Hareide til KrFs landsstyre: Vi holder fast ved det vi sa om samarbeid i valgkampen

– Vi står i en viktig vippeposisjon. Den skal brukes aktivt og klokt, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i en tale til partiets landsstyre i Oslo fredag.

Vippeposisjonen skal brukes aktivt, lovet Knut Arild Hareide i sin tale i formiddag,
  • Solveig Ruud

KrF-lederen slo fredag formiddag fast at KrF kommer til å holde fast ved den regjeringsstrategien partiet la før valget.

– Til alle dem som har spurt meg de siste ukene om KrF kommer til å gjøre det samme etter valget som vi sa før valget, vil jeg svare: Selvsagt, sa han.

Hareide gjentok overfor landsstyret at KrF ikke går i noen regjering med Frp og at partiet heller ikke ønsker noen samarbeidsavtale med sittende regjering.

– Mitt råd er klart: Vi skal gjøre det vi sier og si det vi gjør.

Fortsetter samtaler inntil videre

Hareide ville ikke svare konkret på spørsmål om partiets nei til Frp og nei til en samarbeidsavtale gjelder for hele perioden, selv om han gjentok at KrF ikke ønsker å gå i regjering med Frp nå.

Det ble av noen tolket i retning av at han ikke vil låse for mye før landsstyret har sagt sitt, samt at et landsmøtevedtak i teorien kan oppheves av et nytt landsmøte om to år. Landsstyrets møte avsluttes lørdag.

På spørsmål om hvorfor KrF, som nå omtaler seg som et opposisjonsparti, fortsetter å samtale med partitoppene på borgerlig side, når partiet hverken vil ha en samarbeidsavtale med H/Frp-regjeringen eller gå inn i den, svarte Hareide slik:

– Vi ønsker en sentrum/Høyre-regjering. Før den avgjørelsen er tatt endelig, er det naturlig at vi er i samtaler.

Statsminister Erna Solberg ville ikke torsdag kveld si om hun var enig i Frp-leder Siv Jensen som før møtet i statsministerens bolig karakteriserte en Høyre/KrF/Venstre-regjering som «urealistisk». Hareides svar kan tyde på at han fortsetter å snakke med Høyre og Frp så lenge Erna Solberg ikke tydelig har sagt ifra om at KrF og Venstres regjeringsdrøm er uaktuell.

Indre uenighet i KrF

Også på landsstyremøtet som nå pågår i Oslo, er det delte meninger om hvor tett KrF skal knytte seg til Høyre og Frp. Syv lokallagsledere i Rogaland har skrevet brev til KrF-ledelsen og bedt dem samarbeide med Frp i regjering hvis Venstre går til det skrittet. Også fylkeslederen i Hordaland har gått langt i retning å ville anbefale partiet å gå inn i sittende regjering hvis Venstre gjør det.

En ringerunde avisen Dagen har foretatt på Sør- og Vestlandet og langs kysten sørpå til Østfold, viser at et stort flertall av de lokallagslederne som svarte, sier nei til å regjere med Frp. Men 25 prosent av dem som svarte sa ja. Kilder sentralt i KrF antyder at flertallet mot Frp-samarbeid ville vært større om Dagen hadde kontaktet lokallag i hele landet.

Noen vil ha visse former for avklaring

Og som Aftenposten skrev tidligere i uken, tok varaordfører Jørgen Kristiansen i Kristiansand til orde for å gå i regjering med Frp for å sikre KrFs innflytelse i viktige verdispørsmål som eggdonasjon m.m. Han mente en samarbeidsavtale var et minimum.

Hans Fredrik Grøvan, én av to stortingsrepresentanter fra Vest-Agder, er blant dem som ønsker en eller annen form for «avklaring» med Høyre og Frp for å forhindre at KrF lider nederlag i de viktigste sakene partiet har gått til valg på. Han sier til Aftenposten at når statsminister Erna Solberg snakker om at de fire borgerlige utgjør et flertall, så «må hun vise at hun vil oss vel og gis oss seire på viktige områder».

Ønsker forsikringer om ikke å bli nedstemt

Grøvan gir uttrykk for at han ønsker en eller annen form for forsikring eller en avtale om spilleregler som forhindrer at KrF blir nedstemt f.eks. når bioteknologimeldingen skal behandles til våren.

– Vi må sikre oss at vi ikke ender som en rundingsbøye i den type saker og at de sikrer flertall på den andre siden, sier han.

Grøvan presiserer imidlertid at han står på landsmøtevedtaket om samarbeid, og sier han ikke ønsker noen ny omfattende samarbeidsavtale.

Andre sentrale politikere i KrF avviser blankt at KrF bør inngå noen som helst avtale med Høyre og Frp.

Heiser fanen i verdispørsmål

KrF-lederen sa i sin tale til landsstyret at han kommer til å bruke de neste fire årene på å utfordre de andre partiene i verdispørsmål, ikke minst om det han omtaler som sorteringssamfunnet.

Han henvendte seg direkte til «Audun, Jonas, Trine, Erna og Siv» og spurte når de skal begynne å snakke om konsekvensene av sin egen politikk.

– Er det virkelig slik at «alle skal med», slik vi hørte i valgkampen? Noen mener det er greit å sortere bort barn med Downs syndrom fordi de mener menneske med Downs ikke kan leve fullverdige liv. Og til dem på Stortinget som fremdeles er for aktiv dødshjelp: Hvordan kan menneskeverdet graderes slik at noen har ”verdige liv” mens andre ikke? Vi kommer ikke til å være stille i disse sakene, sa han.

Lover å snu hver sten etter nederlaget

KrF klarte så vidt å komme over sperregrensen i stortingsvalget, og gjorde sitt dårligste valg etter krigen med en oppslutning på 4,3 prosent.

– Vi skal lære av dette og mobilisere før valget i 2021, sa Hareide til landsstyre og lover å snu hver sten.

– Vi kan snu dette skipet. Vi kan på ny skape stolthet og oppslutning rundt KrFs samfunnsprosjekt. Det høres kanskje rart ut, men motgangen motiverer meg. Det er nå det gjelder, sa Hareide som benyttet talen sin til å gi en spesiell takk til Hans Olav Syversen og Line Henriette Holten Hjemdal som mistet stortingsplassene sine etter det dårlige valgresultatet.