terrorisme og selvmordsbombing for uislamsk.
Omstridt figur
Men til tross for at Tahir-ul-Qadri ofte blir omtalt som en moderat sufimuslimsk visjonær, har han også blitt sterkt kritisert for å ha medvirket i utformingen av Pakistans strenge blasfemilov.
Loven åpner for dødsstraff for personer som uttaler seg fornærmende om islam eller profeten Muhammed. Kritikere mener loven blir brukt til å forfølge religiøse minoriteter i landet. Ifølge al-Jazeera skal loven ha blitt brukt i dødsstraffen av minst 60 mennesker.
Da det i 2012 ble kjent at Tahir-ul-Qadri skulle delta på et dansk arrangement om forebygging av ekstremisme, trakk den danske integreringsministeren seg fra møtet. Hun pekte på Tahir-ul-Qadris tilknyttelse til den omstridte loven, som hadde blitt brukt for å beskylde en 11-år gammel handikappet jente for blasfemi.
Kritisk
Listhaug åpnet sitt innlegg fredag med å takke Minhaj Ungdom for å bidra til å sette ekstremisme på kartet. Men det var tydelig at invitasjonen til organisasjonens grunnlegger var hovedfokuset i statsrådens tale.
– Vi er fullstendig klar over at det finnes ulver i fåreklær. Viktige mennesker som sier én ting offisielt, og noe helt annet når de snakker til sin egen sekt, sa Listhaug.
Hun la til at hun var spent på foredraget som skulle følge senere fra Tahir-ul-Qadri selv.
Der svarte ikke teologen direkte på kritikken fra Listhaug.
Han brukte istedet sitt foredrag på å ta sterk avstand fra ekstremisme, og å understreke sin tro på at islam og demokrati er helt forenlig. Det fikk han tydelig støtte i fra publikum.
Fikk ikke svar
Listhaug sa etter foredraget at hun ikke følte hun fikk svar fra teologen.
– Jeg synes det er veldig bra at han tok så tydelig avstand fra terrorisme, men jeg skulle ønske han også tok avstand fra sharialovgivning, dødstraff for blasfemi og steining som straffemetode, sa Listhaug.
Også Venstres Abid Raja (V) var tilstede under åpningsseansen. Han synes det var riktig av Listhaug å ta opp spørsmålet.
– Det må vi tåle, både han og forsamlingen. Man må tåle å bli stilt kritiske spørsmål når man kommer for å tale i et åpent og fritt demokrati, sier Raja.
Han synes det var synd grunnleggeren ikke brukte anledningen til å avklare sine synspunkter, men synes likevel talen var god.
– At han ikke ga noe svar på kritikken vil nok etterlate et hull, som jeg håper noen vil klare å fylle gjennom aktivitene som skal foregå her i helgen. Samtidig så tror jeg ungdommene her ønsket en tydelig beskjed fra en religiøs autoritet om at ekstremisme ikke har noen ting med islam å gjøre. Det synes jeg talen hans adresserte godt, sier Raja.
– Skuffet
Hamza Ansari, lege og styremedlem i Minhaj Ungdom, er skuffet over at Listhaug valgte å kritisere Tahir-ul-Qadri, fremfor å fokusere på de mange frivillige ungdommene som har brukt tid og krefter på å arrangere leiren.
– Jeg synes hun skulle strukket ut en hånd og tatt utfordringen sammen med oss, så vi kan skape en felles front. Istedet føltes det som at hun satt opp vegger. Det synes jeg er synd, sier Ansari.
Han understreker at ungdommene som deltar i Minhaj Ungdoms konferanse først og fremst vil tilegne seg ny kunnskap.
– Tahir-ul-Qadri er en av de fremste muslimske lærde i Europa og i Vesten, og en av dem som har gått hardest og mest utvetydig ut mot ekstremisme. Det arbeidet er unikt, og vi ønsker å bruke det i norsk kontekst, for vi ser at det mangler her.
Les også: