Politikk

Skei Grande stanset søndagsdebatten

TROMSØ (Aftenposten): Distrikt-Venstre tapte kampen om å snu Venstres ja til søndagsåpne butikker etter at partileder Trine Skei Grande i går kveld manet landsmøtet om å la være.

Venstre-leder Trine Skei Grande tok ordet da Distrikt-Venstre ønsket å få landsmøtet med på å gå imot søndagsåpning av butikker. Dermed tapte distriktsrepresentantene kampen.
  • Robert Gjerde
    Journalist

Mens Venstres partiledelse, og partiprogram, har vært tydelig for søndagsåpne butikker med kommunal beslutningsmyndighet, vil et nesten samlet Distrikt-Venstre gå sammen med KrF og avvise enhver søndagsåpning, slik aftenposten.no skrev fredag ettermiddag:

Et flertall av Venstres ordførere og Venstres fylkesledere i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal og i Nord-Norge mente ny kunnskap, bl.a. om miljøkonsekvenser, men også den kompakte motstanden i næringslivet og blant folk flest, burde føre til at Venstre snur i saken om søndagsåpne butikker. Og støtter KrF i denne saken.

— Vi er mette

— Ny innsikt gjør at Venstre bør snu. Vi ønsker ikke søndagsåpne butikker. Vi spiser oss allerede mette. Vi trenger ikke enda en dag til å konsumere, sa fylkesleder i Finnmark, Terje Soløy, til Aftenposten torsdag.

Flere i Distrikt-Venstre håpet en nei-resolusjon fra landsmøtet ville få stortingsgruppen i Venstre til å snu i saken når saken kommer til behandling i Stortinget, kanskje til høsten.

Partilederen tok ordet

Men før Venstres landsmøte skulle stemme i saken, tok partileder Trine Skei Grande ordet, til fleres forbauselse.

Hun sa at det nå skal være en høring om saken, og at Venstres stortingsgruppe vil ta den innover seg "og finne en god løsning etterpå".

— Landsmøtet kan ikke instruere stortingsgruppen. Men den debatten som nå går om søndagsåpne butikker i Venstre suger vi til oss. Vi kan ikke la andre få definere hva vi skal mene. Vi har et stort handlingsrom innenfor dette. Høringen bør nå få gå sin gang og så vil vi finne en god løsning etterpå.

Les også

  1. Bredt opprør i Venstre mot søndagsåpne butikker

  2. «Helt utenkelig for KrF å samarbeide med noen som går inn for åpne søndagsbutikker»

  3. Regjeringen legger frem forslag om søndagsåpne butikker

Les mer om

  1. Politikk