Politikk

Liten støtte til Hedmark Høyres ulveopprør

Hedmark Høyre har reagert kraftig på at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) før jul sa nei til å felle fire ulveflokker. Men opprøret i fylkeslaget får lunken støtte fra de øvrige fylkeslagene.

Rovviltnemda ønsket å felle 47 norske ulv. Men de ble reddet av miljøvernministeren rett før jul. Foto: Løchen, Per

Ulvevedtaket har ført til en strøm av utmeldelser fra fylkeslaget i Hedmark, og fylkeslaget har allerede sagt at de vil jobbe på alle nivåer for å få vedtaket fra sin partikollega endret.

Ifølge VG har hedmarkingene liten støtte fra partiets øvrige fylkeslag. En ringerunde avisen har gjennomført, viser at ingen av de 15 fylkeslederne avisen har vært i kontakt med, stiller seg bak opprøret i Hedmark.

Det var i høst rovviltnemnda besluttet at 47 ulver skulle skytes. I desember sa miljøminister Helgesen nei.

– Da gleder jeg meg til å se valgresultatet, sier Hedmark Høyres leder Lise Berger Svenkerud i en kommentar til ringerunden.

– Elite mot folk flest

– Denne saken setter eliten opp mot folk flest. Den vitner om en manglende forståelse for hva som rører seg ute, og skaper en by mot land-konflikt. Det er forferdelig synd. Det er ingen partier som kan fortsette i posisjon med Distrikts-Norge mot seg, sier hun til VG.

Miljøministeren har hasteinnkalt til et møte med partene i ulveforliket – Høyre, Ap, Frp og KrF – 4. januar.

 • Planer om ulvejakt vekker reaksjoner også utenlands.

– Situasjonen som har oppstått, gjør det naturlig å samle forlikspartene i Stortinget for å drøfte saken. Jeg inviterer derfor partene til et møte i Klima- og miljødepartementet, sa Vidar Helgesen til NTB før jul.

Intern motstand

Helgesen har også møtt motbør internt i regjeringen etter ulvevedtaket. Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) varslet på julaften at han ikke uten videre vil godta avgjørelsen om å stanse all felling av ulv i og i kanten av ulvesonen.

Klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen møter massiv motstand etter å ha omgjort vedtaket fra rovviltnemda om å skyte 47 ulv i Norge. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Landbruksdepartementets faglige råd var å følge fellingsvedtaket fra rovviltnemndene, men dette ble overkjørt av Helgesen med støtte fra lovavdelingen i Justisdepartementet.

Dales departement mener, etter nøye vurdering av naturmangfoldsloven og Bernkonvensjonen, at disse ikke er til hinder for å felle ulv i revirer innenfor ulvesonen. (NTB)

Les mer om

 1. Klima- og miljødepartementet
 2. Ulv
 3. Vidar Helgesen

Relevante artikler

 1. NORGE

  Varsler bygdeopprør etter nei til felling av ulv

 2. POLITIKK

  Nytt ulveopprør i Høyre mot Vidar Helgesen onsdag

 3. POLITIKK

  I fjor ble Slettåsulven «fredet» av Helgesen. Nå lever den farlig igjen.

 4. POLITIKK

  Nå får Høyre også de største skogeierne på nakken i ulvestriden

 5. POLITIKK

  Kraftige reaksjoner på at 42 ulver kan skytes

 6. NORGE

  Regjeringen kan være på glid i ulvestriden