Politikk

SV: Frp vil kvele debatt om og kritikk av årets trygdeoppgjør

afp000821994-0rmKJG0Nli.jpg

Enda et trygdeoppgjør med tap av kjøpekraft er så ubehagelig for Frp, at partiet har endret prosedyrene for hvordan saken skal behandles, mener SV. - En hån mot landets pensjonister, sier Pensjonistforbundet.

  • Solveig Ruud
    Journalist

I fjor vår ble det utrolig mye politisk støy omkring trygdeoppgjøret. Årsaken var at det endte med tap av kjøpekraft for mange av landets pensjonister. Ansvarlig Frp-statsråd Robert Eriksson fikk Frps stortingsgruppe mot seg i Stortinget.

Også i år kan oppgjøret reelt sett ende i minus for mange pensjonister, men én ting blir likevel totalt endret:

Stortinget får ingen egen sak om trygdeoppgjøret.

Det blir ingen debatt bare om trygdeoppgjøret i Stortinget i juni.

  • Husker du ikke fjorårets pensjons-bråk, kan du lese disse sakene:

Les også

  1. Tilbyr mer, vet de ikke får det vedtatt og legger skylden på de andre partiene

  2. Oppvask etter avsløringer om Frps hemmelige pensjonsfinte

  3. Pensjonistene om Frp: «Ynkelig, skammelig, ødeleggende og trist»

Pensjonistforbundet: — En hån mot landets pensjonister

Det skyldes en endring Eriksson la inn i 2016-budsjettet – noen måneder før han gikk av i fjor høst.

Han satte av penger til regulering av folketrygdens grunnbeløp (G) i statsbudsjettet for i år.

Og når pengene allerede er satt av og bevilget, trenger ikke Regjeringen sende over en egen sak til Stortinget nå i vår. Men ikke alle forsto konsekvensene av det som i budsjettet ble omtalt som «ny rutine for budsjettering av utgifter til ytelser som omfattes av folketrygdens grunnbeløp».

— Vi har tatt for gitt at når vi er ferdige med å drøfte trygdeoppgjøret, så må dette gå videre til bevilgende myndighet som er Stortinget. Vi får nå signaler om at det ikke skal være slik lenger, men at trygdeoppgjøret skal avgjøres endelig av Kongen i statsråd, sier Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet, til Aftenposten.

— Dette er en hån mot landets pensjonister, mener han.

Generealsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet reagerer kraftig på at trygdeoppgjøret ikke skal behandles som egen sak i Stortinget.

Kjøpekraftsnedgang

Norman viser til at det i det nye systemet ligger en bestemmelse om at Stortinget kan involveres i spesielle situasjoner.

— Ingen skal fortelle meg at det ikke er en veldig spesiell situasjon at landets pensjonister skal få en kjøpekraftsnedgang på 1 prosent. Hvis ikke Regjeringen kobler inn Stortinget for å få en tilleggsbevilgning nå, er dette veldig spesielt, mener han.

— Det vil forundre meg stort om ikke stortingspolitikere vil være opptatt av trygdeoppgjøret 2016, sier Norman. Han poengterer også at trygdeoppgjøret er et stort oppgjør med en kostnadsramme på mellom 8–10 milliarder kroner.

Statssekretær Thor Sættem (H) i Arbeids- og sosialdepartementet bekrefter at trygdeoppgjøret ikke lenger skal til Stortinget som egen sak. Han sier det utelukkende er en «teknisk, praktisk» annen måte å organisere det på.

Han opplyser at forventet lønnsvekst omtales i revidert nasjonalbudsjett, at partier kan fremme tilleggsbevilgninger der og at resultatet av årets oppgjør vil bli omtalt i neste års statsbudsjett.

SV: Forsøk på å kvele debatt

— Det er vanskelig å tyde dette på noen annen måte enn et forsøk på å kvele debatt og kritikk, sier SVs trygdepolitiske talskvinne, Kirsti Bergstø, som antyder at det blir for ubehagelig for Frp med mye debatt om saken.

- Et forsøk på å kvele debatten, sier SVs trygdepolitiske talskvinne, Kirsti Bergstø, som er bekymret for økende forskjeller mellom landets pensjonister.

– For andre år på rad kommer trygdeoppgjøret til å ende opp med tap av kjøpekraft, sier Bergstø, som også viser til at Regjeringens prognoser tyder på at det kommer til å fortsette slik de nærmeste årene. Hun sier det er «veldig spesielt» at Frp sitter i en regjering når det legges frem oppgjør der pensjonistene taper og at Frp i tillegg «prøver å hindre en offentlig debatt om saken».

SV, Ap og Sp gikk imot de nye prosedyrene. Aps medlem i Stortingets arbeids— og sosialkomité, Rigmor Aasrud, sier de mente et var feil, men ble nedstemt.

– Vi synes det er synd. Det er en viktig del av å ta organisasjonene på alvor at de møtes til forhandlinger med staten og at Stortinget får være med i debatten, sier hun.

Frp: Stortinget står fritt til å bevilge mer

Frps trygdepolitiske talsmann, Erlend Wiborg, er helt uenig i kritikken fra Pensjonistforbundet og beskyldningene fra SV.

— Vi stiller opp i alle debatter om dette, sier han. Han minner om at det var stortingsflertallet som i pensjonsforliket gikk inn for regulering av pensjonene som gjør at oppgjøret er det han karakteriserer som «nesten en matematisk utregning.»

— Det er en konsekvens av noe Frp var og er imot, sier han avviser at det har noen som helst betydning om oppgjøret da legges frem som egen sak eller ei. Han opplyser at de partiene som vil, kan bevilge mer penger til oppgjøret i forbindelse med behandlingen av årets reviderte nasjonalbudsjett.

— Stortinget står fritt til det, sier han.

Erlend Wiborg (frp) avviser at Frp knebler debatten om reguleringen av pensjonene.

Venstre: Frp i opposisjon ville blitt sjokkert

Venstres trygdepolitiske talsmann, Sveinung Rotevatn, sier han ikke hadde fått med seg at oppgjøret ikke kommer til Stortinget som egen sak. Han vil ikke spekulere i Regjeringens motiv for omleggingen, men påpeker at Stortingets behandling ofte har dreid seg om formalia og sandpåstrøing.

— Men hva tror du Frp ville sagt om endringen hvis de nå hadde sittet i opposisjon og en annen regjering hadde endret prosedyrene?

- Da tror jeg Frp ville vært «deeply shocked», sa han og sikter til en kommentar Siv Jensen kom med i opposisjon.

Pensjonistpar og enslige minstepensjonister får likevel mer

Selv om årets trygdeoppgjør ender med en regulering av grunnbeløpet som gjør at mange taper kjøpekraft, vil andre endringer likevel gjør at mange kommer i pluss. Det skyldes at Frp har fått gjennomslag for å gi mer til pensjonistpar og at KrF satt som vilkår for å støtte det, at enslige minstepensjonister skulle få 4000 kroner mer.

Regjeringen påpeker også at mange pensjonister får skattelette.

Les også:

Les også

Regjeringen øker pensjonen til dem som er rikest og tjener mest

Interessert i politikk? Hør vår politiske podkast, Aftenpodden. Lytt og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les mer om

  1. Politikk