Per Sandberg mener KrF har bidratt til IS-massakrene

Frp-nestlederen sier støttepartiet må ta sin del av ansvaret for islamistisk terror. KrF og Venstre raser mot uttalelsene.

Per Sandberg, nestleder i Frp.

De andre partiene har lukket øynene for den voldelige islamske ideologien, sier Frp-nestleder Per Sandberg til Klassekampen torsdag. OverforNRK utdyper han:

— Resultatet vi har fått av de andre partienes fremelsking av det multikulturelle fellesskapet, det kulturelle fellesskapet, det fargerike fellesskapet som har vært et motto fra de andre partiene i 15 år. I dag ser vi resultatet, sier Sandberg med henvisning til København-terroren.

Frp-toppen mener KrF har ansvar

Siv Jensens nestleder langer ut mot Regjeringens støtteparti og KrF-nestleder Dagrun Eriksen, som i et annet intervju torsdag morgen mente det var ufint av Sandberg å «trekke innvandringskortet» i Klassekampen.

— Det er den samme uansvarlige retorikken fra KrF som har et meget stort ansvar for at tusenvis av unge mennesker født og oppvokst i Norge lever i frykt for tvangsekteskap, lever i frykt for kjønnslemlestelse. KrF har et enormt ansvar, kontrer Sandberg og fortsetter:

KrF og Venstre lukker øynene

— Kristelig Folkeparti har et enormt ansvar for at flere titalls mennesker, unge mennesker, født og oppvokst i Norge, som reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det Kristelig Folkeparti som har ønsket, og resultatet ser vi i dag, fortsatte Sandberg.

- Jeg har ingen tro på at KrF har ønsket fremmedkrigere. Det er vel slik at dette er en liten del av det multikulturelle samfunnet, som ellers kan sies å ha vært vellykket? spør NRKs journalist.

— Majoriteten av innvandrere til Norge inkluderer seg og gjør en fantastisk jobb for Norge, men det kan ikke gjøre at KrF og Venstre - og Frp for den del - lukker øynene for det som ligger i dagen i dag, som er at vi har stor mangel på integrering. Dette er noe vi må ta tak i umiddelbart, sier Sandberg.

Angret ikke på uttalelsen - så angret han likevel

Per Sandberg har foreløpig ikke besvart Aftenpostens henvendelse, men til NTB sa Sandberg først at han ikke angrer på uttalelsen.

– Jeg forstår meget godt at de føler seg støtt, men de står ikke alene. Samtlige partier på Stortinget har stått for en politikk med manglende vektlegging av integrering, av å sette krav. Når de legger ansvaret på Frps retorikk og tar opp debatten, da må de faktisk tåle søkelys på hva partiene har gjort, sier han.

Litt senere torsdag ettermiddag sendte Sandberg ut en pressemelding der han likevel sier han angrer.

«Jeg har full forståelse for at KrF reagerer på uttalelsene mine på NRKs Nyhetsmorgen. Jeg har heller ikke problemer med å si at det gikk litt varmt i dag tidlig. Og, jeg kan enkelt beklage dette overfor KrF. KrF har ikke ansvar for fremmedkrigernes groteske handlinger».

- Trist

Uttalelsene har skapt sterke reaksjoner blant borgerlige samarbeidspartnere torsdag. Dagrun Eriksen (KrF) sier Per Sandbergs uttalelser «faller på sin egen urimelighet».

Dagrun Eriksen

— Dette er ikke trist for KrF, men trist for alle ungdommer som blir enda mer fremmedgjorte. Det er jo det som blir konsekvensene av slike uttalelser, sier KrF-nestlederen.

- Bommer fullstendig

Hun mener Sandberg bommer fullstendig hvis han ønsker seg en god integreringsdebatt.

- Sandberg er nestleder i Frp, som med KrFs støtte har regjeringsmakt. Hva tenker du om det?

— Dette viser hvorfor vi ikke sitter i regjering. Avstanden til Frp er for stor på flere områder. Dette er et av områdene. Det var derfor vi trengte en egen avtale om asyl og integrering, som var langt mer detaljert ennsamarbeidsavtalen, sier Eriksen

Frp må klargjøre

- Sliter slike uttalelser på samarbeidsforholdet med Regjeringen?

— Så drøye uttalelser styrker i alle fall ikke dette samarbeidet. Jeg tenker det nå blir viktig å se om Regjeringen mener det samme.

- Bør Frp-leder Siv Jensen ta affære overfor Sandberg?

— Jeg mener Frp må si fra om Sandbergs uttalelser representerer holdningen i partiet. Siv Jensen var forbilledlig da hun tok avstand fra begrepet «snikislamisering».

Aftenposten har prøvd å få Frp-leder Siv Jensen i tale for å vite om hun støtter Sandberg i denne saken og hva disse uttalelsene eventuelt gjør med samarbeidsklimaet på borgerlig side.

Men den politiske ledelsen har gitt beskjed om at finansminister Jensen er i budsjettmøter og «dessverre ikke rekker intervju om dette».

Sentrumstopper møttes om uttalelsene

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande møttes på Venstre-toppens kontor torsdag ettermiddag for å diskutere saken. I etterkant av møtet slo Hareide fast overfor VG at også han forventer avklaringer fra Fremskrittspartiet i saken.

— Jeg forventer at Frp avklarer om dette er uttalelser de stiller seg bak. Dersom de gjør det må vi sette oss ned og ha en alvorsprat, sa Hareide, som var tydelig på at slike uttalelser svekker samarbeidet mellom de fire borgerlige partiene.

— Dette er ødeleggende for samarbeidet med Regjeringen. Fordi det nettopp er han som sier det, nestlederen i partiet. Partilederen, Siv Jensen, må rydde opp, sier Hareide han til Aftenposten.

— Dette sliter veldig på regjeringssamarbeidet, erkjenner Trine Skei Grande.

Mener islamiseringen foregår i åpenhet

På spørsmål fra NRK sier Sandberg at han mener det omstridte begrepet «snikislamisering» ikke er treffende.

— Det finnes ikke noen snikislamisering i den forstand, det er åpent i dagen. Man ser at man endrer, og det er et stort press på norsk kultur og et stort press på våre verdier. Det er denne kampen vi må reise oss og ta, sier Sandberg.

KrFs Hans Olav Syversen er tydelig på Twitter torsdag:

Høyre: Ikke enig

Høyre advarer nå Frp mot å kjøre dette løpet. Parlamentarisk leder Trond Helleland sier til Aftenposten at dette er helt nytt for ham.

Trond Helleland

— Jeg kjenner ikke saken og bakgrunnen for uttalelsen, men kan ikke slutte meg til dette. Vi er ikke nå tjent med å hausse opp stemningen på denne måten.

- Tror du Sandberg er alene om å mene dette?

— Jeg vet ikke, du må spørre andre i Frp om det. Men jeg tror ikke denne typen retorikk bidrar til et forsterket samarbeid.

- Mener du Frp burde holdt kjeft her?

— Per Sandberg er frittalende og må ta ansvaret for dette selv. Dette er ikke autorisert av noen andre. Vi trenger mer fokus på virkemidler og tiltak mot radikalisering, sier Helleland.

Høyre-representant Frank Jenssen twitret følgende, i en melding som også ble retvitret av blant andre stortingsrepresentant Linda Helleland og Høyres kommunikasjons- og pressesjefer:

Venstre: «grov overdrivelse»

Venstres innvandringspolitiske talsmann, Andre Skjelstad, mener Sandbergs utspill er en «grov overdrivelse som ikke stemmer overens med hva Frp faktisk gjør i regjering».

Andre Skjelstad

— Det er selvfølgelig både ulemper og utfordringer knyttet til innvandring, men jeg deler ikke Per Sandbergs og Carl I. Hagens virkelighetsoppfatning og er overrasket over at de tar i bruk begrepet snikislamisering. Det kan være på sin plass å minne Sandberg på at Frp-nestleder Solvik-Olsen høsten 2013 måtte avholde pressekonferanse for internasjonal presse og avvise at Frp mener landet snikislamiseres, sier han til Aftenposten.

Også i Frp vekker uttalelsene sterke

Frp-representant Øyvind Korsberg, som også tidligere har vært i klinsj med Sandberg, sier til VG at han reagerer sterkt på uttalelsene.

– Dette er helt virkelighetsfjerne uttalelser jeg på det sterkeste vil ta lengst tenkelig avstand fra. Å gi KrF skylden for at det er folk som reiser ut og slutter seg til terror er helt absurd. Jeg forventer at partiet går ut og avklarer at det nestlederen vår har sagt ikke er i tråd med det partiet står for, sier Korsberg til VG..

SV-leder Audun Lysbakken tvitret følgende:

Audun Lysbakken

— Håper venstrefolk og KrFere leser dagens intervju med Per Sandberg, og tenker seg om. Kan de fortsette å gi makt til et slikt parti?

Les også: