Politikk

Lukket høring om Equinors skandaliserte USA-eventyr

Stortinget vil ha svar på hva regjeringen visste om milliardtap og regnskapsrot i Equinors USA-satsing. Men presse og publikum holdes på gangen under høringen.

Arbeiderpartiets Espen Barth Eide er saksordfører når energi- og miljøkomiteen på Stortinget holder høring om Equinors USA-satsing.
  • NTB
  • Ingrid Åbergsjord

Tirsdag 3. november har energi- og miljøkomiteen på Stortinget kalt inn til høring om Equinors investeringer i USA og statens eieroppfølging av selskapet.

At det kan komme ut børssensitive opplysninger i høringen, blir trukket frem som en forklaring på beslutningen. Vedtaket møter likevel sterk kritikk.

– Det var ikke mitt forslag. Jeg ønsket en åpen høring, sier saksordfører Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Samtidig står Stortingets energi- og miljøkomité samlet bak beslutningen om å lukke høringen.

Analytiker Frederik Lunde i Carnegie mener det er «ganske absurd med lukket høring», skriver DN. Også senior porteføljeforvalter og mangeårig Equinor-analytiker Trond Omdal i Pensum Asset Management mener det burde vært greit med åpenhet, ifølge NRK.

Eierdialog

Fremskrittspartiets Jon Georg Dale sier høringen blir lukket fordi det ble stilt krav om å bringe inn eierdialogen i høringen.

– Hvis vi skulle gjort en enkel komitéhøring om det som er tema, nemlig Tina Brus redegjørelse, hadde vi ikke trengt å lukke dørene, sier han til NTB.

– Men enkelte partier vil ta opp statens eierdialog med Equinor. Slike spørsmål er alltid unntatt offentlighet, og da må dørene lukkes.

SVs energi- og miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken gir ikke opp å få en åpen høring.

– Dette er en av de største skandalene i norsk oljehistorie. Det har offentlighetens interesse. Når Equinor i tillegg sier de ikke vil komme med børssensitiv informasjon, håper vi at vi får med oss komiteen på å åpne høringen, sier han til NTB.

Tapte milliarder

Equinor har for lengst erkjent både at det var alvorlige mangler ved økonomistyringen i USA-satsingen, og at selskapet har gått på betydelige tap.

– Dette er to adskilte ting som begge er alvorlige, sier Eide.

Mellom 2007 og 2019 hadde Equinor et regnskapsmessig tap på 21,5 milliarder dollar, tilsvarende 161 milliarder kroner, sa Eli Moe-Helgesen fra PwC da hun la frem en undersøkelsesrapport nylig.

Olje- og energiminister Tina Brus (H) redegjørelse i juni om Equinors virksomhet i USA og statens eieroppfølging er det formelle grunnlaget for høringen. I redegjørelsen kom det frem at det var forhold departementet ikke i tilstrekkelig grad var kjent med i USA-satsingen til Equinor, ifølge Eide.

– Rammen om høringen er å få mer innsikt i hva departementet visste, og når. Og hvis departementet fikk informasjon, hva brukte det den til?

Eide vil ha svar på om eierstyringen var for svak og staten for passiv overfor Equinor, som staten eier 67 prosent av.


Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Equinor
  2. USA
  3. Helge Lund
  4. Tina Bru