Politikk

Nå er borgerlig side klart størst – Frp vokser etter Listhaug-bråket

Nå lekker Arbeiderpartiet til begge sider. Men Senterpartiet går mest tilbake.

Aftenposten traff Frp-leder Siv Jensen på vei fra Finansdepartementet til regjeringskonferanse på Statsministerens kontor torsdag formiddag. Hun avviser at Frp seiler høyt på en «Listhaug-effekt», og mener partiets gode resultater om dagen skyldes laginnsats. Foto: Tom Kolstad

 • Karen Tjernshaugen
 • Atle Andersson
 • Anders Haga

– Dette er kjempemotiverende. En stor inspirasjon for oss alle sammen til å fortsette den veldig gode valgkampen Fremskrittspartiet har ført, sier Frp-leder Siv Jensen til Aftenposten.

I meningsmålingen for uke 35, utført av Respons analyse for Aftenposten og Bergens Tidende, får Fremskrittspartiet en oppslutning på 16,6 prosent.

Dette er en fremgang på 1,1 prosentpoeng sammenlignet med forrige uke, og Frps beste resultat på Respons-målingene på over ett år.

Oppslutningen er så vidt over valgresultatet som brakte partiet inn i regjering og Siv Jensen inn i Finansdepartementet i 2013.

Høyre-velgere redder Venstre

Jensen kan også glede seg over et forholdsvis klart borgerlig flertall til partiene bak dagens regjeringsalternativ og ønsker at Erna Solberg skal fortsette som statsminister.

Dette kommer blant annet av at Venstre karrer seg over sperregrensen og gjør en god meningsmåling med 4,9 prosent.

Venstres vekst skyldes hovedsakelig at 24.000 velgere har flyttet seg fra Høyre til Venstre sammenlignet med forrige uke, opplyser Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse.

– Det er mulig det er noen Høyre-velgere som tenker taktisk og går over til Venstre allerede nå, sier Olaussen.

 • Få med deg Harald Stanghelles kommentar: Kan det være håp for Venstre?

Venstre-leder Trine Skei Grande har grunn til å smile over resultatene i den nye målingen. Foto: Monica Strømdahl

Venstre-leder Trine Skei Grande sier tendensen stemmer med tilbakemeldingene hun får fra folk hun treffer ute på stands og reiser.

– Mange er opptatt av å beholde Erna, men synes Sylvi har gjort det litt vanskelig. Da går de for Venstre i stedet for, sier hun.

Høyre må notere seg en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng.

Det gir likevel et flertall på 88 mandater til borgerlig side mot 81 til de øvrige partiene – det klareste flertallet til borgerlig side på respons-målingene hittil i 2017:

Jensen: – Frp-fremgang skyldes laginnsats

Målingen er tatt opp fra mandag til onsdag denne uken.

Det betyr at velgerne som har svart har rukket å få med seg debatten etter at innvandringsminister Sylvi Listhaugs uttalte at menneskerettighetene bør kunne fravikes når det gjelder asylsøkere med uavklart identitet.

Frp-politikerens omstridte reise til Rinkeby utenfor Stockholm foregikk tirsdag denne uken.

– Hvor mye tror du resultatene på denne målingen skyldes en «Listhaug-effekt», Siv Jensen?

– Jeg tror dette skyldes at vi gjør en god valgkamp i alle flater. Ikke minst i lokale og regionale medier hvor dette ikke er et så stort tema, men hvor man er opptatt av eiendomsskatt, næringsutvikling, landbrukspolitikk og formuesskatt. Her er det laginnsats som har ført til gode tall på målingene.

– Samtidig som Listhaug hadde store deler av norsk presse på slep i Rinkeby, sto du på en pressekonferanse og presenterte planene om milliarder til et nytt Radiumhospital sammen med Bent Høie. Hvordan synes du det er å bli overskygget av din egen statsråd?

– Det er sånn valgkamp er. Vi har mange saker som skal ut hele tiden, vi er mange som skal koordinere oss. Jeg synes vi fikk veldig god oppmerksomhet rundt det faktum at vi nå går inn for å bygge nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet.

Videre nedgang for Arbeiderpartiet

Senterpartiet er målingens største taper, med en tilbakegang på 2 prosentpoeng til 8,8 prosent.

For Ap-leder Jonas Gahr Støre føyer denne målingen seg inn i rekken av lite hyggelige tallnyheter de siste ukene.

Ap går tilbake 1,2 prosentpoeng til 26,1 prosent. Et så dårlig resultat har ikke partiet fått på Respons-målingene siden august 2010.

– Det som er dramatisk for Arbeiderpartiet nå, er at partiet lekker til begge sider. Velgerovergangen til Sp og SV holder seg, men nå er det nettotap til Høyre og Frp for første gang på veldig lenge, sier Olaussen i Respons.

Partisekretær i Ap Kjersti Stenseng skriver i en e-post til Aftenposten at dette er et nivå partiet ikke er fornøyd med.

– Selv om målingene i snitt viser flertall for skifte av regjering, understreker denne målingen at dette er langt fra sikkert. De siste dagene blir avgjørende for alle oss som ønsker en Arbeiderpartiledet regjering, uttaler Stenseng.

Partisekretær i Ap Kjersti Stenseng. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix

MDG: Dette blir småpartienes valg

I denne målingen er partiene som har kjempet rundt sperregrensen: SV, MDG, Venstre og til dels KrF–alle over den viktige krittstreken.

– Dette ser ut til å bli småpartienes valg. Det er sunt for Norge. Mange velgere begynner å se at det er liten forskjell mellom de to grå partiene Høyre og Arbeiderpartiet, sier Une Bastholm, talsperson for MDG.

Audun Lysbakken (SV) mener partiet hans gjør sitt for å få til et regjeringsskifte i Norge. Partiet hans har målinges største fremgang med 1,7 prosentpoeng.

Nå etterlyser han økte resultater for Ap.

– Alle velgerne som flytter seg over til oss er med å skape flertall for en ny regjering. Så må Ap vinne sin duell med Høyre om de velgerne som flyter mellom Ap og høyresiden. Den lekkasjen må de tette.

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Politikk
 3. Stortingsvalg 2017
 4. Meningsmålinger

Stortingsvalg 2017

 1. NORGE

  Stortingspresidenten åpnet Barnas valg på Eidsvoll

 2. DEBATT

  Hvordan kan Erna Solberg sørge for å bli valgt tredje gang?

 3. POLITIKK

  Ti grunner til at han slår opp med Solberg og Jensen

 4. POLITIKK

  Ap vil foreslå asylendringer snarest

 5. POLITIKK

  Slår opp med Erna Solberg og Siv Jensen på onsdag

 6. POLITIKK

  – It ain't over till the fat lady sings, sa Trine Skei Grande – på vei inn til møtet i statsministerboligen.