Politikk

Rekordmåling for Senterpartiet: - Norsk nasjonalisme er en positiv kraft

Senterpartiet fortsetter oppturen på Aftenpostens ferske meningsmåling. Partiet mener det er et uttrykk for en sunn nasjonalisme i folket.

Trygve Slagsvold Vedum gleder seg over at Senterpartiet er Norges fjerde største parti på Aftenpostens meningsmåling for februar.
  • Tarjei Kramviken

Senterpartiet får en oppslutning på 9.1 prosent, en fremgang på 2 prosentpoeng fra forrige måling.

Omfavner nasjonalismebegrepet

Denne uken gikk statsminister Erna Solberg til angrep på Senterpartiet. Hun mente partiet utnytter folks uro og tegner skremmebilder.

Partiet har i det siste måtte tåle kritikk om at de beveger seg i en mer populistisk retning og at partiet dyrker nasjonalismen for å oppnå større oppslutning blant velgerne.

– Det ordet blir bevisst misforstått hele tiden. Jeg er mot den eksluderende nasjonalismen om at «Norge er best» eller «USA er best». Men vi tror nasjonalstaten er en god enhet. Det er et inkluderende prosjekt, ikke et ekskluderende, sier Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum.

– Erna Solberg får si hva hun vil. Høyre har prøvd mange karakteristikker på oss tidligere. Høyre er et stemplingsparti, fortsetter han.

Han får støtte av nestleder Ola Borten Moe:

– Når høyresiden trekker frem nasjonalismekortet, for å plassere oss sammen med de kreftene vi fant i Tyskland på 1930-tallet, så er det en ufin hersketeknikk som de bør holde seg for god til, sier Borten Moe.

– Vi opplever et angrep på strukturene som holder Distrikts-Norge oppe. Senterpartiet er opptatt av å bygge en sterk nasjonalstat og et godt demokrati, sier han.

– Norsk nasjonalisme er en positiv kraft, fortsetter nestlederen.

  • «Erna Solberg har denne uken gjort Trygve Slagsvold Vedum til hovedfiende. Det bør han juble over», skriver Harald Stanghelle i denne kommentaren.

Sp øker mest

Meningsmålingen Respons Analyse har utført for Aftenposten, Adresseavisen og Bergens Tidende, viser at Sp går frem 2 prosentpoeng siden målingen i forrige måned, og 3,6 prosentpoeng siden valget i 2013. Dersom denne målingen hadde vært valgresultatet, ville Senterpartiet fått 16 representanter på Stortinget.

Frp er partiet som går mest tilbake. Oppslutningen i februar er på 13,4 prosent, en nedgang på 2 prosentpoeng siden januar og 2,9 prosentpoeng lavere enn ved valget i 2013. Frp ligger nå an til 24 stortingsrepresentanter, fem færre enn ved forrige valg.

Trygve Slagsvold Vedum tror det er distrikspolitikken som trekker folk til Senterpartiet fordi det er «tydelige på at vi vil ha tjenester nært folk».

– Regjeringen kaller det en nærpolitireform, men folk opplever det som en fjernpolitireform. Vi tror på nærhet, mens Regjeringen tror på stordrift, sier partilederen til Aftenposten.

Ikke negative strømmer

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, stiller seg uforstående til påstandene om at Senterpartiet rir en på populistisk bølge.

– Vi opplever et angrep på strukturene som holder Distrikts-Norge oppe, sier nestlederen i Senterpartiet, Ola Borten Moe.
Les også

Senterpartiet med blodig ulvevideo på Facebook

Marit Arnstad.

– Vi, i likhet med 70 prosent av det norske folk, er mot norsk medlemskap i EU. Vi ønsker en sterk nasjonalstat som underbygger vårt demokrat, sier Marit Arnstad.

Sp-toppene er svært tilfreds med at pilene peker oppover for partiet nå, og mener alt tyder på at valget i 2017 vil gi grunnlag for et regjeringsskifte.

Les også

Senterpartiets innvandringspolitikk | Kristin Clemet

Distrikt på dagsordenen

Valgforsker Bernt Aardal mener det ikke nødvendigvis er de politiske strømningene vi ser både i Europa og ellers i verden Senterpartiet tjener på.

– Ved flere valg har hver tredje velger gitt uttrykk for at Senterpartiet har den beste distriktspolitikken. Men problemet er at distriktspolitikken ikke har vært høyt oppe på dagsordenen. Nå er den det, og man trenger derfor ikke fancy forklaringer for hvorfor partiet har fremgang. For med en gang distriktsspørsmål kommer på dagsordenen, viser mønsteret at Senterpartiet gjør det godt, sier han.

– Vil det vare for Sp?

– Hvis diskusjonen om kommunesammenslåing, og bruk av tvang, tilspisser seg, vil distriktspolitikk komme enda høyere på dagsordenen. Det er ingen stor kunst å spå at Sp vil gjøre et godt valg. Nå virker det jo enkelte steder som om de kan få flertall alene. Men vi skal ikke glemme at partiet i 1993, da det var en veldig polarisert debatt, ikke fikk mer enn 16,7 prosent. Men uansett, Sp kan godt få 10 prosentpoeng høyere oppslutning enn det de har på målingene vi ser nå, sier han.