Politikk

«Den dagen man gjør det slutt i et forhold er ikke den dagen man skal se etter nye partnere»

<b> NYDALEN (Aftenposten.no): </b>KrF-leder Knut Arild Hareide vil fortsette samtalene med de borgerlige partiene om ny regjering, og avviser frieriet fra Aps Jens Stoltenberg.

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Stine Barstad
  Journalist

Rundt klokken 16.30 i ettermiddag møtte de fire partilederne på borgerlig side pressen til en lynkjapp pressekonferanse for å oppsummere hvordan dag to av regjeringssonderingene har gått.

— Vi har lagt en plan for arbeidet fremover. Vi har begynt å diskutere politiske saker, men ingenting er avklart før alt er avklart, sier Høyre-leder Erna Solberg.

— Vi kommer til å fortsette sonderingene inn i neste uke, så det kommer ennå til å ta noen dager, la hun til.

Avslår frieri

I en tale til Arbeiderpartiets landsstyre tirsdag lettet statsminister Jens Stoltenberg på sløret om sin strategi for opposisjonstilværelsen de neste fire årene. Han sa at Arbeiderpartiet vil fortsette samarbeidet med Senterpartiet og SV, men at det vil ta en annen form.

– Det kommer til å bli tydeligere at vi er tre forskjellige partier, sa han.

Det har vært spekulert i om Ap vil bruke de neste fire årene på å fri til sentrum, spesielt KrF. Stoltenberg slo fast at Ap vil søke brede allianser på Stortinget og viste blant annet til privatskoleforliket med KrF og eldreforliket der også Venstre var med.

KrF-leder Knut Arild Hareide avslo frieriet på pressekonferansen i ettermiddag.

— Jeg tror hans budskap til Liv Signe og Audun er at etter dette budsjettet er det slutt.

- Da vil jeg si at den dagen man gjør det slutt med sine partnere, er kanskje ikke dagen for å se etter nye partnere - uten at jeg er noen samlivsekspert av den grunn, sa han.

— Jens Stoltenberg har representert en regjering som har stemt ned alle de forslagene vi har fremmet de siste åtte årene, så i så fall er det dramatisk nye toner fra den sittende statsministeren, sa Trine Skei Grande.

— Vi tror vi får gjennom mer i dette samarbeidet, la hun til.

Bare elefanter

De fire partilederne ville ikke ut med hvilke saker som diskuteres i sonderingene, men alle var opptatt av å få frem den gode tonen dem imellom.

— Vi sitter i en frikant, og ler mye. Vi snakker om det vi er enige om, men tar selvfølgelig også opp de vanskelige sakene.

- Vi har ikke noe kamelsluking, men vi ser av og til noen elefanter i rommet, sa Solberg.

— Vi gjennomfører sonderingene med et godt klima og miljø. Det er vanskelig det vi driver med, men vi har det egentlig ganske gøy, sa Siv Jensen.

Krf har vært partiet som har uttrykt størst skepsis mot å gå i regjering. På spørsmål om hvor stor sannsynlighet han nå mente det var for at Krf ville ende opp i regjering med Frp, svarte Hareide:

— Vi driver ikke med sannsynlighetsberegning, men med de politiske sakene. Jeg har blikket til Siv Jensen rettet mot meg hele tiden, og foreløpig kan jeg rapportere at det er et godt blikk. Men det er gjennomslaget vi får for de viktige sakene, som fattigdomsbekjempelse og familie, som avgjør hvem som sitter i regjering, ikke hvilke partier som sitter i den.

Har hele andre etasje

Andre dag av sonderingssamtalene på Radisson Blu i Nydalen startet klokken ti i formiddag. Etter det Aftenposten forstår er planen fremover å sette av tid til møter i de ulike partiene på morgenen før samtalene starter og om kveldene etter at dagens runder i Nydalen er ferdige.

— Jeg har med masse sukkertøy til de andre for å holde humøret oppe, sa Erna Solberg da hun kom til hotellet like før klokken 10.

Partiene disponerer hele 2. etasje på Radisson-hotellet i Nydalen. Her sitter politikerne i fred for journalister og fotografer som er henvist til lobbyen i 1. etasje.

