Politikk

LO og NHO støtter Jensens inngripen i SSB-saken

LO og NHO mener det var helt riktig av finansminister Siv Jensen å gripe inn i omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå (SSB).

LO og NHO takker finansminister Siv Jensen (Frp) for å gripe inn i omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

 • NTB

Begge organisasjonene har helt siden i vinter uttrykt felles bekymring for hvordan endringene ville påvirke byråets evne til å levere statistikk, analyser og forskning som er viktig for hele det norske samfunnet, inkludert grunnlaget for forhandlinger mellom partene i arbeidslivet, skriver Dagens Næringsliv.

– Det var helt nødvendig å stoppe omorganiseringen. Det var viktig at Siv Jensen gjorde det, sier LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Synes du det er vanskelig å skjønne hva konflikten i SSB egentlig handler om? Her er syv forhold som forklarer bråket i SSB

– Nødvendig å få ro

– At finansministeren reagerte som hun gjorde, etter at SSB ikke var i stand til å tydeliggjøre hvordan samfunnsoppdraget skulle innfris, var bra. Og det var nødvendig for å få ro rundt SSB, gjenopprette tilliten og ivareta samfunnsoppdraget, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Finansdepartementet advarte SSB og den avgåtte direktøren Christine Meyer en rekke ganger mot å gå for fort frem i omorganiseringen, fortalte Jensen mandag. Meyer hevder derimot at Jensen trakk støtten til omorganiseringen først da det nylig ble kjent at 25 forskere skulle tvangsflyttes fra SSBs forskningsavdeling – inkludert innvandringsforsker Erling Holmøy.

Tirsdag oversendte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité seks spørsmål til Finansdepartementet, som Siv Jensen har fått en uke på å svare på.

Les også: Meyer krevde rosende omtale fra Jensen. Det fikk hun ikke.

Kontrollkomiteen stiller spørsmål til Siv Jensen i SSB-saken

Les mer om

 1. Siv Jensen
 2. Innvandring
 3. Roger Bjørnstad
 4. Christine Meyer
 5. Øystein Dørum
 6. Landsorganisasjonen (LO)
 7. NHO

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Se direkte: Finansminister Siv Jensen forklarer seg om SSB-bråket

 2. NORGE

  LO og NHO advarte flere ganger mot omorganisering i SSB

 3. NORGE

  SSB-svarene fra Siv Jensen er klare: Advarte Meyer seks ganger

 4. POLITIKK

  Solberg måtte svare på hvorfor SSB-sjefen måtte gå: – Hvordan kunne det gå så galt?

 5. POLITIKK

  SV krever høring med Jensen og Meyer

 6. NORGE

  Meyer: LO ba SSB flytte forskere