Politikk

- Verbale fordømmelser ren rutine for Israel

Norge må få andre land med på å sette makt bak kravene, mener Bård Vegard Solhjell. Han vil ha internasjonal våpenblokkade av Israel.

SVs Bård Vegard Solhjell mener det internasjonale samfunnet nå må sette makt bak kravene til Israel. TORE MEEK/ SCANPIX

 • Stine Barstad

Les også:

SVs Bård Vegard Solhjell, som er nestleder i utenrikskomiteen på Stortinget, fordømmer Israels bording av konvoien som var på vei til Gaza. Minst 19 personer ble drept og 30 såret da opprørspoliti bordet flere av skipene.

— Dette er veldig brutalt og fullstendig uakseptabelt. Det viser at Israel er villige til å gjøre omtrent alt for å hindre at humanitær hjelp kommer inn i Gaza, sier Solhjell.

Han understreker at konvoien forsøkte å bryte blokkaden mot Gaza på oppfordring fra FNs sjef i Gaza, John Ging.

- Må stoppe våpenhandel

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har mandag formiddag kalt Israels ambassadør inn på teppet, og fordømt angrepet på konvoien. Men det er ikke nok, mener Solhjell.

- Verbale fordømmelser er ren rutine for Israel. Nå må Norge ta lederskap i en internasjonal debatt om hvordan man kan sette makt bak kravene, sier Solhjell.

Han mener Norge blant annet må søke internasjonal støtte for vår politikk om å ikke handle våpen med Israel. De fleste andre vestlige land gjør det, ifølge Solhjell. Han mener USA har en nøkkelrolle, siden Israel er helt avhengig av økomomisk og militær støtte fra landet.

— Vi må begynne med å bli enige om at vi er villige til å sette makt bak kravene, sier Solhjell.

Krfs Dagfinn Høybråten mener det er viktigere å få til en normalisering av transporten av ikke-militære varer inn til Gaza. Han mener Israels restriksjoner er for stramme, og at det har skapt en beklagelig økning i tunnelsmuglingen fra Egypt. Han er ikke for våpenblokkade, slik Solhjell foreslår.

— Hvis SVs utenrikspolitiske talsmann har problemer med håndteringen fra egen statsminister, er det først og fremst et budskap til egne rekker. Det er ikke noe vi støtter, sier Høybråten.

- Frykter eskalering

Aas, Erlend

Komitéleder Ine Marie Eriksen Søreide er også bekymret over situasjonen.

— Dette er en ekstremt alvorlig situasjon, og frykter at det kan føre til en negativ eskalering i regionen. Dette virker som helt uproporsjonal maktbruk, og det er helt uakseptabelt at slikt skjer i internasjonalt farvann, sier hun.

Granskning

Hun er glad for at utenriksminister Jonas Gahr Støre har tatt initiativ til en internasjonal granskning for å få alle fatka på bordet.

Israelske myndigheter har opplyst at aktivister ombord i konvoien skal ha angrepet soldatene med kniver, økser og jernstenger, og sier soldatene handlet i selvforsvar.

- Vi tar konsekvent avstand fra illegal maktbruk i internasjonalt farvann, og unødvendig maktbruk mot sivile aktivister. Men dersom aktivister bruker vold mot soldater og tvinger dem til å handle i selvforsvar, må de ta sin del av ansvaret for blodbadet, sier Dagfinn Høybråten.

Frps utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund, sier til Aftenposten.no at videre reaksjoner vil være avhengig av hva som kommer frem av granskningen.

— Påstandene om at konvoien skal ha blitt bordet i internasjonalt farvann er blant forholdene som må granskes. Det er et opplagt problem hvis det stemmer, sier han.

- Propagandakrig

— Vi må være klar over at det nå foregår en propagandakrig der Israel kommer med sin versjon, mens de har kuttet forbindelsen med de som var på skipet selv, så ingen av dem kan komme ut med sin versjon, sier Bård Vegard Solhjell.

- Men ingen ting kan forsvare at de tok livet av et ubekreftet antall mennesker og bruker militær makt mot humanitær hjelp, sier han.

 1. Les også

  Krever granskning av angrepet på flåten

 2. Les også

  Demonstrasjon mot Israel i Oslo

 3. Les også

  President Abbas: - Bordingen av konvoien må granskes

 4. Les også

  Israel: - Det ble skutt mot soldatene

 5. Les også

  Får ikke kontakt med nordmenn på Gaza-skip

 6. Les også

  – Minst 19 drept ved bording av hjelpekonvoi

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  SV-politiker: – De ga oss juling

 2. VERDEN

  Fem norske aktivister fengslet for forsøk på å bryte israelsk blokade

 3. VERDEN

  USA kaller Israels drap på Gaza-demonstranter for Hamas-propaganda – Tyrkia og Sør-Afrika henter hjem ambassadører

 4. VERDEN

  Israel: Norske Gaza-aktivister slippes fri i dag

 5. VERDEN

  Står Hamas bak? Og gir folkeretten Israel lov til å skyte demonstranter? Her er fem svar på viktige spørsmål om blodbadet.

 6. VERDEN

  Kravet om gransking øker etter drapene på Gaza-demonstranter – Tyrkia ber Israels ambassadør forlate landet