Politikk

Stoltenberg frir til sentrum

Mens Kristin Halvorsen vil rydde plass til unge krefter i partiet, bekrefter Siv Jensen at hennes lederposisjon er svært trygg.

 • Emma Tollersrud

Ved midnatt startet den sedvanlige partilederdebatten i Stortingets vandrerhall. Åpningstemaet var SV-leder Kristin Halvorsens overraskende avgang, som var blitt annonsert bare halvannen time tidligere.

— Jeg har vært partileder i snart 15 år, og for lenge siden bestemte jeg meg for at SV bør velge en ny partileder før 2013. Vi har flere gode kandidater, og jeg er sikker på at de finner en god løsning. Det er et ungt lag rett bak som på et eller annet tidspunkt må få slippe til. En ny leder trenger tid til å forberede seg til første stortingsvalgkamp. Det opplevde jeg selv, sier Kristin Halvorsen.

Regjeringsplattformen blir stående

Men hun understreker at hun ikke gir seg som statsråd i inneværende regjeringsperiode.

— Det er en utrolig spennende jobb, og SV ønsker definitivt å bidra i regjeringsprosjektet. Vi er godt fornøyd med det vi har gjennomført, og det burde velgerne være også. Mange ønsker seg et sterkt SV til venstre for Arbeiderpartiet, sier hun.

Hun innrømmer at partiorganisasjonen har en stor jobb å gjøre.

- Vi er ikke fornøyd med oppslutningen, og vi trenger å fornye politikken og vårt politiske prosjekt.

Halvorsen informerte sin regjeringssjef, statsminister Jens Stoltenberg, ikke veldig lenge før hun gikk på talerstolen.

— Det er ingen utenfor vårt eget parti som jeg har samarbeidet tettere og nærere med enn Kristin. Derfor er jeg desto mer glad for at hun ikke slutter i regjering, sier Stoltenberg.

Selv er han fornøyd med foreløpige målinger, som viser at Arbeiderpartiet har gjort det beste lokalvalget på 24 år.

Stoltenberg fridde til sentrum

Stoltenberg benyttet dessuten anledningen til å fri til sentrum for å få til et bredere samarbeid mellom Arbeiderpartiet og Venstre og KrF i flere kommuner.

I en kommentar til Aftenpostens reporter i vandrerhallen sier KrF-leder Knut Arild Hareide at nettopp det spørsmålet diskuteres internt i KrF. Med Hareide medgir:

- Det siste frieriet fra Ap var å fjerne kontantstøtten. Det er åpenbart ikke noe bra sjekketriks overfor KrF.

Venstres Trine Skei Grande vil samtidig overlate hovedansvaret for mulig Ap-samarbeid til kommunene selv.

— Venstre samarbeider like mye med SV som vi samarbeider med Frp rundt i kommunene. De lokale finner best løsninger selv, sier hun til Aftenpostens reporter.

Landsmøtevedtaket hva gjelder regjeringssamarbeid med Høyre og KrF blir imidlertid stående, bekrefter Grande.

- Høyre tjente på bredt budskap

Ap gjorde et svært godt valg i Fredrikstad, og i vestlandsbyene Stavanger, Bergen og Haugesund gikk de kraftig frem. I Tromsø ble imidlertid Høyre for sterke for Ap, og nederlaget er trist, meddelte Stoltenberg i den TV-sendte partilederdebatten.

- Dette er Høyres beste kommunevalg noen sinne, og det er faktisk bedre enn det vi turte å håpe på, sier en stolt og tilbakelent Erna Solberg.

Hun mener et lett gjenkjennelig og bredt budskap har fungert godt.

— Vi har styrt i en del kommuner og vist hver eneste dag at det svart-hvitt-bildet som en del har presentert av blått kontra rødt styre, ikke nødvendigvis stemmer, sier Solberg.

Hun tror Høyre har hentet inn flesteparten av velgerne fra midtstreken på den norske partipolitiske høyre-venstre-aksen. Det vil si moderate Arbeiderparti-velgere.

— Og så har vi også mobilisert de som hadde forvillet seg helt bort til Frp, sier hun.

- Vonde hendelser i 2011

Dermed sparker Solberg ballen over til Frp-leder Siv Jensen, som er tydelig skuffet over et skandaløst valgresultat. Tilbakegangen fra stortingsvalget i 2009 er på 11,2 prosentpoeng, nær en halvering av oppslutningen.

At partiet hennes dermed gjør sitt svakeste valg siden 1999 kan forklares med flere vonde hendelser i partiet i 2011.

- Vi har hatt et vanskelig år. Vi er nødt til å sette oss ned og ta en grundig analyse av årets valgkamp, ting vi har vært gjennom i 2011 og av politikken i sin helhet, sier Jensen.

Hun stikker samtidig inn at Frp ofte blir stigmatisert, før hun går over til å avfeie usikkerhet rundt hennes egen posisjon.

— Jeg ledet Frp til vårt beste kommunevalg sist gang og et veldig godt stortingsvalg i 2009. Så må vi huske at vi gjør vårt tredje beste valg i historien, og at vi fortsatt gjør det bra i verdiskapende distriktskommuner, fremhever hun.

Hun overlater til Oslo Frp å finne ut av hvorfor de gjorde et dårligere resultat enn de hadde håpet på.

 1. Les også

  - I kveld skal vi feire

 2. Les også

  Valgforskere: Ap og H står i sentrum mot 2013

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5