I tillegg til de fire forhandlingsdelegasjonene med tre personer fra hvert parti, har hvert av partiene en sekretær som sitter inne i forhandlingsrommet. Kommunikasjonsrådgivere går inn og ut av møtene men er ikke tilstede hele tiden under forhandlingene.

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen som er med i forhandlingsdelegasjonen hadde tirsdag en pause fra samtalene for å delta i Fremskrittspartiets pressekonferanse for utenlandske medier om merkelappen «høyrepopulister» og koblingen som er blitt gjort til massedrapsmannen Anders Behring Breivik.

De fire partilederne på borgerlig side har sittet bak lukkede dører siden klokken 10.00 tirsdag morgen.

«Avskjedsgave» fra Ap

Et hett tema blant forhandlerne i Nydalen var tirsdag dagens DN-sak om at de rødgrønne som avskjedsgave i sitt siste budsjett planlegger å «stjele» de borgerlige partienes hjertesaker og gi lettelser i formueskatten og arveavgiften i sitt statsbudsjett for 2014.

Både bunnfradraget i formuesskatten og fribeløpet for arveavgiften blir ifølge avisen satt til én million kroner, opp fra henholdsvis 870.000 kroner og 470.000 kroner, ifølge avisen. Formuesskatten blir dermed en skatt kun for millionærer, og arveavgift ilegges bare arv over én million kroner.

En ny regjering vil ha tre uker på seg til å endre neste års statsbudsjett etter at de rødgrønne har lagt frem sitt forslag til budsjett 14. oktober.

De borgerlige partiene støtter kutt i formuesskatten og arveavgiften, men er spent på hvor den sittende Regjeringen har planlagt å kutte for å få inndekning for sine skatteletter.

KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen — som er blitt lansert som en mulig ny finansminister fra KrF - ble på vei inn til forhandlingene i morges konfrontert med budsjettlekkasjen om kutt i formuesskatten og arveavgiften.

- Jeg er ikke veldig overrasket hvis det viser seg å være tilfelle, for de vet jo selv at dette begynner å bli et problem for norsk næringsliv, sier Syversen.

Erna Solberg valgte å tolke nyheten positivt.

– Alle skritt i vår retning er riktig. En økning av innslagspunktet for formuesskatten er noe vi har foreslått i valgkampen. Vi går inn for å fjerne arveavgiften. Så dette er skritt i riktig retning for oss, sa Høyre-lederen.

— Men alle slike lekkasjer har alltid en bakside, som ikke kommer frem før budsjettet er fremlagt og man ser hvordan dette skal dekkes inn, sa Solberg senere på pressekonferansen.

Beskrive prosjektet

Les også

Erna Solberg: - Vi er enige om å fortsette

Solberg sa på dagens pressekonferanse at sonderingssamtalene både beskriver prosjektet – en ny regjering – og hva de er enige om – samtidig som de tar for seg de store sakene.

Sonderingssamtalene vil gi svar på hvor mange partier som vil sitte i Regjering, og hvordan man eventuelt lager andre regjeringsalternativ med partier i støttefunksjoner i Stortinget. Det er ikke angitt hvor lang tid man forventer at dette skal ta, men partilederne understreker at de har godt tid.

Les også

Her er sakene som kan velte et regjeringssamarbeid

Høyre og Frp trenger bare støtte fra ett av sentrumspartiene for å få flertall på Stortinget.

Solberg har hele veien ønsket seg alle fire partier i regjering. Frp på sin side har sagt at de vil samarbeide med alle partiene, men vil ikke støtte en Regjering de ikke er en del av. Sentrumspartiene har sagt at de støtter en ikke-sosialistisk regjering, men ser det som lite sannsynlig at de går i Regjering med Frp.

Les også

 1. Henter Brodtkorb til Statsministerens kontor

 2. Irritasjon i Høyre over Frp-lekkasjer

 3. Hareide er sikker på Lofoten-seier

 4. - KrF må inn i regjering

 5. Sterkt Frp skremmer KrF

De fire partilederne ville ikke ut med hvilke saker de snakket om, men understreket at tonen i forhandlingene er god.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk