Budsjettbråk har ikke svekket oppslutningen om statsministeren

Flertallet av de spurte i en meningsmåling ønsker Jonas Gahr Støre som statsminister. Men Erna Solberg henter inn deler av Ap-lederens forsprang.

Erna Solberg haler innpå Ap-leder Jonas Gahr Støre til tross for en turbulent budsjetthøst.

46 prosent av de spurte sier de foretrekker Jonas Gahr Støre som statsminister etter neste valg. Det er omtrent samme oppslutning som han har hatt i tilsvarende målinger utført for Aftenposten etter at han ble valgt som Ap-leder i juni 2014.

Støres forsprang skrumper

Denne «statsministermålingen», som er utført av Respons, viser at det har vært større svingninger for Erna Solberg i den samme perioden.

Men etter en svært turbulent høst sier 40 prosent av de foretrekker henne som Regjeringens overhode. Det er en liten oppgang siden august i år. Dermed skrumper utfordrer Støres forsprang inn.

Målingen er tatt opp etter at det ble klart at regjeringspartiene ble enige med KrF og Venstre om en budsjettavtale.

Helleland: Hun har vist lederskap

– Jeg synes det er en veldig god utvikling, og målingen viser at det blir et spennende race helt frem til valgdagen. Meningsmålingene viser også at dette blir svært jevnt, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Han forklarer fremgangen til Erna Solberg på denne måten:

– Hun har gjennom denne vanskelige høsten vist lederskap. Hun er en dame som aldri gir seg. Da vi holdt på litt for lenge med budsjettet, tror jeg folk skjønte at hun søker etter løsninger og vil styre landet på en trygg og god måte. Det tror jeg hun blir belønnet for, sier han.

Konfrontert med at hun ble kritisert for å ha startet budsjetthøsten med et ultimatum, svarer Helleland at den kritikken varte og rakk men endte med enighet mellom regjeringspartiene og sentrum.

Støre overlegent mest populær hos MDG

Det er alltid feilmarginer ved slike målinger, og de blir større når man bryter ned tallene. Med dette forbeholdet er det interessant å merke seg at 87 prosent av velgerne til Rasmus Hanssons parti sier de foretrekker Støre fremfor Solberg som statsminister.

Det er også interessant at 41 prosent av Venstres velgere gjør det samme.

Men flertallet av velgerne i både Venstre (54) og KrF (57) sier at de ønsker Erna Solberg som statsminister.